atlétika

2021.07.15. 07:00

Szombathelyiek az észtországi U20-as korosztályos atlétikai Európa-bajnokságon

Ismét egy korosztályos atlétikai Európa-bajnokság Észtországban, amelyen képviselteti magát a Szombathelyi Dobó SE. Az U20-asok kontinensviadalán kalapácsvetésben Katavics Balázs és Viszkeleti Villő is indul.

Horváth Erika

Fotó: Dobó SE

Egészen kivételes, hogy egy sportágban egy hét különbséggel rendezzenek ugyanabban a városban két világversenyt is. Eredetileg a norvégiai Bergen adott volna otthont az U23-as atlétikai Európa-bajnokságnak július 8–11-én, de miután visszalépett a rendezéstől, az U20-as Eb mellé Tallinn vállalta azt is. Alighogy elbúcsúztak az U23-asok Észtországtól – köztük két magyar aranyérmes, a távolugró Farkas Petra és a 3000 m akadályon győztes Palkovits István is –, érkezett a fiatalabb korosztály. Negyvenhat országból 1247 szintet teljesítő nevezés érkezett. Népes a magyar csapat, negyvenegy 16–19 éves versenyzőből áll.

Az U23-asok kontinensviadalán a Szombathelyi Dobó SE-ből három kalapácsvető képviselte Vas megyét. Edzőként Németh László kísérte őket. Doma Benedek, Németh Zsanett és Varga Donát már hazatért, de Németh László Észtországban maradt, és kedden csatlakozott hozzá másik két tanítvány, a 18 éves Katavics Balázs és a 16 éves Viszkeleti Villő – ők is kalapácsvetők. Rajtuk kívül kalapácsvetésben még két veszprémi – Csatári Jázmin és Csekő Miklós –, valamint egy pápai dobóatléta, Füredi Dániel képviseli Magyarországot. A fiúk selejtezőjét csütörtökön, a lányokét pénteken déle lőtt rendezik. A finálé kez dési időpontja (magyar idő szerint) a fiúknál péntek 18.10, a lányoknál szombat 14.05.

Németh Zsolt és Németh László U23-as tanítványai várakozáson alul teljesítettek, Varga Donát tizedik, Doma Benedek 13., Németh Zsanett 16. lett. – Sajnálom, hogy nem sikerült nekik, mindhárman technikai problémákkal küszködtek – utalt vissza a múlt heti versenyre Németh László. – Bízom abban, hogy a két fiatalabb hozni tudja a formáját, az edzések alapján eléggé stabilnak tűnnek. Katavics Balázsnak voltak már nagyobb versenyei, két éve EYOF-on szerepelt, ő rutinosabb. Az indulók egyéni csúcsa alapján a 71,06 méterrel (a junior fiúk 6 kg-os kalapáccsal dobnak) van esélye a 12-es döntőre. A még ifjúsági korú Viszkeleti Villőnek – akit csak nála idősebbek előznek meg a juniorok európai ranglistáján – 61,04 méter a legjobbja a négykilós kalapáccsal. Villő nemcsak fizikail ag és a dobásokban, de fejben is sokat er ősödött. Őt is mindenképpen döntőbe várom, de akár a nyolc közé is bejuthat.

Kiemelt képen: Németh László edző Viszkeleti Villővel és Katavics Balázzsal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában