kitüntetések

2021.01.06. 21:18

Önkormányzati sportos elismerések

Bár a 2020-as Sportkarácsony elmaradt, az önkormányzat által alapított díjak közül hármat szűk körben átvehettek a kitüntetettek.

Horváth Erika

Negyedszázados hagyomány szakadt meg azzal, hogy az általános rendezvénytilalom miatt Szombathely önkormányzata nem tudta megrendezni szokásos év végi jutalmazási ünnepségét, a Sportkarácsonyt, amelyen a legeredményesebb élsportolók és edzőik, sportvezetőik, a diáksportban kiemelkedően dolgozó testnevelők, valamint a szabadidősport-szövetség aktivistái vendégeskedtek évről évre. Egy kicsi, szűk körű ünnepséget azért tartottak decemberben a városházán, ahol az önkormányzat által alapított, a sport területén adományozható ötféle kitüntetés közül hármat adott át Horváth Attila sportért is felelős alpolgármester és Tóth Kálmán, a városstratégiai, idegenforgalmi és sportbizottság elnöke.

Az Unger József-díjat a szombathelyi iskolai testnevelés és diáksport területén több éven át tartó kiemelkedő szakmai tevékenységet végző személy kaphatja. A 2020. év kitüntetettje Kovács László, aki 1987 óta a Zrínyi Ilona Általános Iskola testnevelője és matematikatanára.

Kovács László
Fotó: Unger Tamás / VN

Az országosan is mintaértékű közoktatási típusú sportiskolai program elindítója, szakmai vezetője, a városi diáksportélet meghatározó egyénisége. A sportágak közül a szívéhez legközelebb a labdarúgás áll, melyet a kiválasztástól az utánpótlás-nevelésen keresztül a versenyeztetésig szívügyének tekint. Csapataival számos alkalommal előkelő helyezéseket ért el az országos döntőkben, de tanítványai futsalban és atlétikában is szép sikereket arattak. A városi diák­sportbizottság tagja, az általános iskolai labdarúgó szak­ág vezetője, a megyei-városi testnevelő tanárok egyesületének elnökségi tagja.

A mögöttünk hagyott esztendőben Dragovics Jenőnek ítélték oda a Pünkösty Csaba-díjat, amelyet a szombathelyi utánpótlás, illetve szabadidősport területén végzett több éven át tartó kiemelkedő tevékenységért adományoznak.

Dragovics Jenő
Fotó: Gy.-hermán-Szentkirály SE

A méltatás szerint Dragovics Jenő a Gyöngyöshermán-Szentkirály SE jogelődjeinél, a Postás SE-nél, majd a Szombathelyi Távközlési SE-nél kezdte meg munkáját 1988-ban. Közbenjárásának köszönhetően került az egyesület tulajdonába a sportpálya. A sportcentrum 2000-ben történő felújítása is nagyban neki köszönhető, helyi lakosokkal és vállalkozókkal összefogva saját maguk újították fel a labdarúgópályát és bővítették az öltöző épületét. Máig elismert tagja az egyesület vezetésének, a közösségnek, 33 év tevékenysége, támogatása elvitathatatlan.

A Sport Támogatásáért díjban ezúttal Szabó László részesült.

Szabó László
Fotó: VN

A díjat olyan személy kaphatja, aki a város sportéletének fejlődése, egyes sportrendezvények, események megrendezése, a sport területén tevékenykedő személyek, sportolók munkájának segítése, lehetővé tétele érdekében kiemelkedő tevékenységével, áldozatvállalásával közmeg­becsülésre tett szert. Szabó László korábban a Háziipari Szövetkezetnek, majd a Sabina Rt.-nek volt az első embere. A Haladás Baráti Körét is elnökölte, de 1984-től a labdarúgó-szakosztály elnökségének tagjaként is segítette a város sportját. Társadalmi megbízatásai mellett a kultúra és a sport támogatását is mindig erkölcsi kötelességének érzi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában