Felkészülés

2019.03.13. 19:41

Súlyemelő Savaria Kupa – Dobogóra lép a sportág magyar elitje

Már a nyolcadik Tóth Géza Emlékversenyre készülnek a súlyemelők. A szombati rendezvényen dobogóra lép a sportág magyar elitje.

Horváth Erika

Boros Viktória néhány napja az olimpiai kvalifikációs viadalon Las Vegasban szerepelt, ezért nem indul szombaton. Mellette edzője, Márkus Erzsébet

Fotó: Unger Tamás

A több évtizedes múltra visszatekintő Savaria Kupa súlyemelőverseny 2012-ben esett át a névváltozáson, miután 2011 októberében elhunyt Tóth Géza olimpiai ezüstérmes, négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok súly­emelő, mesteredző. Az­óta a legendás sportembernek, Szombathely díszpolgárának ezzel a rendezvénnyel is emléket állítanak.

Kedden sajtótájékoztatóval vezették fel a VIII. Tóth Géza Emlékversenyt, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgár­mestere, Kalmár Attila, a rendező Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója, a versenyigazgató Jerse András és a házigazda Haladás VSE-t s a megyei súlyemelő-szövetséget is képviselő Ligeti Ferenc adott információkat a viadalról. Amely az ország egyetlen pénzdíjas súlyemelőversenye – 2000 euró az összdíjazása. Ezért és mert a közelgő, áprilisi Európa-bajnokság előtti fontos erőfelmérő, itt lesz a sportág magyar elitje is. Amúgy a hagyományoknak megfelelően négy – serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt – korcsoportban lépnek dobogóra a versenyzők.

Boros Viktória néhány napja az olimpiai kvalifikációs viadalon Las Vegasban szerepelt, ezért nem indul szombaton. Mellette edzője, Márkus Erzsébet
Fotó: Unger Tamás

Összesen 69-en neveztek. Ami a Haladás versenyzőit illeti, a két Eb-csapattag közül csak Gyürüs Barbara indul, mert Boros Viktória vasárnap még Las Vegasban, első olimpiai kvalifikációs versenyén szerepelt. Ahol remekül helytállt, hat jó fogással, 194 (88, 106) kg-os összetettbeli és fogásnemenkénti egyéni csúcsokkal a negyedik helyet szerezte meg a 87 kg-os hölgyek mezőnyében. A szombati viadalon a férfiak mezőnyében Szűcs Róbert (96 kg) a zöld-fehérek legnagyobb reménysége.

A program 10 órakor a serdülő, ifjúsági és junior lányok versenyével kezdődik a Haladás Sportkomplexum súlyemelőtermében. Szokás szerint 11.30-tól a Tóth Gézáról elnevezett téren felállított emlékműnél a város vezetése, a család és a sportág képviselői koszorúznak. Azután a 12 órakor kezdődő megnyitó után folytatódik a verseny, a serdülő, ifjúsági, junior férfiak 13 órakor rajtolnak, 15.30-tól várható a felnőtt nők, 17.30-tól pedig a felnőtt férfiak versenye – utóbbi valószínűleg 20 óráig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában