Labdarúgás

2020.03.13. 07:00

Zárt kapus meccsek – Az NB I-től kezdve a legalsóbb megyei osztályokat is érinti a döntés

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is reagált a koronavírus terjedésére: a szövetség döntése, előírása értelmében az összes labdarúgó-mérkőzés zárt kapus lesz az elkövetkező időszakban – egészen a megyei III. osztályig bezáróan.

Pum András, Tóth Gábor

Tavasszal fut az NB II-es Szombathelyi Haladás szekere, Mátyus János együttese három-három győzelmet és döntetlent szerzett a bajnokságban, és hosszú idő után elkerült a kiesést jelentő 18. helyről. Ráadásul itt a jó idő is, minden bizonnyal több mint kétezer szurkoló is kimenne drukkolni a zöld-fehéreknek a szombaton 17 órakor kezdődő, Békéscsaba elleni bajnokin. Ám a lelátók üresen ásítoznak majd, szurkolók, sőt, a média képviselői sem lehetnek jelen a meccsen.

A dr. Vági Márton főtitkár által aláírt levelet minden – profi és amatőr – egyesület vezetése megkapta. A közlemény, amely visszavonásig érvényes, pontosan meghatározza, hogy hány fő vehet részt egy-egy mérkőzésen a különböző osztályokban. Ennek megfelelően az NB I-es bajnokira sportszervezetenként 45, az NB II-es találkozóra pedig 35 fő delegálható. Minden egyéb alsóbb osztályban 25 fő a felső létszámhatár. Ez a létszám a házigazda részéről kibővül a mérkőzés lebonyolításához szükséges minimális technikai személyzettel, a rendezői gárdával, az egészségügyi személyzettel, a labdaszedőkkel.

Szurkolók az őszi Rum–Celldömölk derbin – egy ideig drukkerek nélkül kell focizni
Fotó: Unger Tamás

A közlemény külön felhívja a klubvezetők figyelmét: az MLSZ-intézkedés betartásáért a szervező egyesület, a vendégdelegáció létszámát illetően pedig a vendég sportszervezet a felelős. A sporttelep területére belépő személyek névsorát a szövetségi ellenőrnek a mérkőzés kezdete előtt legkésőbb 60 perccel át kell adni. Ugyancsak olvasható a közleményben: „A rendelkezések megszegése vagy a tájékoztatás elmulasztása súlyos fegyelmi vétségnek minősül.” Elmaradnak a mérkőzés előtt megszokott, a sportszerűség által megkövetelt kézfogások. Az MLSZ felfüggeszti az után­pótláskorú labdarúgóknak kiírt Bozsik-program tornáit is.

Mint azt Bakos Rolandtól, az Illés Akadémia szakmai igazgatójától megtudtuk, az akadémia edzéseit, munkáját döntően nem befolyásolják az intézkedések – inkább a szülőket érinti. A szülők zöme ugyanis eddig a hazai meccsek mellett az idegenbeli mérkőzésekre is elutazott – a jövőben erre nem lesz lehetőségük. Bakos Roland hozzátette: a járványveszély miatt a klubépületben nem tartózkodhatnak szülők, s az edzéseket sem nézhetik meg. Igaz, ez nem nagy változás: az akadémián már nem kisgyerekek futballoznak, nem jellemző, hogy a szülők végigállták volna a tréningeket.

A szomszédos Ausztriában az illetékesek nem a zárt kapus mérkőzések mellett döntöttek, inkább határozatlan időre felfüggesztették az amatőr labdarúgó-bajnokságokat.

Maradjanak otthon!

Az MLSZ Vas Megyei Igazgatóságának munkatársai arra kérik a szurkolókat, hogy a kialakult helyzetre tekintettel maradjanak otthon az elkövetkező hetekben, ne látogassák a mérkőzéseket – egyrészt saját egészségük érdekében, valamint segítsenek a klubnak abban, hogy be tudják tartani az MLSZ előírásait.

 

Ezek is érdekelhetik