Sérülés

2020.11.08. 18:42

Kényszerpihenőn – Varga Donát epehólyagműtét után lábadozik

Az már biztos, hogy Varga Donát, a Szombathelyi Dobó SE 20 esztendős kalapácsvetője nem tudja elkezdeni a felkészülést a társaival – egyelőre műtét után lábadozik.

Horváth Erika

20200725 Németh Pál emléknap, kalapácsvető verseny, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe Varga Dont pros kalapcsvetverseny

Fotó: Szendi Péter

Alig két héttel a jövő évi kihívásokra való felkészülés megkezdése előtt a Markusovszky Kórházban sürgősségi műtéttel eltávolították az epehólyagját Varga Donátnak. Október 29-én, csütörtökön történt.

– Egyszer csak elkezdett fájni a hasam, és egy pillanatra sem múlott a szúró, görcsös fájdalom, és semmi sem maradt meg bennem. Estére éreztem úgy, hogy már nem bírom így tovább, édesanyám bevitt a sürgősségire. Vakbélgyulladás volt az első gyanú, további vizsgálatok után dr. Kremzer Tamás mondta ki, hogy az epehólyag a ludas, rossz állapotban van, ki kellene műteni.

Amikor megkérdeztem, hogy mikor, azt válaszolta, hogy most. Talán ha tíz percet vártam a szobában, aztán gyorsan megszabadítottak a fájdalomtól. Laparoszkópos műtét volt, vágásom nincs, csak négy pötty látszik a hasamon. Most pénteken vették ki a varratokat, még egy kicsit húzódik a seb, de már nincsenek fájdalmaim. Edzésekre azonban még nem gondolhatok, hat hetet biztosan ki kell hagynom, a negyedik hét után kezdhetem a gyógytornát. Így csak később tudok bekapcsolódni a felkészülésbe.

Varga Donát is a Dobó SE nemzetközi színtéren mozgó kalapácsvetői közé tartozik, öt éve résztvevője a korosztályos világversenyeknek. Egy kivételével döntős helyeken végzett, tavaly egy Eb-negyedik hellyel zárta le a junior korszakát. Idén neki a pandémia miatt nem maradt el világversenye, hiszen az U23-as Eb csak kétévente, legközelebb jövőre esedékes. Mégis emlékezetes marad számára ez az év (nem feltétlenül a műtét miatt). Augusztusban, éppen a felnőtt országos bajnokságon sikerült először áttörnie a 70 méteres határt, 70,32 méter lett az egyéni rekordja.

– Nem volt ez rossz év, persze a Covid-helyzettől eltekintve. Már stabilan ment a 68-69 méter, és sikerült 70 méteren is túljutnom. De azért elégedett nem vagyok, kicsit többet vártam magamtól, tudom, hogy sokkal többre vagyok képes – mondta Donát, aki közben levelezős atlétikai szakedző hallgató a Testnevelési Egyetemen. – Mivel később kezdhetem a munkát, először majd az elmaradásaimat kell bepótolnom. Szerintem nem leszek még „versenyképes” a márciusi, portugáliai dobó-Európa-kupára. De nyáron az U23-as Európa-bajnokságra már mindenképpen szeretnék felkészülni, aztán Universide is lesz Kínában. Legalábbis nagyon remélem, hogy a jövő évi nagy versenyeket már meg tudják rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában