újra játszanak

2020.09.01. 19:01

Szombathelyi győzelem az NB I.-es sakkcsapatbajnokságban

Vasárnap folytatódott az NB I-es sakkcsapatbajnokság. A Haladás VSE-Infraplan I. legyőzte a Makót.

Pum András

Ruck Róbert jól játszott, legyőzte makói ellenfelét

Fotó: Cseh Gábor

A Magyar Sakkszövetség döntése értelmében a tavasszal a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságból hátralévő két fordulót az NB I-es és NB I/B-s bajnokságokban lejátsszák. Érdekesség, hogy a vírusveszély miatt a 30 lépéses remiszabályt erre a két fordulóra feloldották, így a játékosok akár egy lépéspár megtétele után megállapodhatnak döntetlenben. Viszont az NB II.-ben befejezettnek nyilvánítják a szezont, és a hátralévő mérkőzések eredményeit 6-6-os eredménnyel írják jóvá. Feljutó és kieső sem lesz ebből az osztályból.

Az NB I.-ben az elmúlt hétvégén nézők nélkül már le is bonyolították az utolsó előtti, nyolcadik fordulót – a Haladás VSE a hiányos létszámmal asztalhoz ülő makóiakat legyőzte.

Haladás VSE-Infraplan I.–Ducour-Makói SVSE 7-5. – Szombathely, NB I-es sakkmérkőzés.

A koronavírus-járvány miatt a makóiak szerb sakkozói nem jöhettek Magyarországra. A vendégek ugyan nevezték őket a találkozóra, de mivel nem jelentek meg, a szombathelyiek 3-0-s előnnyel kezdték a meccset – a második táblán ifj. Héra Imre, a negyediken Németh Miklós, a hatodikon pedig Jankovic Alojzije kapta a pontot játék nélkül.

Ruck Róbert jól játszott, legyőzte makói ellenfelét
Fotó: Cseh Gábor

Az első táblán szereplő szlovén nagymester, Zdenko Kozul a megnyitásból nem tudott jól kijönni és vereséget szenvedett. A harmadik táblán Mladen Palac gyors döntetlent játszott ellenfelével. Az ötösön Ruck Róbert hosszú, ötórás partiban szépen játszva a végjátékban nyert. A hetesen dr. Kovács Gábor és Tatár-Kis Szabolcs is időzavarba került a parti közepén, így megállapodtak a döntetlenben. A nyolcason játszó Kis Attila a megnyitásból jobban jött ki, majd rosszabb állásba került. Ám szinte végig tartotta magát, csak a hajrában kapott ki. A kilencedik táblán Borhy Marcell a megnyitás után jobban állt, ám ellenfele a középjáték után gyalogelőnybe tudott kerülni, és végül érvényesítette is. A következő, tizedik táblán Lakos Nikoletta a megnyitás után gyors döntetlenben egyezett meg ellenfelével, Udvardi Zalánnal. A 11-es táblán

Csonka Attila a megnyitást követően hátrányba került, de jól tartotta magát. Aztán ellenfele az időzavarban pontatlanul lépett, Csonka pedig vezéráldozattal szép győzelmet aratott. A 12-es táblán Ruck Tamás éles megnyitást követően a variációs lehetőségek

közül nem a legjobbat választotta, így ellenfele gyalogelőnyt szerzett. Végül sikerült döntetlenre mentenie a partit. A Haladás összességében magabiztosan nyerte meg a mérkőzést. Győzött: Ruck R., Csonka (Héra, Németh M. és Jankovic játék nélkül). Remizett: Palac, dr. Kovács, Lakos, Ruck T.

A Haladás a harmadik, a Makó a nyolcadik helyen áll a tízcsapatos tabellán. A szombathelyiek az utolsó fordulóban, szeptember 13-án a hetedik Dunaharaszti MTK vendégei lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában