Rajt

2019.05.22. 20:03

Rajtra kész a kamion – A dobogót célozza Kiss Norbert és a Tankpool24 csapata

A hétvégén Olaszországban, Misano versenypályáján elrajtol a 2019-es FIA kamionos Euró­pa-bajnokság – a mezőnyben természetesen ott van a kétszeres Eb-győztes szombathelyi pilóta, Kiss Norbert.

Tóth Gábor

A kétszeres Eb-győztes szombathelyi pilóta, Kiss Norbert készen áll a szezonra

Fotó: kissnorbi.com

Kecskemétre költöztette központját a Kiss Norbertet is soraiban tudó német istálló, a Tankpool24-Mercedes. Ennek megfelelően február óta a Tankpool mindkét versenykamionját Kecskeméten készítették fel – ugyanakkor ez a motorfejlesztést nem érintette, a motorral változatlanul Németországban dolgoznak a csapat szakemberei. Fontos változás történt a szakmai stábban is. Kiss Norbert korábbi versenymérnökét, Bakó Csabát – akivel közösen nyertek két egyéni Eb-címet – sikerült a német csapathoz „igazolni”, így a mostani idényben ismét ő segíti a szombathelyi pilóta versenyzését. Bakóhoz csatlakozik további négy olyan magyar szakember, aki már régóta dolgozik a kamionversenyzésben, közülük többen is részesei voltak Kiss Norbert 2014-es és 2015-ös Eb-győzelmének.

– Három év telt el azóta, hogy átszerződtem a Mercedeshez, és bár volt egy összetett harmadik helyünk, az Eb-trófeát nem sikerült megnyernünk, ezért a télen sokat gondolkodtunk a csapatfőnökkel közösen azon, hogyan tudnánk előrelépni – fogalmazott a 34 éves Kiss Norbert. – Ezért döntöttünk a változtatások mellett. A kecskeméti bázis kialakításával és a régi-új magyar stábtagokkal kiegészülve az a célunk, hogy minél több futamot nyerjünk, az összetett pontversenyben pedig az első három hely valamelyikét célozzuk. Természetesen, ha minden tökéletesen alakul, akkor az Eb-győzelem sem elérhetetlen. Azért is vagyok bizakodó, mert a motor fejlesztése is jól sikerült.

Kiss Norbert a felkészülés hajrájában Kiskunlacházán tesztelte kamionját.

– A tesztnek két célja volt –árulta el Kiss Norbert. – Egyrészt a csapatnak kellett összeszoknia, valamint ismerkedni a kamionnal. Másrészt az én atomjaira szedett, majd összerakott autómat ellenőriztük, hogy minden készen áll-e a szezonkezdésre. Hiba nélkül lement a teszt, úgyhogy jöhet a szezonstart Misanóban!

A kétszeres Eb-győztes szombathelyi pilóta, Kiss Norbert készen áll a szezonra
Fotó: kissnorbi.com

A kamion-Európa-bajnokság 2019-es versenynaptára, május 25–26.: Misano, Olaszország. Június 22–23.: Hungaroring, Magyarország. Július 6–7.: Szlovákiaring, Szlovákia. Július 20–21.: Nürburgring, Németország. Augusz­tus 31.–szeptember 1.: Most, Csehország. Szeptember 14–15.: Zolder, Belgium. Szeptember 27–29.: Le Mans, Franciaország. Október 5–6.: Jarama, Spanyolország.

Érdekesség, hogy Kiss Norbert tanulóvezető lett.

– Ez a nyolcadik évem kamionversenyzőként, szereztem két Európa-bajnoki címet, de nincs jogosítványom kamionra – fogalmazott Kiss Norbert. – A versenyzéshez nincs is rá szükség, de mivel idén a csapatom, a német Tankpool24-Mercedes már Kecskeméten, magyar szakemberekkel készíti fel versenykamionjainkat, úgy éreztem, szükség lesz az én munkámra is. Mérnökömmel, Bakó Csabival és egyik szerelőnkkel, Mérei Ákossal kezdtük meg a tanfolyamot. Elképzelhető, hogy időnként besegítek majd a csapatnak a szállításban, így előfordulhat majd az is, hogy magam viszem a saját versenykamionomat. Rengeteg új dolgot tanulok. A versenyeken ugye jó esetben általában előre megyünk, utcán viszont teljesen más egy ilyen monstrumot vezetni. Ez egy külön szakma, megtanulni a műszaki dolgokat, a rakományrögzítést, a tolatást – őszinte tisztelettel állok a dologhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában