Győzelem

2020.02.23. 16:30

Futsal: a Haladás nyerte a Magyar Kupát! (Nyilatkozatokkal frissítve!)

A szombathelyiek megérdemelten győzték le a döntőben a Berettyóújfalu csapatát.

Tóth Gábor

Haladás-Berettyóújfalu futsal magyarkupa döntő, 20200223, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A Haladás rögtön nekiesett ellenfelének. De a Berettyó felvette a tempót. Mindkét kapusnak akadt védeni valója. Az első perctől pörgött a meccs – erős tempót diktáltak a felek. Aztán a szombathelyiek átvették az irányítást, kitámadtak, letámadtak, alig-alig volt a labda a vendégeknél. De a Berettyó hiba nélkül védekezett. És pontrúgásokból veszélyeztetett. A 7. percben Simic átadását Dávid fejelte közelről a kapufára – óriási hazai helyzet maradt ki. De szűk egy perc elteltével Dróth remek passzát már gólra váltotta Dávid (1-0)!

Nem tudott igazán komoly helyzetet kialakítani a Berettyó, időt is kért a szakmai stáb. Nem változott a játék képe, és jött az újabb hazai gól: Dóth tartott meg egy fellőtt labdát, húzták, vonták, közben sarokkal a felfutó Horváth elé tálalt, aki higgadtan emelt a kirontó kapus felett a hálóba (12. perc: 2-0). Próbálta fokozni a tempót a vendég, támadóbb játékra váltott. Gál ütemtelen csőrözése talált utat a lábak között a hazai kapuba – roppant szerencsés góllal szépített a Berettyó (15. perc: 2-1). Válaszként Dróth forgatta mag a védőket, de a közeli lövése a kapufán halt el. Vidák távoli löketénél ugyancsak a kapufa sietett a vendégek segítségére. Az első félidő hajrájában váratlanul egyenlített a Berettyó: Alvaró bombázta a jobb felsőbe a szögletből legurított labdát. Végül 2-2-es állásnál vonultak szünetre a felek.

A második félidő komoly Haladás-helyzetekkel kezdődött. A Berettyó védekezett, kivárásra játszott, semmi kockázatot nem vállalt. Alaszticsnak azért résen kellett lennie, már távolról próbálkoztak a vendégek. Aztán ismét – teljesen megérdemelten – megszerezte a vezetést a Haladás: egy oldalberúgásnál Madson előzte meg emberét, és bombázott közelről a kapuba ( 27. perc: 3-2). Lendületben, támadásban maradt a zöld-fehér gárda. De egy szögletvariáció után majdnem egyenlített a Berettyó, azonban Alasztics bravúrral védett.

 

Felpörgött a vendég, most a Haladás kényszerült védekezésre – nehéz pillanatokat élt át a házigazda. De túlélte – és veszélyes kontrát vezetett. Mindkét oldalon akadt helyzet. A vendégek szakmai stábja öt perccel a vége előtt időt kért, és a folytatás vészkapussal rohamozott a Berettyó. Önfeláldozóan védekezett a Haladás, állva tombolt a csarnok. Akkor pedig egyenesen felrobbant, amikor 22 másodperccel a vége előtt Vas erőszakosan labdát lopott, és az üresen hagyott a kapu passzolt! A mindkét nap nagyot játszó, nagyot küzdő Haladás megnyerte a Magyar Kupát!

Jegyzőkönyv

Haladás VSE–MVFC Berettyóújfalu 4-2 (2-2).

Szombathely, 2000 néző, futsal Magyar Kupa, döntő, vezette: Farkas, Tamási (Wittner, Kubicsek).

HVSE: Alasztics – Hajmási, Simic, Dávid, Vas. Csere: Sásdi (kapus), Horváth P., Sipos, Madson, Dróth, Gerencsér, Péter, Luis Garcia, Vidák. Edző: Calvo Rodriguez Juan Ramon.

Berettóújfalu: Mezei – Gál, Sidnei, Da Silva, Alvaro. Csere: László (kapus), Diece, Rézműves, Mayulu, Szabó, Nagy I., Kártik, Harmati, Sipos. Edző: Mullor Cabrera Sergio.

Gólszerzők: Dávid (8.), Horváth P. (12.), Madson (27), Vas (40)., ill. Gál (15.), Alvaro (19.).

Futsal Magyar Kupa: 1. Haladás VSE, 2. MVFC Berettóújfalu, 3. Futsal Veszprém, 5Stars-Érd VSE.

Nyilatkozatok a döntő után:

Nagyon sűrű hétvége, nagyon nehéz két nap van mögöttünk, de a kupagyőzelem minden fáradtságot megért! – összegzett Dróth Zoltán, a Haladás klasszisa. – Kiélezett volt a dönt – ami nem is meglepő, hiszen nagyon komoly rivális ellen léptünk pályára. Amikor vezettünk 2-0-ra úgy éreztem, hogy sínen vagyunk. Aztán a semmiből visszajött a meccsbe a Berettyó, lélektanilag a legrosszabbkor, pillanatokkal a szünet előtt egyenlített. Ekkor egy kicsit megijedtem, de bíztam a csapatban. A második félidőt jobban kezdtük, és amikor ismét vezetést szereztünk, már tudtam, hogy győzni fogunk – így is történt! Nagyot küzdöttük a hajrában, amikor a Berettyó vészkapussal rohamozott, és nagyon kellett a közönségünk támogatása. A Berettyó nagyon épít a légiósokra, még az utolsó pillanatban is igazolt külföldit – ezért annak külön örülök, hogy mi magyar játékosok is megmutattuk, hogy érünk valamit! Ez a hetedik kupagyőzelmem, ötször nyertem a Győrrel, most másodszor a Haladással. Mindkét szombathelyi kupagyőzelem nagyon kedves számomra, utóbbi talán azért fontosabb kicsit, mert hazai pályán, saját közönségünk előtt nyertünk – így együtt ünnepelhetünk!

Mindenekelőtt gratulálok a fiúknak, nagyot küzdöttek, nagyot játszottak a döntőben – fogalmazott a Haladás mestere Calvo Rodriguez Juan Ramon, vagyis Juanra. – De jár a gratuláció a szakmai stáb tagjainak, a klubvezetésnek, és mindenekelőtt a szurkolóinknak is – együtt nyertük meg ezt a kupát. Éretten futballozott a csapatom, a játékosok a legapróbb részletekig betartották a taktikát. És akkor sem rogytak meg, mikor pillanatokkal a félidő előtt egyenlítette az ellenfél. Jól védekeztünk, nem volt gond a támadással, ha pedig kellett, akkor elővettük a szívünket. Bevallom, és is nagyon elfáradtam, mert ezúttal kicsit szűkebb kerettel játszottunk, nagyon oda kellett figyelni a cseréknél, be kellett osztani a pihenőidőt a kulcsembereknél – nagyon kellett koncentrálnom. Edzőként ez az első nagy sikerem – igaz a Győrrel játékos-edzőként bajnokságot nyertem az NB II-ben. Örülök, hogy ez a diadal egy ilyen patinás csapattal sikerült, mint a Haladás. Megtiszteltetés a zöld-fehér családhoz tartozni!

- Azért igazoltam Szombathelyre, mert a bajnoki címért, a kupagyőzelemért akartam harcolni, hogy stílszerűen fogalmazzak: most félúton járunk – lelkendezett a válogatott Dávid Richárd, aki a téli átigazolási időszakban érkezett a Haladáshoz. – Napról napra fejlődik a csapat, az pedig amit az elmúlt két napban produkált, komoly fegyvertény – megérdemelten nyertük meg a kupát! Nagy sikert értünk el, amit természetesen meg kell ünnepelni, de az élet nem áll meg, hamarosan következik a bajnoki rájátszás. Az biztos, hogy a Haladás megérett a bajnoki döntőre, valamint azt is bizonyítottuk, hogy felvesszük a versenyt a Berettyóval!

– Nagyon boldog vagyok, örülök, hogy én is hozzájárulhattam a kupagyőzelemhez – mondta Hajmási Milán, a HVSE saját nevelésű válogatottja. – Amikor elkezdtem futsalozni merész célokat jelöltem ki magam elé: el akartam jutni a válogatottságig, meghatározó játékosa akartam lenni a Haladásnak, és minél több nagy győzelmet aratni a nevelőegyesületemmel. Eddig működik a terv! Már a második kupadiadalt gyűjtöttem be a Haladással! Remek hétvége van mögöttünk, motiváltan, csapatként játszottunk, megérdemelten nyertünk. Az pedig hab a tortán, hogy a szurkolóinkkal együtt ünnepelhettünk. Most pedig célba vesszük a bajnoki címet is!

– Kereken tíz éves a futsal szakosztályunk – jelezte Bokor Zsolt, a HVSE sportigazgatója. – Erre a jubileumi szezonra sikerült egy bombaerős keretet összehoznunk – úgy gondolom, hogy minden idők legerősebb zöld-fehér futsalcsapatával dolgozhat a Juanra mester vezette szakmai stáb. Előzetesen is úgy véltem, hogy a csapatnak jó esélye van a kupagyőzelemre, örülök, hogy begyűjtöttük az aranyat, komoly értéke van ennek a győzelemnek. Persze azt is tudtam, hogy a hazai pálya miatt nagy nyomás lesz a srácokon, akik szerencsére megbírkóztak a teherrel. Külön szeretném megköszönni a szurkolók támogatását, szinte megtöltötték az Arena Savariát a döntőben, komoly segítséget nyújtottak a nehéz pillanatokban – nagyon kellettek a diadalhoz. Ezt a kupagyőzelmet természetesen meg kell ünnepelni, aztán fújhat egyet a csapat, de a szezon még nem ért véget. A reményeim szerint a bajnokságban is mi leszünk a legjobbak!

A kupagyőztes csapat névsora: Alasztics Marcell, Sásdi Bálint, Gyimesi Máté, Homlok Levente (kapusok) Vas Ádám, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, Dávid Richárd, Szakasics Balázs, Péter Ábrahám, Gerencsér Antal, Horváth Péter, Milos Simic, Vidák Balázs, Luis Garcia, Abreu Madson, Sipos Gergő, Soares De Melo Darrieer (mezőnyjátékosok).

Szakmai stáb: Calvo Rodriguez Juan Ramon vezetőedző, Sziffer András edző, Márkus Gábor technikai vezető, Dobány Patrik technikai vezető, Németh Botond masszőr.

Vezetőség: Bokor Zsolt sportigazgató, Pálmay Tamás szakágvezető, Somfalvi Csaba szakosztályvezető, Szántó Erzsébet klubmenedzser, Vörös Csaba event manager.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában