birkózás

2021.03.19. 07:00

Nem jött össze – Egyelőre olimpiai kvóta nélkül a szombathelyi birkózók

A csütörtökön szőnyegre lépő öt szabadfogású magyar birkózó egyikének sem sikerült tokiói kvótát szerezni a hazai rendezésű európai olimpiai kvalifikációs viadalon. Ligeti Dánielnek és ifj. Veréb Istvánnak is az első meccsén szállt el az esélye.

Horváth Erika

Budapest, 2021. mrcius 18. Verb Istvn (kkben) s az azeri Abubakar Abakarov a birkzk eurpai olimpiai kvalifikcis versenynek selejtezjben, a 86 kilogrammos slycsoportban, a szabadfogs kzdelemben a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. mrcius 18-n. MTI/MTI Fotszerkesztsg/Szigetvry Zsolt

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 12 fős 125 kilós súlycsoportban a Haladás VSE kétszeres olimpikonja, Eb-ezüst- és kétszeres bronzérmese, Ligeti Dániel volt a magyar szereplő. Előzetesen őt tartották a legesélyesebbnek a kvótaszerzésre szabadfogású birkózóink közül, és a papírforma alapján talán nyernie is kellett volna a fehérorosz Hramiankov ellen, – aki korábban a 97 kilóban vitézkedett, csak tavaly csatlakozott a nehézsúlyúakhoz. Ligeti Dani szinte egy fejjel magasabb volt nála, és erősebbnek is tűnt. De csak a mérkőzés első, „erőfelmérős” perce hozott kiegyenlített csatát. Utána az történt a szőnyegen, amit a belorusz akart. Ment előre, támadott, mint a buldózer, láthatóan nagyon felkészült Daniból.

Az első, kontrából szerzett két pontját még a szombathelyi birkózó figyelmetlenségének, óvatlanságának lehetett betudni, de aztán rendre ültek a lábra támadásai. Hramiankov 6-0-s vezetésével zárult az első menet. A második három perc sem hozott változást, az összeszedetten birkózó fehérorosz irányított, a nagyon bizonytalan, tanácstalan – és láthatóan fáradó – Ligeti már nem tudta összerendezni magát. Ez nem az ő napja volt. Még pontot sem szerzett, de megúszta a technikai tust, 9-0-s eredménnyel ért véget a mérkőzés.

Ligeti Dánielen (kékben) kifogott a fehérorosz Hramiankov
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 86 kilós súlycsoportban 16-an voltak, köztük a Haladás másik kétszeres olimpikonja, az egyszeres világ- és háromszoros Eb-bronzérmes ifj. Veréb István. Tudvalévő, hogy a 33 éves „Jimmy” felkészülése a fegyelmi büntetése, a válogatottól való több hónapos eltiltása miatt egyáltalán nem volt ideálisnak mondható. Az ő ellenfele az azeri Abubakr Abakarov volt, aki felnőttként még nem, de utánpótláskorúként már szerzett világversenyes érmeket.

Az első menetben még kiegyenlített volt a küzdelem. Egy gyors lábra támadással ugyan ellenfele vezetést szerzett, de még ennél a szituációnál – mint a videózásnál is bebizonyosodott – a magyar billenteni tudott, így 3-2-es azeri előnyből folytatódott a meccs. Veréb szinte azonnal kiléptette ellenfelét és egyenlített (3-3). Ezután viszont egyre inkább látszott, hogy az azeri frissebb és jobb erőben van. Még kétszer kivitte a szőnyegről Veréb Istvánt, aki így 3-5-ös hátrányból várhatta a második menetet. Amelyben viszont már végig Abakarov volt fölényben, többször levitte és kitolta a zöld-fehérek birkózóját. Aki azért több támadást rutinosan hárított, de neki már csak két visszafogásért járt pont.

A 86 kilós Veréb István (zöldben) és az azeri Abakarov csatája

Veréb 10-5-ös vereséggel búcsúzott a további küzdelmektől. A vigaszágra sem kerülhetett, miután a negyeddöntőben az azerit megállította a török Göcen. – Nem örülök, de jelen pillanatban ez a helyzet – mondta a Haladás VSE birkózóműhelyének vezetőedzője, idősebb Veréb István. – Nagyon kemény ez a mezőny, extra kellett volna a továbbjutáshoz. De láthatóan Dani elfáradt, keveset támadott, itt nem lehet kivárásra alapozni. A fiamnak sokat kellett fogyasztania, a mérés után egy-két óra alatt nehéz teljesen regenerálódni – és erős volt az ellenfél. De legalább csinált akciópontokat. Maradt a világkvalifikáció, ami sokszorosan nehezebb lesz az európainál.

A magyarok közül Ligetihez és Verébhez hasonlóan első meccsén kapott ki a még juniorkorú Korcsog Milán (97). Csak a két honosított birkózó léphetett másodszor is szőnyegre, de az 57 kilós Halidov Gamzatgadzsei és a 74 kilós Kuramagomedov Murad is vereséget szenvedett a negyeddöntőben. Tokiói kvótát tehát nem sikerült szerezniük a magyaroknak ezen a napon. Már csak egy lehetőségük maradt erre: május 6–9. között Szófiában a világkvalifikáción kell(ene) a döntőbe verekedni magukat. Pénteken a nők következnek, négy magyar – Szekér Szimonetta (53 kg), Barka Emese (57 kg), Szabados Noémi (68 kg) és Németh Zsanett (76 kg) – száll harcba a kvótáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában