Kalapácsvetés

2018.07.13. 20:39

Varga Donát hetedik a junior-vb-n

A Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője, Varga Donát a hetedik helyet szerezte meg a junior atlétikai világbajnokságon Finnországban.

HE

Az U20-as világbajnokság férfi kalapácsvető döntőjébe jutott 12 versenyző közül Varga Donátot az egyéni csúcsok szerinti papírforma a hatodik helyen jegyezte – Németh Zsolt és Németh László 18 éves tanítványának 75,43 méter a legjobbja a 6 kilós szerrel. A péntek délutáni finálét Donát utolsó dobóként kezdhette. Az első kísérlete nem igazán sikerült, de a 66,89 méterrel hatodik helyre került, mert öt versenyző is érvénytelent dobott. Többekhez hasonlóan másodikra javított, a 70,80-dal a hetedik helyen állt a második sorozat végén. Az élen közben folyamatosan cserélődtek a kalapácsvetők – a harmadik sorozatban már a világranglistán második, későbbi győztes Norris volt az első. És miután a kevesebb mint egy hete a győri ifjúsági Európa-bajnokságon a világ legjobb eredményével (87,82 m 5 kilós kalapáccsal) aranyérmet szerző ukrán Ko­khan két érvénytelen dobás után beindult, Donát a nyolcadik helyre csúszott – és majdnem a kör befejezéséig izgulni kellett, hogy legalább ott is maradjon.

Varga Donátnak nem sikerült túl jól a vb Fotó: MASZ/Mérei László

Az előtte következő német fiú hálóban landoló dobásával vált biztossá, hogy a szombathelyiek válogatottja folytathatja a versenyt a legjobb nyolc között. Az már rajta múlott, hogy nem tudott előbbre araszolni, mert a harmadik kísérlete érvénytelen lett. A nyolcas döntőben még inkább kiviláglott, hogy ez a péntek, 13-a nem Varga Donát napja. Következő két dobása is érvénytelen lett. Utolsóra viszont 71,99 méterre tudott javítani, és ezzel egy helyet is feljebb lépett – végül hetedik lett. Az is igaz, hogy nagyon erős volt a mezőny; Donátnak az egyéni csúcsa közelében kellett volna dobnia, hogy hatodik lehessen, a legjobbján javítva is legfeljebb az ötödik helyre érhetett volna. Neki még lesz módja javítani a jövő évi U20-as Eb-n, hiszen jövőre is ehhez a korosztályhoz tartozik. Az előtte végzők közül csupán egy versenyző volt fiatalabb nála. Ami a mostani legjobbakat illeti, az első öt helyen végző kalapácsvető élete legjobbját nyújtotta a vb-döntőben, ketten nemzeti csúcsot javítottak.

Férfi kalapácsvetés (6 kg): 1. Jake Norris (brit) 80,65 U20-as országos csúcs, 2. Mykhaylo Kokhan (ukrán) 79,68 egyéni csúcs, 3. Mykhailo Havryliuk (ukrán) 77,71 egyéni csúcs, 4. Ragnar Carlsson (svéd) 77,62 U20-as országos csúcs, 5. Hugo Tavernier (francia) 75,99 egyéni csúcs, 6. Ashish Jakhar (indiai) 74,59, 7. Varga Donát (magyar) 71,99, 8. Bayley Campbell (brit) 71,28. HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában