Kosárlabda

2020.04.23. 17:30

Kezdetektől a Falcóval – Hajas Csaba az első újítók, erőnléti edzők egyike

Hajas Csaba már 26 éve szolgálja erőnléti edzőként a Falco KC Szombathely NB I-es kosárlabdacsapatát.

Tóth Gábor

Egy tavalyi emlék – Hajas Csaba a bajnoki serleggel

Fotó: Unger Tamás

Elképzelhetetlen a Falco KC kispadja Hajas Csaba nélkül. Az „örök bútordarab” 26 esztendeje segíti szeretett csapatát.

– A kapcsolat még 1994-ben kezdődött, hát nem ma történt – elevenítette fel a régi emlékeket Hajas Csaba. – Volt egy konditermem Kőszegen, és edzőtáborba invitáltam a Falcót. Hajnal László edzőt és Gráczer György ügyvezetőt is érdekelte az ötlet. Autóba ültünk, elmentünk Kőszegre, bemutattam neki a termet, a gépeket, bejártuk az erdei futópályákat, a szabadtéri lehetőségeket, a leendő szállást. Tetszett nekik, amit láttak, megcsináltuk a háromhetes edzőtábort, ami nagy sikert aratott. Hozzá kell tennem, akkoriban még nem voltak erőnléti edzők a csapatok mellett, az edzők irtóztak a súlyoktól, féltek attól, hogy a súlyzós edzések miatt a játékosok elveszítik a robbanékonyságukat, darabos lesz a mozgásuk. Igaz, az 1992-es barcelonai olimpián azért a Dream Team tagjai nem titkolták, hogy nemcsak a kosárcsarnokban töltenek el sok időt, hanem az edzőteremben is.

– 1995-ben már Szombathelyen, az Öntödében üzemeltettem edzőteremet, a Falco-játékosok rendszeresen hozzám jártak – folytatta az 59 éves Hajas Csaba. – Sőt, a válogatott akkori szövetségi kapitánya, Mészáros Lajos is elkezdett érdeklődni a munkám iránt. Végül a nyugati, dunántúli válogatott kerettag játékosok erőnléti állapotáért lettem felelős. Akkoriban még újdonságnak számított, amit én csináltam. Nem volt szakirodalom hozzá, a body building sportágból vettem át elemeket, és tettem őket sportágspecifikussá. A következő években nemcsak kosarasok, hanem futballisták, küzdősportot űzők, atléták is jártak hozzám. Sikerült megtartani a játékosok robbanékonyságát, nem szűkült be a mozgásuk, és sokat fejlődtek fizikailag. Ma már minden komoly csapat erőnléti stábot alkalmaz – mi Laki Ádám kollégámmal ketten végezzük ezt a munkát a Falcónál, szerintem nagyon jó párost alkotunk.

Egy tavalyi emlék – Hajas Csaba a bajnoki serleggel
Fotó: Unger Tamás

– Mivel szinte a kezdetektől a Falcónál vagyok, ugyanúgy tíz edzővel dolgoztam együtt, mint csapatunk gyúrója, a szintén őskövületnek számító Tanai Zoltán – mondta az örökifjú erőnléti edző. – Hajnal Lászlóval, Földi Sándorral, Váradi Attilával, Szrecsko Szekuloviccsal, Déri Csabával, Nikola Laziccsal, Bencze Tamással, Andjelko Mandiccsal és Kálmán Lászlóval is harmonikus volt a munkakapcsolatom, akárcsak most Gasper Okornnal. Földi Sanyi, Bencze Tomi és Szrecskó maga is szeretett kondizni, szorgalmasan látogatták az edzőtermet, sőt utóbbi kettőt arra is sikerült rávennem, hogy a megyei bajnokságban pályára lépjenek a csapatomban.

– A hosszú évek alatt találkoztam számtalan érdekes esettel – árulta el Hajas Csaba. – Kálmán Laci mindig hihetetlen energiával vetette bele magát az edzésekbe is, futásban szinte legyőzhetetlen volt, akkor is, amikor már jócskán az idősebb játékosok közé tartozott – nagy élmény volt vele együtt dolgozni. Az egyik legnagyobb fejlődésen rövid idő alatt Borszéki Csaba ment keresztül. Három hónap alatt annyit erősödött, hogy otthon alig ismertek rá. Chad Timberlake például korábban csak saját testsúlyos edzéseket végzett, nálunk találkozott először komolyabban az erőnléti edzéssel, súllyal korábban soha nem kondizott. A felmérésen aztán lazán nyomott fekve 130 kilóval – mindenki elképedésére. De például – hogy a maiakra is kitérjek, Lake-nek sem okozott gondot a 135–140 kiló. Volt egy tanítványom, aki könnyedén megbirkózott fekpadon a 200 kilóval. Kíváncsi voltam, hogy meg tudja-e csinálni Váradi Beni mutatványát – aki olyan jó izomzattal rendelkezik, akkora erő van benne, hogy állva, páros kézzel az Arena Savaria plafonjáig tudja szinte kilőni a kosárlabdát. Hát nem tudta.

– Nehezen élem meg a kosárlabda nélküli időszakot. Egyrészt hiányzik a csapat, a Falco családias közössége, másrészt a napi munka is. Ugyancsak fáj, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a szezon, így a Falco nem védhette meg a bajnoki címét, s nem gyűjthette be története első kupagyőzelmét. Régóta benne vagyok a kosárlabdában, ismerem a viszonyokat, szerintem a csapatunknak mindkét aranyéremre jó esélye volt. Egyébként a szerződéssel rendelkező srácok otthon dolgoznak, karbantartják magukat. Ami nem újdonság nekik, hiszen közösen is sokszor végeztünk olyan gyakorlatokat, amelyeket most csinálniuk kell. Remélem, hogy hamarosan visszaáll a világ rendje, ismét pattogni fog a kosárlabda. És azt is remélem, hogy még sokáig szolgálhatom a Falcót – zárta szavait Hajas Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában