bravúr

2021.04.01. 07:00

Úszás: Kalmár Alíz országos bajnoki ezüstérme Eb-részvételt ért

Kalmár Alíz ezüstérmet szerzett 200 méteres mellúszásban az úszók országos bajnokságán. Időeredménye alapján részt vehet a májusi, budapesti Európa-bajnokságon.

Horváth Erika

Fotó: MÚSZ

A Szombathelyi Sportiskola öt női versenyzővel képviseltette magát a felnőtt úszók országos bajnokságán. Davanzo Nicol, Gyűrűs Hanna, Horváth Lilla, Kalmár Alíz és Kalmár Laura várakozáson felül teljesített – tudtuk meg Tejes Pétertől, aki edzőként kísérte és irányította a helyszínen a kis csapatot. A Duna Arénában – zárt kapuk mögött – megrendezett olimpiai kvalifikációs viadalon a teljes hazai élmezőny, így a tokiói ötkarikás játékok éremesélyesei is részt vettek. (Az ob-t a tokiói menetrend szerint bonyolították, az esti programban rendezték az elődöntőket, a döntőket pedig másnap délelőtt.) Születtek újabb olimpiai A szintes eredmények, de Milák Kristóf révén még országos csúcsok, sőt világrekord-­közeli időeredmény is.

A szombathelyiek 18 egyéni és egy váltószámban álltak rajtkőre – több egyéni csúcsot is döntöttek. A legkiemelkedőbb eredményeket Kalmár Alíz jegyezte, aki a mell­úszó számokban jeleskedett. Az első napon 100 m mellen 1:10,82 perces idővel ötödikként jutott a másnapi fináléba, ahol kicsit gyengébb 1:11,17-es eredménnyel meg is őrizte ezt a pozíciót. A harmadik napon a 18 esztendős Alíz 200 m mellúszásban állt rajtkőre, a 2:29,23 nemcsak döntőt jelentett – második helyen –, hanem olimpiai B szintet, illetve a májusi, budapesti Európa-bajnokságra kvalifikációs szintet. (Házigazdaként az Eb-n számonként négy versenyzőt indíthat Magyarország, ez a harmadik legjobb idő a hazai ranglistán.)

A másnapi döntőben éremmel is jutalmazták Kalmár Alízt, aki az egri Békési Eszter (2:28,19) mögött 2:31,49 perccel ezüstöt érdemelt ki. Ez a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nkft. 2018 óta működő úszószakosztályának eddigi legnagyobb sikere. Ugyanezen a napon az 50 méteres előfutamot is sikerrel vette Alíz, a 32,72 a hatodik idő volt a sorban. A zárónapi döntőben egy hellyel előbbre tudott lépni, végül ötödikként zárt 32,59-os egyéni rekorddal.

A SzoSI úszói közül még Gyűrűs Hanna jutott két hát- úszó számban is B döntőbe. Ahol mindkétszer nyolcadikként ért célba, azaz összesítésben 16. lett – 100 m háton 1:06,46 perccel, 50 m háton 31,02 másodperccel. Jól úsztak a szombathelyi lányok a 4x100 méteres vegyesváltóban is, a 17 csapat között a 11. helyet szerezték meg Gyűrűs Hanna, Kalmár Alíz, Davanzo Nicol, Kalmár Laura összeállításban 4:25,85-dal.

A sportiskola úszószakosztályának minden edzője – Budavári István vezetőedző, Tejes Péter, Szabó Tamás, Fülöp Xénia, Benkő Dóra, Kassai Gergely – segítette a versenyzők felkészítését.

Kiemelt képünkön: Kalmár Alíz joggal örül a 200 méteres mellúszás után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában