Nem sikerült a szezonzáró

2018.10.08. 22:04

Kiss Norbert vétlen volt a karambolban, mégis őt büntették meg

A szezon utolsó, spanyolországi versenyhétvégéje katasztrofálisan sikerült Kiss Norbert számára, így a szombathelyi pilóta érem nélkül, az ötödik helyen zárta a 2018-as FIA kamionos Európa-bajnokságot.

Tóth Gábor

Fotó: kissnorbi.com

Utolsó, nyolcadik versenyhétvégéjéhez érkezett a kamionos Európa-bajnokság 2018-as szezonja – a spanyolországi Jaramában állt rajtrácsra a mezőny. A német Tankpool24-Mercedes szombathelyi pilótája, Kiss Norbert a szűk élmezőny tagjaként készülődött az utolsó négy futamra azzal a céllal, hogy felküzdi magát az összetett dobogóra. Jól is kezdődött számára a hétvége, ugyanis a szombati időmérőn a második helyet szerezte meg – így jó esélye volt nemcsak a pontszerzésre, hanem a dobogóra is. Az első futamon viszont előbb egy brutális ütközéssel tették tönkre versenyét a vetélytársai, majd a bírók követeltek maguknak főszerepet igazságtalan döntésükkel. A második futamot pedig műszaki hiba miatt volt kénytelen feladni.

– Soha életemben nem éltem még át ehhez hasonlót – elevenítette fel a szombaton történteket a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert. – Hagytam helyet magam mellett belül, egymás mellett mentünk, Antonio Albacete 30-40 centivel volt előrébb, amikor teljesen levezetett a pályáról. A videón látszik, hogy a fehér vonal mellett halad, látszik az is, hogy leszorít, a homokban pedig lehetetlen volt annyira fékeznem, hogy ne menjek neki, amikor visszatérek a pályára. Próbáltam összeszedni a kamiont, megérkezett mögém Adam Lacko, a fehér vonalat négy kerékkel átlépve meglökött, beforgatott a mezőny elé, és többen is nekem jöttek. A versenybíróságon végignéztük a videókat, engem találtak hibásnak, engem büntettek meg, mert meglátásuk szerint szabálytalanul tértem vissza a pályára. Szinte sokkos állapotba kerültem, mert bárki, aki józan ésszel végignézi ezeket a videókat, azt látja, hogy egyik eset sem miattam történt. A bajnoki harmadik helyről szőtt álmaink egy az egyben odavesztek. Sajnálom, hogy így alakult, de ilyen igazságtalanságok mellett egyszerűen lehetetlen volt jobb eredményt összehozni. A második versenyről pedig a kormánymű meghibásodása miatt estünk ki.

Fotó: kissnorbi.com

A drámai szombat után már csak becsületből teljesítette a vasárnapi programot a Tankpool24 csapata. Az időmérőn Kiss Norbert az ötödik helyre hozta be a Mercedes kamiont. Az első futamon jól rajtolt, feljött a negyedik helyre, ám műszaki hiba miatt kiesett. A vasárnapi második, a szezonbeli utolsó futamot a mezőny végéről kezdte, végül a hetedik helyig verekedte magát előre.

– Jól sikerült a rajt utáni első néhány kanyar, érdekes módon más versenytársaimmal elfértem ugyanott, ahol másokkal előző nap nem – fogalmazott Kiss Norbert. – Feljöttem a negyedik helyre, de előjött ugyanaz a kormányhiba, ami a szombati második versenyen is. Valószínűleg még a nagy ütközésben keletkezett egy rejtett hiba, nem tudtam befejezni a futamot, negyedik helyről estem ki. A fordított rajtrácsos futamon így a mezőny végéről kellett indulnom, hetedik lettem, ezzel biztosítottuk a bajnoki összetett ötödik helyemet. Az igazság azonban az, hogy a szombaton történtek értelmetlenné tették az egész vasárnapi küzdelmet, valójában mindegy is, hogy negyedik vagy ötödik lettem összetettben.

Kiss Norbert így a 2014-es és 2015-ös Európa-bajnoki győzelem, valamint a 2017-es bronzérem után 2018-ban ötödik helyen zárta az idei Eb-t.

– A szezon nem indult rosszul, sokáig harmadik helyen álltunk összetettben – vont egy gyors mérleget a szombathelyi pilóta. – A belgiumi és a mostani, jaramai hétvége azonban teljesen tönkretette az évet. De alapvetően az elképesztően agresszív versenytársaim és a versenybírók fosztottak meg a harmadik helytől. Sajnálom, hogy nem tudtunk jobb eredményt elérni, mert a csapat is többet érdemelt volna – szomorúak vagyunk. Most pihenünk kicsit, tartunk egy kis szünetet, de hamarosan elkezdünk készülni a következő szezonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában