Kalapácsvetés

2018.07.13. 20:39

Varga Donát hetedik a junior-vb-n

A Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője, Varga Donát a hetedik helyet szerezte meg a junior atlétikai világbajnokságon Finnországban.

HE

Varga Donátnak nem sikerült túl jól a vb Fotó: MASZ/Mérei László

Az U20-as világbajnokság férfi kalapácsvető döntőjébe jutott 12 versenyző közül Varga Donátot az egyéni csúcsok szerinti papírforma a hatodik helyen jegyezte – Németh Zsolt és Németh László 18 éves tanítványának 75,43 méter a legjobbja a 6 kilós szerrel. A péntek délutáni finálét Donát utolsó dobóként kezdhette. Az első kísérlete nem igazán sikerült, de a 66,89 méterrel hatodik helyre került, mert öt versenyző is érvénytelent dobott. Többekhez hasonlóan másodikra javított, a 70,80-dal a hetedik helyen állt a második sorozat végén. Az élen közben folyamatosan cserélődtek a kalapácsvetők – a harmadik sorozatban már a világranglistán második, későbbi győztes Norris volt az első. És miután a kevesebb mint egy hete a győri ifjúsági Európa-bajnokságon a világ legjobb eredményével (87,82 m 5 kilós kalapáccsal) aranyérmet szerző ukrán Ko­khan két érvénytelen dobás után beindult, Donát a nyolcadik helyre csúszott – és majdnem a kör befejezéséig izgulni kellett, hogy legalább ott is maradjon.

Varga Donátnak nem sikerült túl jól a vb Fotó: MASZ/Mérei László

Az előtte következő német fiú hálóban landoló dobásával vált biztossá, hogy a szombathelyiek válogatottja folytathatja a versenyt a legjobb nyolc között. Az már rajta múlott, hogy nem tudott előbbre araszolni, mert a harmadik kísérlete érvénytelen lett. A nyolcas döntőben még inkább kiviláglott, hogy ez a péntek, 13-a nem Varga Donát napja. Következő két dobása is érvénytelen lett. Utolsóra viszont 71,99 méterre tudott javítani, és ezzel egy helyet is feljebb lépett – végül hetedik lett. Az is igaz, hogy nagyon erős volt a mezőny; Donátnak az egyéni csúcsa közelében kellett volna dobnia, hogy hatodik lehessen, a legjobbján javítva is legfeljebb az ötödik helyre érhetett volna. Neki még lesz módja javítani a jövő évi U20-as Eb-n, hiszen jövőre is ehhez a korosztályhoz tartozik. Az előtte végzők közül csupán egy versenyző volt fiatalabb nála. Ami a mostani legjobbakat illeti, az első öt helyen végző kalapácsvető élete legjobbját nyújtotta a vb-döntőben, ketten nemzeti csúcsot javítottak.

Férfi kalapácsvetés (6 kg): 1. Jake Norris (brit) 80,65 U20-as országos csúcs, 2. Mykhaylo Kokhan (ukrán) 79,68 egyéni csúcs, 3. Mykhailo Havryliuk (ukrán) 77,71 egyéni csúcs, 4. Ragnar Carlsson (svéd) 77,62 U20-as országos csúcs, 5. Hugo Tavernier (francia) 75,99 egyéni csúcs, 6. Ashish Jakhar (indiai) 74,59, 7. Varga Donát (magyar) 71,99, 8. Bayley Campbell (brit) 71,28. HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában