Nagy formában vannak a vasi kártyások

2021.07.09. 14:10

Snapszer: hamarosan hazai világbajnokság

Remekül teljesítettek a vasi snapszerosok az ausztriai, Burgenlandban rendezett világbajnoki selejtezőtornán.

Tóth Gábor

Kobersdorf (Kabold) adott otthon a snapszer világbajnokságra selejtező sorozat utolsó ausztriai állomásának. A nyílt versenyre népes csapattal megérkeztek a legjobb Vas megyei kártyások is. Stílusok, nemzetek, hagyományok és kultúrák is összecsaptak – hiszen a magyarok és az osztrákok mellett horvát, szlovén, török versenyzők is asztalhoz ültek. Természetesen a szakértő gibicek is összesúgtak – a szokásosnál talán diszkrétebben. A hazai rendezésű világbajnokság selejtezőit svájci rendszerben, 33 pontig tartó játszmákra rendezik, hét fordulón keresztül. Nagy felkészültséget, kiváló fizikai és szellemi állóképességet követel meg az embert próbáló viadal. A burgenlandi verseny 11 óra nettó játékidő után éjfélkor zárult, nagy magyar sikerekkel. A szombathelyi Horváth Dániel hibátlan versenyzéssel, a lukácsházi-veszprémi Bellovits Márk nagy hajrával kivívta a vb-szereplés jogát – előbbi megnyerte a tornát, utóbbi második lett. A magyarok közül Sütő Ferenc (Csákánydoroszló), Tuczai Miklós (Szombathely), Lange József (Budapest) és Szabó Gergő (Nádasd) is sokáig versenyben volt, de számukra ezúttal nem jött össze a kvalifikáció. Elkeseredésre azonban semmi ok: július 10-én, szombaton, Jakabszállás ad otthont az újabb kvalifikációs versenynek.

– Az osztrák kártyások meglepődve tapasztalták, hogy milyen kiválóan felkészült versenyzőkkel érkeztünk a tornára – jelezte Táncsics Péter, az idei világbajnokságot rendező Magyar Snapszer Szövetség elnöke. – De ez nem véletlen, ugyanis az elmúlt években rendszeresen látogattuk a környező országok versenyeit, figyeltük, igyekeztük kiismerni a legjobb riválisok stílusát, taktikáját. Nem titkoltan a minél több vb-kvalifikáció a célunk. Emanuel Lang, a legnagyobb online snapszerportál szervezője megdöbbenten ismerte el, hogy nem számított ilyen létszámú és felkészültségű magyar delegációra Ausztriában. Egyébként mozgalmas napok, hetek következnek. Szlovéniában és Horvátországban éppen zajlanak a kvalifikációs versenyek. Jövő hétvégén lesz az egyetlen online selejtező, amelyen bárki otthonról, ingyenesen részt vehet. Július 16-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik a verseny, négy napon keresztül tart éjjel, nappal. Végül július 24-én, szombaton Kőszegen lesz az utolsó lehetőség, arra, hogy valaki kvalifikálja magát a vb-re. Másnap pedig már kezdődik a világbajnokság – a reményeink szerint szép magyar sikerekkel.

Kiemelt képünkön: A legjobb magyar kártyások. Balról Bellovits Márk, Horváth Dániel, Lange József, Sütő Ferenc és Marton Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában