Rallye

2020.01.30. 19:53

Jákiak a Bamakón

Ma eldördül a rajtpisztoly a Budapest–Bamako Rallye-n: a szervezők azt ígérik, hogy idén minden eddiginél hosszabb, nehezebb és fárasztóbb lesz, ugyanis Sierra Leone lesz a végállomás. A kalandra vasiak is vállalkoztak: Németh Roland és Németh Gábor.

Nemes Judit

A testvérpár, Németh Gábor és Roland nagy kalandra vállalkozott

Fotó: Horváth Balázs

Felbőgnek pénteken a motorok Budapesten a Könyves Kálmán körúti egyik bevásárlóközpont parkolójában, ahol a sok autós között egy vasi testvérpárért szurkolhatunk. – Régóta néztük a Dakart, és a Budapest–Bamako Rallye-ról is tudtunk, de az előbbi elérhetetlennek tűnt a tetemes költségek miatt. A sivatagi túrát azonban mindenképpen szerettük volna megtenni, ezért utánajártunk a nevezésnek, és 2018 végén véglegesítettük is, innentől indulhatott a felkészülés a 2020. januári indulásra – tudtuk meg Gábortól.

A rali történetében először Guineába és Sierra Leonéba is ellátogatnak a versenyzők – írták a szervezők a verseny honlapján. A versenyen a 4×4 túra és a túra kategóriában induló járművek szinte azonos útvonalon teljesítik a távot, azzal a különbséggel, hogy a 4×4 túra kategória indulóinak több lesz a földutas, nehéz szakasz, sokkal több kihívással, mint eddig valaha.

Roland elárulta: 32 éves japán autóval indulnak útnak. – A kocsit kicsit több mint fél éve vettük, nem volt járóképes: hibás volt a futóműve, a váltója, a fékekkel is volt gond a sok más probléma mellett. Forgalomban sem lehetett használni, mivel nem volt érvényes műszakija. Rendbe kellett tenni szinte mindent rajta, amikor már szinte végeztünk vele, akkor meg motorhibás lett – részben miattunk, részben meg a kora miatt. De pont ez a Bamako lényege, hogy egy hasonló autóval vállalkozzon rá az ember – fogalmazott Roland. Testvérétől a menetrendről érdeklődtünk, mi vár rájuk onnantól kezdve, hogy Budapestre érnek az indulás napján.

A testvérpár, Németh Gábor és Roland nagy kalandra vállalkozott
Fotó: Horváth Balázs

– Ma 14 órakor kezdődik a rajtceremónia, a helyszín parkolójában már csak a hivatalos Bamako-rajtszámmal rendelkező kocsik lehetnek, majd elindítják a futamot – mondta el Gábor, hozzátéve, hogy február 16-ára kell célba érniük. – Mindent magunknak kell megoldanunk, a szervezők minden alapvető segítséget megadnak, jön velünk orvosi csoport is, ha vészhelyzet adódna. Műszaki probléma esetén magunkra számíthatunk vagy a versenytársainkra – tette hozzá. A fiúk beszéltek arról is, hogy Marrakesh után minden nap lesz egy ellenőrzőpont, ahol meg kell állniuk. Spanyolország déli részénél szelik át komppal a Földközi-tengert, majd jutnak az első ellenőrzőpontra, a marokkói városba. Marokkó után Mauritánián, Szenegálon, Guineán át Sierra Leonéba érkeznek. Kalandos és nem veszélytelen útnak néznek elébe a Németh testvérek: zavargások sújtotta területeken át visz az útjuk.

– Marokkóban már elég komoly vizsgálatok lesznek a koronavírus miatt, nehezített a határátkelés, emiatt kérték a türelmünket. Kötelező oltásokat kellett beadatnunk, a többi között sárgaláz, diftéria és tetanusz elleni vakcinát kaptunk – emelték ki. A testvérek bíznak abban, hogy végig tudják vinni az utat és Sierra Leonéból indulhatnak haza február közepén.

– Nem lehet erre az útra felkészülni, rengeteg kérdést kaptunk az utóbbi időben a versennyel kapcsolatban, és talán most jöttünk rá, hogy mennyi minden esetleges: hol fogunk aludni, mit eszünk – ezeket mind spontán kell megoldanunk. A problémamegoldó készséget biztos fejleszteni fogja az út – köszöntek el tőlünk. A tervek szerint legkésőbb február 16-án célba érnek a jáki legények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában