atlétika

2021.05.10. 07:00

Nem ment túl jól a Dobó SE-seknek a dobó Európa Kupán

A horvátországi dobó Európa Kupán a Szombathelyi Dobó SE öt kalapácsvetője közül csak Pars Krisztián tudott idei legjobbján javítani, a legjobb helyezés viszont Gyurátz Réka és Németh Zsanett nevéhez fűződik, mindketten nyolcadikok lettek.

Horváth Erika

20210306 Atlétikai Dobó OB, Gyurátz Réka, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe Gyurátz Réka

Fotó: Cseh Gábor

A 2019-es dohai világbajnokság óta a spliti dobó Európa Kupa volt az első komolyabb nemzetközi versenye a dobóatlétáknak. Sokan ki is használták a lehetőséget, 42 országból közel 400 nevezés érkezett. Tizenhét magyar indult a kétnapos, két korosztályban (felnőtt és U23), négy dobószámban – súlylökésben, diszkoszvetésben, kalapácsvetésben és gerelyhajításban – megrendezett viadalon. Felkészülési időszakban kiírt verseny lévén a dobó EK különlegessége, hogy nemcsak a nyolc legjobb, hanem minden induló hat kísérletet tehet. A Szombathelyi Dobó SE Németh Zsolt és Németh László edzők vezetésével öt kalapácsvetővel képviseltette magát.

Szombaton délelőtt versenyeztek a férfi kalapácsvetők, a 30 fős mezőnyben a jobb eredményekkel rendelkezők A csoportjában kapott helyet a Dobó SE két válogatottja. A felkészülésben előbbre tartó, első felnőtt nemzetközi versenyén induló 23 éves Rába Dániel szerepelt jobban. A kilencedik helyen zárt, de ezúttal nem volt veszélyben az egyéni csúcsa, közel másfél méterrel maradt el tőle – 72,42 méterig jutott. London olimpiai bajnoka, Pars Krisztián, bár térdműtétje miatt késve kezdte a teljes értékű munkát, halad előre, 71,80 méterrel a 13. helyet szerezte meg – ez idei legjobb eredménye. A versenyt a Parshoz hasonlóan a 40. évében járó török Esref Apak nyerte 75,99 méterrel. A négyszeres világbajnok lengyel Pawel Fajdek negyedik lett (74,48).

Az U23-as nők 17-en voltak; Németh Zsanett fél méterre közelítette meg idei legjobbját, a harmadik sorozatban elért 62,10 méter a nyolcadik helyre volt elég. A lengyel Ewa Rózanska 67,46-dal szerezte meg az első helyet.

Vasárnap újabb két Dobó SE-s kalapácsvető állt dobókörbe – a felnőtt hölgyek 28 fős mezőnyében. Előbb a 16. évében járó, az U18-as világranglistán dobogós helyen álló Viszkeleti Villő debütálhatott élete első nagyobb nemzetközi versenyén.

A B csoportban a papírformának megfelelően négy versenyzőt meg tudott előzni, 58,58 méterrel csoportjában a 11., összesítésben a 24. helyen zárt. A tokiói olimpiai részvételét már 2019-ben, a 72,50 méteres szint teljesítésével bebiztosító Gyurátz Réka az A csoportban szerepelt. Az első sorozatban 67,98 méterre szállt a kalapácsa, az ötödik helyre sorolt be. Még kétszer tudott javítani, az ötödik sorozatban 68,34-ra, a hatodikban 68,59-ra, de ezek az eredmények akkor már a nyolcadik helyre voltak elegendőek.

A nők versenyében négyen dobtak 70 méternél nagyobbat. Kettős lengyel siker született; az első helyet 72,82-dal szerezte meg a vb-bronzérmes Malwina Kopron a kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és Európa-bajnok, a világcsúcsot 82,98 méterrel tartó Anita Wlodarczyk előtt.

A nyíregyházi, de Szombathelyen, Németh László irányításával készülő diszkoszvető, Kerekes Dóra a B csoportban a középmezőnyben, a hetedik helyen zárt 53,22-dal.

A magyar csapatnak egy érmes helyezés jutott, férfi diszkoszvetésben Huszák János 63,35 méterrel megnyerte az Európa Kupát – másfél métert vert a második helyezett izlandi versenyzőre, és csupán három centiméterrel maradt el az egyéni csúcsától.

Kiemelt képünkön: A Dobó SE-sek közül Gyurátz Rékáé az egyik legelőkelőbb helyezés, nyolcadik lett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában