43. Yasar Dogu Memorial

2019.07.16. 15:40

Fényes bronzot nyert Ligeti Dániel Isztambulban

Bronzérmet hozott Törökországból a birkózók világszövetségének (UWW) szabadfogású rangsorversenyéről, a 43. Yasar Dogu Memorialról Ligeti Dániel, a Haladás VSE 125 kilós válogatottja.

Horváth Erika

Az Európa Játékokon hetedik Ligeti Dániel nagyon jól birkózott Isztambulban

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Két meccset birkózott a törökországi versenyen Ligeti Dániel, a Haladás VSE három Eb-medállal bíró szabadfogású birkózója – két nagyágyúval. Maga is elégedett a teljesítményével.

Első meccsét a hazaiak olimpiai, kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka, Taha Akgül ellen vívta. A szombathelyi birkózó nagyon jól, energikusan kezdett, 2-0-ra vezetett is a török klasszis ellen. Csak a második menetben tudott fordítani Akgül, az 5-2-es vereség ellene szép teljesítmény. A bronzért az iráni, kétszeres Ázsia-bajnok Yadollah Mohammadkazem Mohabbi következett. Ezt a mérkőzést végig Veréb István tanítványa uralta, erőteljesebb, aktívabb volt, szép akciókat vezetett, közben jól is védekezett – 10-1-re kalapálta el az irániak legjobbját.

– Nem vártam, hogy ilyen jól megy majd a birkózás – mondta Ligeti Dániel, aki hétfőn érkezett haza Törökországból. – Annál is inkább, mert az Európa Játékok utáni két hét a rekreáció jegyében telt, edzegettem, erősítettem, futottam a Balaton partján, de birkózócipőt Minszk után csak Isztambulban húztam. Éppen azzal a céllal indultam ezen a versenyen, hogy összeakadhatok egy-két komoly riválissal. Szerencsére így is történt. Most már mindent a szeptemberi világbajnokság jegyében teszek. Próbálgattam dolgokat, mi működik ellenük, mi nem, nem volt túl sok taktika, inkább a szívemmel birkóztam. Akgül ellen még soha nem vezettem, ennek örülök. A második menetben már egyre fáradtam. A bronzmeccsen pedig komoly skalpot gyűjtöttem be. Egy Ázsia-bajnokot 10-1-re legyőzni… Nagyon pozitív élményekkel zártam ezt a törökországi viadalt.

Az Európa Játékokon hetedik Ligeti Dániel nagyon jól birkózott Isztambulban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Yasar Dogun részt vett Ligeti Richárd, Dani öccse is. A 86 kilós súlycsoportban a kir­giz Gamidgadzhievvel csapott össze. Az első menetben még jól tartotta magát (0-2), a másodikban azonban fokozatosan felőrölte erejét az Ázsia-bajnoki ezüstérmes (9-2). És mivel a döntőbe már nem ért el, Ricsi számára véget ért a verseny.

A magyar válogatott hétfőn ért haza, keddtől már Mátraházán folytatják a felkészülést. Jövő héten pedig több mint kéthetes lengyelországi edzőtáborba utaznak, amelyet a varsói Lengyel Nagydíjjal zárnak majd.

– Ez lesz az utolsó versenyem a kazahsztáni vb előtt. Jó is így, sok versenyem volt már idén. Viszont még szeptember elején az utolsó simításokat szeretném Ukrajnában, a kijevi edzőtáborban tölteni – mondta a közeljövőről Ligeti Dániel, akit az ügyben is megkérdeztünk, mi a véleménye arról, hogy Magyarország kapta a jövő márciusi, európai olimpiai kvalifikációs verseny rendezési jogát. (Kvótát három módon lehet szerezni: a szeptemberi vb-ről az 1–6. helyezettek, a négy kontinens selejtezőinek 1–2. helyezettjei és a világkvalifikációs torna 1–2. helyezettjei.) – Óriási sportdiplomáciai sikernek tartom, örülök, hogy hazai környezetben lesz ilyen fontos verseny, ahol a szurkolás pluszerőt jelenthet a magyar résztvevőknek. Én annak örülnék, ha márciusban én is a nézőtéren szurkolhatnék, mert az azt jelentené, hogy már a vb sikeres volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában