újabb aranyérem

2021.06.05. 19:46

Ekler Luca világcsúccsal nyert 400-on Eb-aranyat

Világrekorddal és újabb aranyéremmel tette fel a koronát szereplésére a lengyelországi paraatlétikai Európa-bajnokságon Ekler Luca – ezúttal 400 méteres síkfutásban nyert.

Horváth Erika

Fotó: Facebook

Három versenyszám, három Európa-bajnoki érem nagyszerű eredményekkel. Az elmúlt szerdán a 100 méteres síkfutással kezdődött, Ekler Luca ezüstérmet szerzett a brit világcsúcstartó mögött 12,80 másodperccel a T38-as kategóriában. Pénteken a távolugrással folytatódott, ahol az ebben a számban világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó szombathelyi atléta esélyeshez méltóan megvédte címét, sőt, beállította saját, 5,51 méteres világcsúcsát.

Szombaton a 400 méteres síkfutásban is rajthoz állt Luca. Ez egy viszonylag új projekt – de már ebben a számban is kvalifikálta magát a tokiói paralimpiára. Ez volt az első 400-a nemzetközi paramezőnyben. Az 1:02,40 perces egyéni csúcsa a második legjobb idő volt a rajtlistán, a legjobb, az 1:01,95 azé az orosz Margarita Goncsarováé, aki 100-on bronz, távolugrásban ezüstérmes lett, amúgy eddig – 2014 óta – övé volt az Európa-bajnoki csúcs.

Nos, Luca gondoskodott arról, hogy teljesen átíródjanak a rekordok. Az első száz után még a harmadik helyen futott, aztán a másodikon – hamar nyilvánvalóvá vált, hogy kettejük között dől el az aranyérem sorsa. 200 és 300 méter után is Goncsarova vezetett.

De Luca egyre csak közelített, és néhány méterrel a cél előtt beérte és meg is előzte riválisát. Óriási futás volt mindkettejüktől. Az orosz lány is egyéni csúcsot ért el (1:00,79), de Ekler Luca több mint két másodpercet javítva a legjobbját megdöntötte a brit Kadeena Cox 2016 óta élő 1:00,71-es világrekordját. Az új 1:00,27 perces világcsúcsot szombattól a 22 esztendős Európa-bajnok Ekler Luca jegyzi.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/sport/helyi-sport/europa-bajnoki-cim-vilagcsucs-beallitassal-ekler-luca-tavolugrasban-nyert-aranyat-4993279/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában