Eredmények

2021.07.21. 19:47

Gellén Milán hetedik lett a kadet-vb-n

Hetedik helyezést szerzett a szabadfogásúak 110 kilogrammos súlycsoportjában Gellén Milán a hazai rendezésű kadet-birkózó-világbajnokságon.

Horváth Erika

Fs 110kgMilan GELLEN (HUN) df. Levan LAGVILAVA (FRA)

Fotó: MBSZ/Martin Gábor

Hétfőn kezdődött meg a 16-17 éves birkózók világbajnoksága Budapesten, a három szak­ágban több mint ötszáz fiatal lép szőnyegre ezen a héten a Tüskecsarnokban. A magyar csapatnak ismét tagja volt a Haladás VSE birkózója, Gellén Milán, aki egy hónapja a korosztály bulgáriai Európa-bajnokságán bronzérmes lett a szabadfogásúak 110 kilós súlycsoportjában. A felkészülés finisében a romániai edzőtáborban egy gyomorbántalmakkal járó vírusfertőzés döntötte le a lábáról Milánt. Csaknem egy hétig nem tudott edzeni, a testsúlya pedig 100-ról 95 kilóra csúszott le. Ebben a helyzetben nagy szükség lett volna egy jó sorsolásra – ami ezúttal elkerülte. Mindhárom ellenfele a legerősebbek közé tartozott.

A nyolcaddöntőben a Szamokovban kiemelkedő teljesítménnyel Európa-bajnoki címet szerző francia Lagvilava volt az ellenfele. Milán nagyon felkészülten, csodálatosan birkózott. Az első menetben még csak 1-0-ra vezetett, miután a franciát intették. A másodikban Lagvilava egy kivitellel egyenlített. Az utolsó másfél percben viszont már teljesen tehetetlen volt a szombathelyi versenyzővel szemben.

Aki kétszer is négy pontot érő akcióval nyekkentette földre. Gellén Milán 10-2-es győzelemmel lépett tovább a negyeddöntőbe. Ahol szintén egy nagy hallal találkozott: James Mullen III az idei pán- amerikai bajnok. Az első menetben még egyenrangú ellenfele tudott lenni (1-2), a másodikban viszont az amerikai két levitellel elhúzott, végül 6-1-re nyert. És miután elverekedte magát a döntőig is (ahol később az ezüstérmet szerezte meg), Milán folytathatta a vb-t. A másnapi vigaszági küzdelmekben Mullen első ellenfelével, Szahil Szahillal kellett megküzdenie.

Az indiai volt az a versenyző, aki a döntőig való menetelés közben a leginkább meg tudta szorongatni Mullent (8-8), csak a nagyobb értékű akció döntött az amerikai javára. Milán sokkal magasabb volt Szahilnál, utóbbi viszont sokkal tömöttebb és súlyhatárhoz közelibb. Gellén próbálkozott, kockáztatott, de riválisa jól kontrázott. 8-0-ra győzött – aztán a bronzmérkőzést is megnyerte. Gellén Milán pedig az Eb-bronza után egy vb-hetedik hellyel zárta nemzetközi szereplését a kadet korosztályban.

– Kicsit bánatosak vagyunk. Egyrészt, mert szerettünk volna kedvezőbb sorsolást. A sorozatterhelésnél nagyon sokat számította az az öt kiló mínusz, amit Milán a betegsége alatt elvesztett – értékelt a verseny után a birkózó edzője, Ligeti Richárd. – De a francia elleni meccsén így is meg tudta mutatni, hogy lehet belőle majd profi birkózó, technikailag és taktikailag is topon volt. A másik kettő ellen hiányzott az átütő erő és a taktikát is tovább kell fejlesztenünk. De amit tudott, azt kihozta magából. Az így is látszik, hogy nem vagyunk messze a világ élmezőnyétől sem. Dolgozunk tovább. Nem sok ilyen jó képességű birkózó van a nehézsúlyban. És ha majd a bátyám, Dani egyszer abbahagyja a birkózást, Milán veheti át tőle a stafétabotot.

Kiemelt képünkön: Gellén Milán (zöldben) a francia Európa-bajnok Levan Lagvilava ellen nagyszerű birkózással győzött

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában