Atlétika

2019.09.11. 21:13

Európa színeiben – Gyurátz Réka hatodik lett kalapácsvetésben

Európa csapata nyerte az Egyesült Államok elleni atlétikai viadalt. A Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője, Gyurátz Réka hatodik lett.

Horváth Erika

Az Európa–Egyesült Államok viadallal a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az 1960–70-es évek interkontinentális párbajait kívánja újjáéleszteni. A kétnapos versenyen 304 sportoló vett részt – Európa nyert 724,5-601,5-re. Kontinensünk csapatában három magyar női atléta kapott helyet. Súlylökésben Márton Anita idei legjobb eredményével, 18,95 méterrel, 3000 méteres akadályfutásban Wagner-Gyürkés Viktória 9:42,68 perccel egyaránt harmadik helyet és 6-6 pontot szerzett. Kalapácsvetésben Gyurátz Réka hatodik lett, ezzel 3 pontot tett a közösbe.

A női kalapácsvetésben – talán a közelgő vb miatt – többen nem vállalták a szereplést. Az amerikaiaknál a Németh Pál Memorialt megnyerő világranglista-vezető DeAnna Price

hiányzott, az európaiaknál többen is – így került a négyfős csapatba a kontinentális ranglistán kilencedik Gyurátz Réka, akinek 72,70 méteres egyéni csúcsa a legkisebb volt a mezőnyben. Réka 67,57 méterrel kezdett, ezzel az első sorozat után negyedik volt, mert négyen is érvénytelent dobtak. A második körben 66 méterig jutott, a harmadik kísérlete érvénytelen lett. Három sorozat után a hatodik helyen állt, így ő ott lehetett a negyedik sorozatban is (a mögötte álló két amerikai már nem).

A három magyar résztvevő (balról): Márton Anita, Wagner-Gyürkés Viktória, Gyurátz Réka
Fotó: MASZ

Sikerült javítania, de előbbre lépnie nem – 68,28 méterrel a hatodik helyen fejezte be a versenyt. Az előtte álló moldovai Petrivskaya ötödiket is dobhatott, de a hatodikat már csak a legjobb négy. A kettős európai győzelmet nem fenyegette veszély. A negyedik sorozatig vezető fehérorosz Malyshikot (72,66) a szombathelyi versenyen harmadik lengyel Fiodorow az utolsó két dobásával állva hagyta, végül 74,34-dal nyert.

Női kalapácsvetés: 1. Joanna Fiodorow (lengyel) 74,34 méter, 2. Hanna Malyshik (fehérorosz) 72,70, 3. Brooke Andersen (USA) 72,59, Janee Kassnavoid (USA) 71,26, 5. Zalina Petrivskaya (moldovai) 69,21, 6. Gyurátz Réka (magyar) 68,28.

Férfi kalapácsvetésben a két lengyel végzett az élen, Fajdek (80,71) nyert Nowicki (78,33) és a brit Miller (77,89) előtt. Az orosz Lukyanov – akit egy februári hazai versenyen elért 78,97 méteres eredménye okán válogattak be (ezért nem fért a csapatba a világranglistán őt követő Halász Bence) – 73,34-dal hatodik lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában