latolgatás

2021.05.15. 07:00

A Falco legendája szerint a sárga-feketék a döntő esélyesei

Kálmán László úgy véli, hogy a szombathelyi csapat az esélyese a Szolnok–Falco bajnoki döntőnek.

Tóth Gábor

Körmend 20120507 Kosárlabda 2012 Tavasz NBI NB1 férfi férfiak elődöntő 2mérkőzés Fortress Lami Véd Körmend Falco Szova KC Szombathely Kálmán László Fotó: Fuszek Gábor Nemzeti Sport

Fotó: Nemzeti Sport

Kálmán László 21 szezont töltött el sárga-fekete mezben. Egy bajnoki cím, egy Szuper Liga-győzelem, két bajnoki ezüst- és három bronzérem fűződik a nevéhez – négy kupadöntőt járt meg. A válogatottban 78 alkalommal lépett pályára, ott volt az 1999-es Európa-bajnokságon, hatszor választották meg az év játékosának (2000, 2001, 2004, 2005, 2007, 2008). Három bajnoki döntőben szerepelt: 1999-ben az Albacomp, 2012-ben pedig a Szolnok legyőzte a Falcót, 2008-ban viszont a Falco begyűjtötte az aranyérmet a megyei rivális Körmend ellenében. A 2013-ban visszavonult korábbi kiváló irányító úgy véli, hogy a Falco a párharc esélyese.

– A szurkolók éppen most tértek vissza a lelátókra, ezért felértékelődik, hogy a Szolnok megnyerte az alapszakaszt, így hazai pályán kezdheti a párharcot – fogalmazott Kálmán László. – Az Olaj az alapszakaszban oda-vissza legyőzte a Falcót, de ebből csak a második, a szolnoki mérkőzés a mérvadó – az első találkozón nagyon tartalékos volt a Falco. Szolnokon az Olaj elsősorban a zónavédekezésével verte meg a Falcót. De a szombathelyi csapat tanult a hibájából, a magyar kupa elődöntőjében pedig bizonyította, hogy meg tudja verni riválisát – akkor magabiztos diadalt aratott a Falco, arra a győzelemre lehet építeni. Jól felkészített, munkás csapat az Olaj, azért veszélyes ellenfél, mert tudja mindenki a dolgát, és csapatként játszik – ráadásul az elmúlt hetekben remek formába is lendült. De én a Falcót jobb csapatnak tartom – például azért, mert több stílusban is tud játszani. A légiósok nagyjából hasonló erőt képviselnek mindkét oldalon, a Falco magyar játékosai azonban lényegesen jobbak a Szolnok magyarjainál. Ha a Falco hozza a maga stabil védekezését, lepattanózását, ha a jó védekezésből tud gyorsan játszani, akkor nyerni fog. Mind a két csapat ugyanannyit pihent, ezért lehet, hogy az első összecsapást még talán megnyeri a Szolnok. Háromszor viszont nem tudja legyőzni a Falcót – szerintem 3-1-re nyer a szombathelyi csapat. Sokan mondják, hogy a Falco veszte az lesz, hogy csak hét embert forgat – ugye Lake sérülés miatt kidőlt. Én nem így gondolom. Amikor mi lettünk bajnokok, Szrecsko Szekulovics sem forgatott sok játékost. A Falco játékosai – gondolok akár Váradira, Perlre vagy Benkére – remek korban, nagyszerű fizikai állapotban és kirobbanó formában vannak, nem fognak elfáradni. Ráadásul a Falco már megtapasztalta az erőltetett menetet, amikor a nemzetközi porondon kellett bizonyítania – és bizonyította, hogy bírja erővel. Mindent összevetve: egyértelműen a Falcót érzem a párharc esélyesének!

Kiemelt képünkön: A szombathelyiek korábbi legendás irányítója, Kálmán László bizakodva várja a bajnoki döntőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában