birkózás

2021.04.23. 07:00

Ligeti kikapott a bronzmeccsen, így ötödik helyen zárta a birkózó Eb-t

A varsói Eb szerda késő estébe nyúló helyosztóin – ahol öt férfi szabadfogású súlycsoport éremcsatáit rendezték – egyetlen magyar volt érdekelt: a Haladás VSE 125 kilós válogatottja, Ligeti Dániel.

Horváth Erika

Fotó: VN-archív

A szombathelyiek Eb-ezüst- és bronzérmes birkózója 2017 után lehetett újra résztvevője Eb-bronzmeccsnek. Ellenfele a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Olekszandr Hocjanivszkij volt, aki a 2019-es vb-bronzával egyben a tokiói olimpiai kvótát is megszerezte már. Eleinte állóharcot vívott a két rutinos birkózó – eredménytelenül.

Aztán Danit passzivitás miatt figyelmeztették – és miután az ezt követő 30 másodpercben nem tudott akciópontot elérni, Hocjanivszkij került előnybe (1-0). És fél perccel az első menet vége előtt már 3-0-ra ment az ukrán. A második három percben elég sokat próbálkozott Ligeti Dani, de nem talált fogás riválisán. Aki viszont újabb két pontot is szerzett. Hocjanivszkij tehát 5-0-ra nyert, magabiztosan zsebelte be a bronzérmet. Ligeti Dánielnek nem sikerült negyedszer is dobogóra állnia kontinensviadalon – ez a hatodik világversenyes ötödik helyezése.

A 125 kilós súlycsoportban az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Taha Akgül lett az aranyérmes, 9-2-re verte az elődöntőben Ligetit legyőző orosz Kozirevet. A törökök klasszisának ez már a hetedik felnőtt kontinensbajnoki címe. A másik bronzmérkőzést a georgiai Petriasvili 12-9-re nyerte meg a fehérorosz Hramjankov ellen.

– Úgy érzem, hogy félig tele a pohár – jellemezte szemléletesen varsói Eb-szereplését Ligeti Dániel, aki egy győzelemmel, két vereséggel zárt és a magyar szabadfogású csapat egyetlen pontszerzője lett. – Az első meccsem a moldovai ellen jól sikerült, voltak jó és pontos mozdulataim, lentről és állásból is akcióim. Nem ismertem korábbról Kozirevet; persze, sejtettem, hogy nem véletlenül lett idén orosz bajnok. Az első meccse alapján bíztam benne, hogy inkább a jobb lábra megy, ami nekem kedvezőbb, mint az elöl lévő bal. De nem volt ellenszerem, rettenetesen gyors és pontos volt, le a kalappal előtte. Gyorsan túltettem magam az elődöntőbeli vereségen. Jött a bronzmeccs; korábban többször le is győztem már ezt az ukránt, de soha nem volt még ilyen erős. Mindkét akciót ő indította, én meg próbáltam megkontrázni – sikertelenül. De összességében nem vagyok elégedetlen, volt három meccsem, akciópontjaim is. Abból a mély gödörből, amiben a budapesti kvalifikációs versenyen voltam, félig kimásztam, így bizakodóbb vagyok a két hét múlva esedékes újabb kvalifikációs versenyt illetően. Köszönöm a Haladásnak, hogy indulhattam az Eb-n, óriási élmény volt újra éremmeccsen birkózni.

Kiemelt képünkön: Ligeti Dániel a magyar férfi szabadfogású csapat egyetlen pontszerzője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában