Kalapácsvetés

2019.07.10. 22:22

Halász címet védene az U23-as Eb-n

A Dobó SE három kalapácsvetője is tagja a svédországi U23-as atlétikai Európa-bajnokságon szereplő magyar csapatnak. Halász Bence címvédőként indul.

Horváth Erika

A schwechati reptéren beszállásra várva. Balról: Rába Dániel, Németh Zsolt mesteredző, Halász Bence, Varga Balázs

Fotó: Dobó SE

A magyar küldöttség nagy része már kedden útra kelt a svédországi Gävlébe Lengyák Györggyel, a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-szak­ágvezetőjével az élen. Ám a Szombathelyi Dobó SE négyfős különítménye – a keddi Gyulai Memorial miatt – csak szerdán utazott el Svédországba. Németh Zsolt mesteredző segíti az Eb-n a három 21 éves kalapácsvetőt, Halász Bencét, Rába Dánielt és Varga Balázst.

Halász Bence a Gyulai Memorialon második helyet érő 77,36 méterrel hangolt az U23-as Eb-re, ahová címvédőként érkezik.

– A második helyezésnek természetesen örülök, hiszen az Európa-bajnokot is sikerült legyőzni, de jobb eredményre számítottam – idézte fel a keddi versenyt. – Úgy érzem, nagyon kevés hiányzott egy nagy, akár 80-on felüli dobáshoz. De ami késik, nem múlik, igyekszem azt a pici hibát is korrigálni.

Nyilván a címvédés a fő célom, de szeretnék nagyot is dobni az Eb-n. A legnagyobb riválisom, az ukrán Piskunov nincs a rajtlistán, mert januárban eltiltották.

Az U23-as Európa-bajnokságon ötven országból 1105-en indulnak, az egyéni számokban egy nemzetet legfeljebb hárman képviselhetnek – ha mind teljesítették az indulási szintet. A férfi kalapácsvetők 25-en lesznek, Halász Bence 79,57 méteres egyéni csúcsát, de 78,27-os idei legjobbját sem közelítette meg eddig senki a mezőnyből; Németh Zsolt és Németh László tanítványa több mint négy méterrel dobott nagyobbat ebben az évben, mint a sorban utána következő.

A schwechati reptéren beszállásra várva. Balról: Rába Dániel, Németh Zsolt mesteredző, Halász Bence,
Varga Balázs

Rába Dániel nemrégiben jegyzett új egyéni csúcsot, a 72,13-dal nyolcadik a korosztály európai ranglistáján. Ő is indult a Gyulain, ahol 71,93 méterrel kilencedik lett.

– Nagy élmény volt, motivációs tréningnek is beillett, hogy világsztárokkal együtt versenyezhettem, és annak is örülök, hogy csupán 20 centivel maradtam el az egyéni csúcsomtól. Jó lett volna a nyolc közé jutni, de ahhoz fél méterrel túl kellett volna szárnyalnom a legjobbamat. Jó formában érzem magam, stabilan tudok dobni 71-72 métert. A ranglista lehet, hogy mást mutat, de nagyon szeretnék felérni a dobogóra, de mindenképpen az első hat között végezni – mondta Rába Dániel, aki a junior (U20) korosztályban két éve Eb-bronzot szerzett.

Varga Balázsnak ez lesz a második világversenye, két éve, a junior Eb-n esett át a tűzkeresztségen. Egyéni csúcsát, a 69,33 métert idén áprilisban dobta, ezzel 16. a rajtlistán.

– Négyen pályáztunk a három magyar kvótára, nekem sikerült még a klubtársam mellett a csapatba kerülnöm. Jó állapotban vagyok, szeretnék mindenképpen 70 méter fölé kerülni, és szerintem azzal van reális esély a döntőbe jutásra is – mondta Balázs.

A selejtezőt pénteken dél­előtt rendezik, a döntőt pedig szombaton 16.55-től.

Teljesítette az Eb indulási szintjét a Haladás VSE távolugrója, Pap Kristóf is, de ő nem került be a csapatba, mert fegyelmi ügye miatt felfüggesztették a versenyjogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában