az amatőröket is várják

2020.11.05. 20:59

Huszonhat év után igazi otthont kaptak a szombathelyi asztaliteniszezők

Régi vágya valósult meg a szombathelyi asztaliteniszezőknek a sportágra specializálódott csarnok elkészültével – de nem csak a versenyzők találtak itt otthonra, az amatőröket is várják.

Horváth Erika

Gergely Márk (jobbról) és Poór Balázs edzőjükkel, Vaida Florinnal bemutatóznak

Fotó: Cseh Gábor

Amikor szerdán este a Szombathelyi Asztalitenisz-csarnok avatásának felvezetéseként a SZAK-Sportiskola két újonc korú játékosa, a 10 éves Gergely Márk és a 12 éves Poór Balázs ízelítőt adott tudásából, a vendégek meg-­győződhettek arról, hogy van létjogosultsága a szombathelyi asztaliteniszezők a mai kor igényeit is kielégítő, új otthonának. A Magyar Asztalitenisz Szövetség és Szombathely önkormányzatának hathatós anyagi támogatásával végre megvalósulhatott az, ami hosszú évekig, évtizedekig csak álom volt: az igényektől függően, a nap bármely szakában, bármilyen időintervallumban asztalhoz állhatnak és gyakorolhatnak a játékosok.

Az asztalitenisz köztudottan nagyon munka- és időigényes sportág. Az elődöknek ez nem adatott meg, az ő behatárolt idejű edzéseiknek ugyanis még szerves része volt az asztalok felállítása és leszerelése is.

Februárban kezdődött az új élet a Szent László király utcai létesítményben – aki nem tudja, álmában sem jutna eszébe, hogy egy elhagyott üzemcsarnokban jár. Hatszázötven négyzetméternyi modern világ 11 állandó asztallal, öltözőkkel, irodával, edzői szobával, klubhelyiséggel, pihenőszobával.

Gergely Márk (jobbról) és Poór Balázs edzőjükkel, Vaida Florinnal bemutatóznak
Fotó: Cseh Gábor

Az egyesület és a Vas Megyei Asztalitenisz Szövetség elnöke, Szarka Tibor tudja értékelni leginkább, mit jelent ez az új otthon.

– Szombathelyen mindig működött, működtek asztalitenisz-szakosztályok, a mi egyesületünk 1994-ben azért jött létre, hogy megmentsük a megye utolsó női csapatát, mert megszűnt a Sabaria SE – idézte fel Szarka Tibor. – Aztán nem sokkal később a Latex SE férficsapatát is át kellett vennünk. A férficsapatunk 15 éven keresztül szerepelt a legmagasabb osztályban, de már abban az időben is kiemelt figyelmet fordítottunk az utánpótlás-nevelésre. Próbáltuk olyan népszerűvé tenni ezt a sportágat a városban, amilyen a 60–70-es években volt. Huszonhat éven keresztül az Aranyhíd iskola tornatermében tartottuk az edzéseinket, játszottuk a hazai mérkőzéseinket és szereltük fel minden alkalommal az asztalokat, alkalmazkodtunk más sportágak bérlőihez – de közben akkor is mindig voltak kiemelkedő eredményeink. Most is van mire büszkének lennünk, minden csapatunkban csak olyan játékosok játszanak, akik szombathelyiek, saját nevelésűek, itt tanultak meg pingpongozni.

Az új asztalitenisz-csarnok használatba vételével új távlatok is nyíltak. A SZAK szeretné kibővíteni a sportszakmai tevékenységét – nem könnyű kitermelni a létesítmény rezsiköltségeit. A versenysportolók mellett várják az amatőröket is. Akik kedvet éreznek – akár rendszeresen – egy kis pingpongozáshoz, akár családok is, azok az egyesületi edzések befejeztével, 17.30 után

juthatnak asztalokhoz. De akár vállalati sportrendezvényeknek is szívesen adnak itt otthont. Ami pedig a versenysportot illeti, már ezen a nyáron is fogadtak edzőtáborozókat, de versenyek megrendezésére is alkalmas a Szombathelyi Asztalitenisz-csarnok. Szervezésből, rendezésből pedig már hosszú évek óta jelesre vizsgázik a szombathelyi team gondoljunk csak a hagyományos országos ranglistaversenyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában