Atlétika

2021.01.02. 07:00

Legjobbak a Dobó SE-nél – Edzéssel zárták az óévet, focival nyitották az újat a kalapácsvetők

A hagyományokhoz híven edzéssel zárták és focival nyitották az évet a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetői. Ha szűk, zárt körben is, de megtartották az egyesületi díjátadót is.

Horváth Erika

A klub potenciális tokiói olimpikonjai az ajándékozóval és a vasból készült ötkarikával. Balról: Pars Krisztián, Grünwald János, Gyurátz Réka, Halász Bence

Fotó: Lengyák György

Ahogy évtizedekkel ezelőtt a dobóakadémia névadója, Németh Pál mesteredző csoportjaiban is dívott, a fiai – Németh László és Németh Zsolt – által irányított mai kalapácsvetők sem kapnak pihenőt szilveszterkor. Az év utolsó napján is nagy volt a sürgés-forgás a Sugár úti dobópályán. Az edzés után azonban – a járványügyi szabályok miatt – ezúttal nem tartottak fehér asztal melletti közös évbúcsúztatót. De az edzőteremben azért a legjobbak megkapták jól megérdemelt díjaikat.

A Szombathelyi Dobó SE legjobb felnőttversenyzőinek járó díszes serleget 2020-ban a két olimpiai kvótával rendelkező kalapácsvető, Gyurátz Réka és Halász Bence kapta. Az U23-as korosztályban Németh Zsanett és Rába Dániel volt a díjazott, a junioroknál Rajczi Bianka és Doma Benedek. Az ifjúságiaknál pedig a Viszkeleti testvérek, a lányoknál Villő, a fiúknál Vencel volt a legjobb. A felsoroltak mindegyike legalább egy országos bajnoki címet szerzett, illetve kvalifikálta magát korosztálya – a pandémia miatt aztán elmaradt – világversenyére. Kiemelendő, hogy Viszkeleti Villő négy ob-aranyat is szerzett, és az ifjúsági Eb-szintet serdülőkorúként teljesítette.

A klub potenciális tokiói olimpikonjai az ajándékozóval és a vasból készült ötkarikával. Balról: Pars Krisztián, Grünwald János, Gyurátz Réka, Halász Bence
Fotó: Lengyák György

Egy egyesületi különdíj is gazdára talált – szintén a hagyományokat követve: a felnőtt, 7,26 kg-os kalapáccsal elért első 70 méteren felüli dobásának emlékére Varga Donát kapta.

Németh Pál 2009-ben bekövetkezett halála után a Lengyák fivérek, György és István alapítottak egy, a mesteredző nevét viselő díjat, amelyet az adott év legjobb Vas megyei utánpótláskorú atlétájának ítélnek oda. A 2020-as teljesítménye alapján Rába Dániel kapta az örökös vándordíj kicsi, személyre szóló változatát örökbe. Az eredeti, hatalmas trófeát pedig, amelyen – Ozorai Jenny, Szabó Dániel, Banga Beatrix, Gyurátz Réka és Halász Bence után – Danié a hatodik név, újabb egy évig őrizheti a Dobó SE.

Meglepetést hozott az összejövetelre az egyesület örökifjú, mindig tettre kész, jó humorú elnökségi tagja, mindenese, Grünwald János. Fémből készítette el az olimpiai ötkarikát, ezzel kívánva acélos felkészülést és szereplést a kalapácsvetőknek. Az ajándékot a klub potenciális tokiói olimpikonjai, Pars Krisztián olimpiai bajnok, valamint a kvalifikációs szintet már teljesítő Gyurátz Réka és Halász Bence vette át.

Nemcsak az évzárással, hanem az új év nyitásával is követték a hagyományokat a Dobó SE-sek. Január 1-jén ugyanis egy egyesületen belüli, de igencsak komoly labdarúgó-mérkőzés szerepel a programban – Grünwald János szerint, aki mindegyiknek tanúja volt, a mostani már az 55. volt a sorban. És ezzel le is tudták a „pihenőt”, hiszen szombattól folytatódik az alapozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában