Sugár úti feladatok

2018.08.31. 20:21

A szombathelyi atlétikai pálya állapotáról és fejlesztéséről egyeztettek

A Sugár úti Atlétikai Centrum állapota és fejlesztésének lehetősége volt a téma a péntek délelőtti pályabejáráson.

Horváth Erika

Balról: Koczka Tibor alpolgármester, Havasi Attila diáksport-ügyintéző, Karácsony Krisztina sportközpont-igazgató, Németh Zsolt és Németh László edzők a pályabejáráson

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Szombathely önkormányzata, illetve a Sugár úti Atlétikai Centrumot használó atlétika-szakosztályok képviselői adtak randevút egymásnak pénteken reggel, hogy szemrevételezzék az atlétikai pálya állapotát. A tulajdonos, a város képviseletében Koczka Tibor sportért is felelős alpolgármester, Karácsony Krisztina, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofi t Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Balázs, a Köznevelési, Sport és Ifjúsági Iroda vezetője, valamint Havasi Attila diáksport-ügyintéző, a pályát használók részéről pedig a Szombathelyi Dobó SE két edzője, Németh László és Németh Zsolt – utóbbi a Magyar Atlétikai Szövetség egyik alelnöke is –, valamint a Haladás VSE és a Szombathelyi Sportiskola edzője, Lengyák György vett részt.

Balról: Koczka Tibor alpolgármester, Havasi Attila diáksport-ügyintéző, Karácsony Krisztina sportközpont-igazgató, Németh Zsolt és Németh László edzők a pályabejáráson
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Hogy a jóval kezdjük, mindkét fél örömét fejezte ki, hogy fellendült a Sugár úti pálya látogatottsága december, a villanyvilágítás elkészülte óta. Korán reggel és este is sokan, 35–40- en rendszeresen róják itt a köröket. Konfl iktusmentes a viszonyuk az igazolt versenyzőkkel, egyeztetnek az edzőkkel, hogy melyik sávban nem zavarják a munkát. Sajnos van jó néhány dolog, amire kevésbé lehetünk büszkék. Míg a Dobó SE által használt terület és építmények gondos gazdákról árulkodnak, addig a futópálya és környéke bizony eléggé elhanyagolt. Elburjánzott a gaz, ami felpúposítja a rekortánt. A nyolcas, külső sávban már akadnak használhatatlan részek, a belső, egyes pályán nagyobb esőzésnél nem mindig tud lefolyni, megáll a víz. A pálya közepén a nem öntözött, nem nyírt füves terület is eléggé siralmas látványt nyújt, a rekortán külső környezetében pedig a lelátó alól, illetve a túloldalon a kövek közül is kibújva méretes gyomok rontják az összképet. Rendszeresen cserélt szemétgyűjtők is elkelnének. A pályabejárás résztvevői egyetértettek abban, hogy nem szabad ilyen képet mutatni sem az ide érkező vendégeknek, de a helyieknek sem. Arról nem is beszélve, hogy az elhanyagolt, időben nem kijavított kisebb hibák a későbbiekben már nagy költségű cseréket, felújítást igényelnének. A most felsorolt probléma legtöbbje minimális költséggel orvosolható (akár egy részmunkaidős pályagondozó foglalkoztatásával). Koczka Tibor és Karácsony Krisztina ígéretet tettek arra, hogy napokon belül felmérik az önkormányzat lehetőségeit, és próbálnak segíteni.

Még idén megérkezhet az összeg

A dobók edzéskörülményei folyamatosan javultak az elmúlt években – a fejlesztés negyedik ütemében járnak, már csak egy öltöző és vizesblokk vár kivitelezésre. De ők is ugyanúgy várják az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Magyar Atlétikai Szövetség segítségét egy futófolyosó felépüléséhez, mint a futó- és ugróatléták, akiknek télen Zalaegerszegre kell edzésre járniuk. Még idén megérkezhet az engedélyezési tervek elkészítésével és az azzal kapcsolatos további munkákat fedező összeg. Egy olyan komplex építményt terveznek, amely több lépcsőben is felépíthető. A legfontosabb része természetesen maga a futófolyosó, ennek kell lennie a legelső lépcsőfoknak. Ha lesz miből folytatni, akkor jöhetnek az egyik végébe öltözők, irodák, illetve fedett pályás súlylökési lehetőség, a túloldalára pedig harmadik lépcsőként a szertár, távol-, illetve magas- és rúdugró hely. – Ha ez is megvalósulhatna, a Sugár úti centrum a két sportcsarnokkal, a dobórészleggel, villanyvilágításos rekortánpályával, a futófolyosóval olyan kivételes komplexum lehetne – ráadásul a város szívében –, amilyen központi edzőtáborokban sincs – összegzett Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában