Kalapácsvetés

2021.07.10. 07:00

Nem sikerült jól az U23-as Eb

Varga Donát, a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője tizedik lett az észtországi U23-as atlétikai Európa-bajnokságon.

Horváth Erika

Dobo Se téli dobóbajnokság, 20210116, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás Varga Donát

Fotó: Unger Tamás

Csütörtökön megkezdődött az U23-as Eb, már az első versenynapon dobókörbe léptek a férfi és női kalapácsvetők is. A 19 férfi résztvevő két csoportban tudta le a három sorozatból álló selejtezőt. Az A jelűben szerepelt Varga Donát, aki ugyan nem érte el a biztos döntőt jelentő 71 méteres szintet – ez már egyéni csúcs lett volna számára –, de meg tudott kapaszkodni az élmezőnyben. Első dobása érvénytelen volt, majd 66,85 méterre szállt el kezéből a kalapács. Végül 67,44 méterre, amellyel a csoport negyedik helyén zárt. A B csoportban a VEDAC-os Czeller Gábor 67,85-ös eredménnyel szintén biztosította a helyét a döntőben. Nem sikerült ez a Dobó SE másik válogatottjának, Doma Benedeknek. Elsőre 64,33 méterig jutott, a következő kísérlete érvénytelen lett, a harmadikra elért 65,19 a csoportban a hatodik, az egész mezőnyben a 13. helyet jelentette. Negyvennyolc centivel dobott kevesebbet, mint a 12.- ként döntőbe jutó versenyző.

A nők 21 fős mezőnyében a szintén – Németh Lászlóés Németh Zsolt-tanítvány – Dobó SE-s Németh Zsanett volt a magyar induló. A B csoportban dobott, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy 60 méternél kisebb eredménnyel nem lesz esély a döntőre. De ezen a napon nem sikerült túldobnia. Elsőre dobta legjobbját, az 59,49-et, majd 57,54-et, végül 58,92-t. Németh Zsanett csoportjában kilencedik, összesítésben a 16. lett – lemaradt a szombati döntőről.

A férfiak pénteki fináléjának rajtlistáján az egyéni csúcsok és idei legjobbak alapján Varga Donát a hetedik- nyolcadik volt, a papírforma tehát nyolcas döntőt, hat dobáskísérletet ígért. De csak három lett belőle. Donát az első sorozatban 65,67 méterig jutott, amivel még a hetedik helyen állt. A második és a harmadik dobását viszont rontotta, és közben többen megelőzték. Lecsúszott a tizedik helyre, ezzel számára véget is ért az Eb. Czeller Gábor viszont harmadik, 66,38- as kísérletével nyolcadikként becsúszott a legjobbak közé, és mivel az ötödik sorozatban ezt még másfél méterrel meg is tudta fejelni, eggyel előbbre is lépett, hetedik lett. Az arany sorsa nem volt kérdéses, a Gyulai Memorialt 80 méteren felüli dobással nyerő ukrán Kohan magabiztosan nyert.

Férfi-kalapácsvetés: 1. Mihajlo Kohan (ukrán) 77,88 méter, 2. Krisztosz Franceszkakisz (görög) 75,23, 3. Ragnar Carlsson (svéd) 73,85, … 7. Czeller Gábor (VEDAC) 67,84, 10. Varga Donát 65,67.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában