jól teljesítettek

2018.10.03. 21:49

Negyedik világbajnoki aranyát gyűjtötte be a vasi erősember

Szép eredményekkel tértek haza a szombathelyi erősemberek – Barabás Dávid, Antal Zsolt – a GPC (Global Powerlifting Commite) erőemelő és fekvenyomó világbajnokságról.

Tóth Gábor

A szombathelyi erősember, Antal Zsolt a dobogó tetején – nyakában az éremmel, hátán a magyar zászlóval

Fotó: Bátfai Katalin

Az Egerben megrendezett ver­senyen 34 ország sportolói vettek részt 1040 nevezéssel. A népes mezőnyben két szombathelyi erősember, Barabás Dávid és Antal Zsolt képviselte a vasi színeket.

A szombathelyi erősember, Antal Zsolt a dobogó tetején – nyakában az éremmel, hátán a magyar zászlóval
Fotó: Bátfai Katalin

Barabás Dávid a -100 kg-os súlycsoportban, erőemelés open korcsoportban nevezett – 98,5 kilóval mérlegelt, kilenc riválisa volt kategóriájában. A guggolását 270 kg kezdősúllyal kezdte, majd a 280 kg-t is teljesítette. A 290 kilóval is felállt, de a végén ellépett hátra, ezért érvénytelenítették a gyakorlatát. Fekvenyomásnál 190 kg-ot nyomott ki elsőre, azután viszont 200 kilóval két érvénytelen gyakorlatot mutatott be. Következett a felhúzás 280, majd 300 kilóval. Megpróbálkozott a 302,5 kilóval is, de csak kétharmadig jött fel a súly. Barabás Dávid az első világversenyén 770 kg összetett eredményével úgy lett negyedik az erőemelők legerősebb csoportjában, hogy a dobogóról csak nagyobb testsúlyával maradt le – a harmadik helyezett is 770 kg-ot teljesített. Összességében jól szerepelt a vb-n, hiszen guggolásban 20, felhúzásban 10, összetettben pedig 35 kg-ot javított az egyéni rekordján.

Antal Zsolt (108,7 kg) a 40-44 éveseket felvonultató masters I. korosztályban, a -110 kilósok mezőnyében versenyzett – egy magyar, egy iráni és egy cseh rivális ellen. A guggolást 280 kg-on kezdte, ám a nem megfelelő magasság miatt a bírók 2-1 arányban érvénytelenítették ezt a fogást. Másodikra viszont teljesítette a 280-at, majd nekigyürkőzött 296-nak is, megpróbálta megdönteni az Európa-rekordot, de soknak bizonyult a súly, nem tudott felállni. Fekvenyomásban a 190 kg kezdősúly nem okozott problémát, a 200,5 viszont rajta maradt (ez is Európa-rekord lett volna) – a segítőknek kellett levenni –, gerincfájdalmai miatt a harmadik fogásra nem is tudott kiállni. A rövid szünetben masszőr és fájdalomcsillapító segítségével sikerült annyira „helyreállítani” Antal Zsolt hátát, hogy vállalni tudta a felhúzást. Kezdésre összejött a 280 kg, a 300,5 kilót a bírók érvénytelennek ítélték, de harmadik fogásra csak összejött a 300,5 – ami új Európa-rekord! A 770,5 kg-os összteljesítmény pedig világbajnoki címet ért.

– Csak részben vagyok elégedett

t– értékelt szigorúan Antal Zsolt. – Felhúzásban új Európa-rekordot állítottam fel, ráadásul begyűjtöttem negyedik masters világbajnoki címemet, ami azért örömteli. A 770,5 kilós összteljesítményem viszont lehetett volna jobb is, ugyanis az előző versenyemhez képest ez 15 kilóval kevesebb, ami azért kicsit bosszantó. Az elkövetett technikai bakik sajnos megbosszulták magukat. Igyekszem tanulni a hibákból, és október közepén a WUAP szervezet szlovákiai világbajnokságán mindenképpen jobb eredményt szeretnék elérni. TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában