Nemzetközi Diákjátékok

2019.07.16. 19:01

Győztes lányfocisták – Öt érmes helyezést szereztek a sportiskolás úszók Oroszországban

Szombathely lány labdarúgócsapata aranyérmet szerzett, az úszók két ezüstöt és három bronzot hoztak az oroszországi Nemzetközi Diákjátékokról.

Horváth Erika

Elsőként zártak a focisták. Balról: Kiss-Lantos Hanna, Barczi Csaba edző, Pálfy Barbara, Németh Adél, Balogh Sára, Saly Veronika, Novák Luca, Németh Viktória, Németh Mirtill

Fotó: VN/Havasi Attila

Huszonkilenc ország 84 városa küldte el – 13–15 éves – sportolóit az 53. Nemzetközi Diákjátékokra, amelyet Oroszország nekünk eléggé távoli helyén, Baskíria több mint egymillió lakosú fővárosában, Ufában rendeztek. A több mint három évtizedes hagyományt folytatva Szombathely is képviseltette magát a játékokon; a kilenc sportágból háromban indított versenyzőket – csupa lányokat. Az egyhetes útról vasárnap érkezett haza a Lendvai Ferenc tanácsnok vezette küldöttség – maradandó élményekkel és nem utolsósorban érmekkel is. Aranyérem került a Haladás-Viktória FC utánpótláscsapatára épülő lány labdarúgócsapat tagjainak nyakába.

A fiúk mezőnye jóval népesebb, 16 csapatos volt, a lányoknál csupán három együttes nevezett. Így oda-visszavágós körmérkőzéssel döntötték el a helyezéseket. A Barczi Csaba vezette szombathelyiek az első játéknapon 12-0-ra lépték le az izraeli Emek Hefer csapatát, a házigazdáktól viszont 4-2-es vereséget szenvedtek. Ám másnap sikerült visszavágni az ufaiaknak, a 4-1-es siker és az Emek Hefer elleni újabb nagy különbségű – ezúttal 11-0-s – győzelem Szombathely számára hozta meg az aranyérmet. A csapat tagjai: Németh Viktória, Németh Mirtill, Balogh Sára, Pálfy Barbara, Kiss-Lantos Hanna, Németh Adél, Saly Veronika, Novák Luca.

Elsőként zártak a focisták. Balról: Kiss-Lantos Hanna, Barczi Csaba edző, Pálfy Barbara, Németh Adél, Balogh Sára, Saly Veronika, Novák Luca, Németh Viktória, Németh Mirtill
Fotó: VN/Havasi Attila

Az uszodában a Szombathelyi Sportiskola négy versenyzője szerepelt kitűnően. Davanzo Nicol és Gyűrűs Hanna is egy-egy ezüstöt és bronzot szerzett, előbbi 100 és 50 m pillangón, utóbbi 50 és 100 m háton. Bronzérmes lett a 4x100 méteres gyorsváltó Davanzo Nicol, Horváth Lilla, Gyűrűs Hanna, Barta Sára összeállításban. És még további tíz A döntős helyezésük volt a szombathelyieknek.

A szombathelyiek döntős helyezései. 50 m gyors: 5. Barta Sára 27,73 egyéni csúcs. 100 m gyors: 4. Barta Sára 59,72. 200 m gyors: 4. Horváth Lilla 2:10,96. 50 m hát: 2. Gyűrűs Hanna 30,73. 100 m hát: 3. Gyűrűs Hanna 1:06,75, 5. Horváth Lilla 1:08,31. 200 m hát: 4. Gyűrűs Hanna 2:26,70, 6. Horváth Lilla 2:30,30. 50 m pillangó: 3. Davanzo Nicol 29,49, 5. Barta Sára 29,75. 100 m pillangó: 2. Davanzo Nicol 1:04,28, 5. Barta Sára 1:05,62. 200 m pillangó: 4. Davanzo Nicol 2:24,99. 4x100 m gyorsváltó: 3. Szombathely 4:05,08. 4x100 m vegyesváltó: 4. Szombathely 4:36,83.

Az úszók a váltóbronz után (balról): Gyűrűs Hanna, Horváth Lilla, Davanzo Nicol, Barta Sára
Fotó: VN/Németh Adrienn

Strandröplabdában is képviselte Szombathelyt egy páros. Döme Alexa és Nagy Tíria (edzőjük Csemba Ágnes volt) a 18 duót felvonultató mezőnyben a hetedik helyet szerezte meg. Négy meccset játszottak, hármat oroszok ellen. Kumertát 2:1-re legyőzték, a későbbi győztes Ufától 2:0-ra kikaptak, Oherepovec ellen 2:0-s győzelmet arattak. Végül ötvenszázalékos lett a mérlegük, mert utolsó meccsükön 2:1-es vereséget szenvedtek Tajpejtől.

– Nagyon jól szervezett versenyen vettünk részt – összegzett Havasi Attila, a szombathelyi küldöttség egyik szakmai vezetője (a másik Kovács Balázs volt). – A hatalmas városban nagy távolságokra voltak a sportlétesítmények, de a házigazdák jól megoldották a közlekedést, remek volt a szállásunk is. A gyerekeket az első napokban még kicsit zavarta a háromórás időeltolódás, de aztán átálltak, és az eredmények is jelzik, hogy kihozták magukból a maximumot. Ufában már nem volt lehetőség a városnézésre, legfeljebb a versenyhelyszín vagy a szállás felé az autóbusz ablakából, de az idei csapattal is beiktattunk egy kis szabadidős programot. Még odafelé Moszkvában töltöttünk két napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában