CHORZÓW

2018.08.23. 21:19

Gyurátz negyedik a 70-en túliak között

A Kamila Skolimowska emlékére rendezett nemzetközi atlétikai versenyen Halász Bence harmadik, Gyurátz Réka negyedik helyen zárt kalapácsvetésben.

Horváth Erika

Gyurátz Réka több magasabban jegyzett kalapácsvetőt is megelőzött

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

Gyurátz Réka több magasabban jegyzett kalapácsvetőt is megelőzött
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Már kilencedszer rendeztek emlékversenyt a fi atalon, 26 évesen elhunyt Kamila Skolimowska emlékére. A lengyel kalapácsvetőnő 18 évesen Sydney-ben olimpiai bajnoki címet is szerzett. A keddi, chorzówi nemzetközi atlétikai verseny fő száma a kalapácsvetés volt. A nők számára ez volt az utolsó állomás a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető versenysorozatában (World Hammer Challenge). Nyolcan léptek dobókörbe, köztük a Szombathelyi Dobó SE Eb-kilencedik versenyzője, Gyurátz Réka. Négyen tudtak 70 méternél nagyobbat dobni, köztük Réka is. A harmadik sorozatban elért 70,32 méteres eredményével a negyedik helyet szerezte meg a berlini Európa-bajnokságon bronzérmes lengyel Joanna Fiodorow (74,39), az Eb-n ezüstérmes francia Alexandra Tavernier (73,38) és az azerbajdzsáni Hanna Skydan (73,21) mögött – utóbbi szintén volt már Eb-érmes. Réka megelőzte az idei világranglistán harmadik amerikai Berryt (69,25), a lengyelek tavalyi vb-bronzérmesét, Kopront (69,09) és azt a brit Hitchont (67,32) is, aki a berlini Eb-n négy centivel nagyobb dobásával kiszorította a szombathelyi versenyzőt a nyolcas döntőből. Az IAAF pénzdíjas versenysorozatának végelszámolásában (ahol a versenyzők legjobb három eredményét adják össze) Gyurátz Réka a kilencedik helyen zárt.

– Nem volt könnyű nap, a versenyünk kezdete késett fél órát, és összesen négy órát kellett mozgásban lennünk

– mondta a 22 éves Réka. – De nagyon örülök, hogy megint sikerült 70 méter felett dobnom és hogy olyanokat is megelőztem, akik az Eb-n előttem végeztek. Azért azt érzem, hogy már a szezon vége felé járunk, jó lenne már pihenni. Ami a challenge-et illeti, a pénzdíjnál sokkal többet jelent, hogy idén öt versenyen is indulhattam, mindig a legjobb nyolc között végeztem és többször 70 méternél nagyobb eredménnyel. A férfi aknál – akiknek már korábban véget ért a versenysorozata – csupán három kalapácsvetőt hívtak meg, de csak a legjobbakat, a nemrégiben zárult berlini Európa-bajnokság érmeseit: a két lengyelt, Wojciech Nowickit és Pavel Fajdeket, valamint a bronzérmes Halász Bencét. Németh Zsolt és Németh László 21 éves tanítványa ezúttal kevésbé tudta velük tartani a lépést, az ötödik sorozatban elért 74,94 méterével fejezte be a versenyt. A Berlinben az Európa-bajnoki címét elvesztő Fajdek visszavágott honfi társának, 79,44-dal nyert, Nowicki 77,41-dal lett második. Amúgy Nowicki, Fajdek, Halász lett az első három sorrendje az IAAF versenysorozatának végén.

– A verseny csúszása egy kicsit megzavart. Nem éreztem rossznak vagy lassúnak a mozgásom, de most valahogy nem akart elmenni a kalapács.

Amiről azt gondoltam, hogy 76 méter körüli, csak 73 volt. Ez a verseny nem úgy sikerült, ahogy vártam, csak egyetlen dobás jött össze – foglalta öszsze a lengyelországi szereplését Halász Bence. – Az IAAF-sorozatban az volt a célkitűzésem, hogy a tavalyi hatodik hely után előre tudjak lépni. Már az első, oszakai versenyen elért 77 méternél látszott, hogy elérhető a harmadik hely. Egyelőre jobb nem, mert a két lengyel többször 80-on felül is dobott. Ahhoz nekem még újabb szintet kell lépnem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában