Vízilabda

2020.05.11. 16:00

Visszalépett az AVUS az OB I-től

Az OB I-es Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) a következő bajnokságban az OB I/B-ben szerepel.

Pum András

Harmadik idényét kezdte meg a világ egyik legerősebb vízilabda-bajnokságának tartott OB I-ben az AVUS. A vasiak az első évben a 13., a másodikban a 12. helyen végeztek. A 2019/20-as bajnokságban az alsóházi alapszakaszban első, szegedi meccsüket megnyerték, amikor közbeszólt a járvány. Úgy fest, egy ideig a Szeged elleni 15-14-es győzelem volt az utolsó OB I-es meccsük az aligátoroknak.

Az AVUS ugyanis a következő bajnokságban nem vállalja az OB I-et, az OB I/B-ben indul.

– Vári Attila elnök úrral még az elnökségi ülés előtt közöltük, hogy a szombathelyi vízilabda legalább egy évre visszavonul az első osztálytól, a 2020/21-es szezont az OB I/B-ben kívánjuk megkezdeni – mondta Bánfi Péter, az AVUS elnöke.

– Jeleztük, hogy Szombathely önkormányzata továbbra is mellettünk van, de a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet kihat ránk, s a pályalehetőségeink is olyan mértékben korlátozottá váltak, hogy ez nem teszi lehetővé a legmagasabb osztályban való szereplésünket. A felkészülés lehetőségei sincsenek meg, és jelenleg nem engedhetjük meg magunknak anyagilag egy OB I-es csapat működtetését. Ezért már a nyári, előrehozott Magyar Kupa-versenysorozatban sem indulunk. Nemcsak a vízfelülettel vannak gondjaink, mire elkezdhettük volna az új csapat kialakítását, a koronavírus leállított mindent. Mindenkivel leültünk, a fizetésük 50 százalékának folyósításával június 30-áig rendezve van a helyzetük. Egyetlen játékosunk van, akinek csak jövő június 30-án jár le a szerződése, ő nyilván marad a klubnál. Két-három ifikorból kiöregedett, most érettségiző játékos és az utánpótlásunk alkotja a jövőbeli együttest. A saját nevelésű játékosainkat próbáljuk mindenképpen itt tartani, nem szombathelyi pólósunk talán kettő-három lesz csak. Matajsz Márk vezetőedző nem hosszabbítja meg június 30-án lejáró kontraktusát, családját követve hazaköltözött Szentesre. Nem mondunk le véglegesen a legmagasabb osztályban való szereplésről, célunk az, hogy saját utánpótlásunkra támaszkodva minél előbb visszajussunk. Bízom abban, hogy egy-két év alatt megerősödünk annyira, hogy a teljesítményünkkel kiérdemeljük az OB I-es szereplést.

Bánfi Péter elmondta: a döntés az utánpótlást nem érinti, azaz a mintegy 200 gyerek továbbra is az eddig megszokott módon készülhet. Az elnök jelezte: az utánpótlás-nevelés sorsát a város szívén viseli, és ez ügyben a klubot támogatásáról biztosította.

Nemcsak az AVUS, hanem a tavaly negyedik helyen végzett Eger sem indul el a következő OB I-es bajnokságban, a hevesiek komoly anyagi nehézségekkel küzdenek. Ezt közleményben tudatták.

A Magyar Vízilabda Szövetség hétfő délután ülésezett, a téma a bajnokság lezárása vagy esetleges folytatása volt. A Vári Attila elnök vezette elnökség úgy határozott, törli az OB I-es bajnokságot is, nem hirdet bajnokot sem. Amennyiben a lehetőségek engedik, a nyáron a Magyar Kupával indulna a következő szezon, amelynek részleteiről később születik döntés.

– Nagyon szerettük volna folytatni az utánpótlás- és a felnőttbajnokságokat is, de sajnos a kiírások és a sportév alapján annyira átnyúlnának a következő évadba, hogy ez nem teszi lehetővé. A Magyar Kupával kezdenénk, amelynek látványos mérkőzéseit az MTVA közvetíti. A férfiaknál augusztus végén, a nőknél szeptember közepén kell befejeződnie a sorozatnak – magyarázta Vári.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában