női kézilabda

2021.08.23. 20:00

Farkaséhesek a kézilabda sikerekre – A sárvári Farkas-lányok tehetségesek, gyönyörűek és Eb-győztesek

A két sárvári születésű kézilabdázó, Farkas Johanna és Farkas Júlia is Európa-bajnok lett ezen a nyáron. Előbbi a junior nemzeti csapat irányítójaként nyert kontinensviadalt, utóbbi pedig az ifjúsági U17-es válogatottal. Júliát ráadásul az Eb legértékesebb játékosának is megválasztották.

Tóth Judit

svv

Fotó: Benkő Sándor

Előfordult már – de azért nem túl gyakori – a magyar kézilabda történetében, hogy egy családból több sportoló is magas szintre jutott a sportágban. A sárvári Farkas lányok ilyenek, pályafutásuk rendesen ível felfelé, mindketten Európa-bajnokok lettek ezen a nyáron. Az idősebb lány, Johanna júliusban a junior U19es válogatott irányítójaként állhatott fel a dobogó legfelső fokára a szlovéniai Celjében rendezett kontinensviadalon.

Ezzel immár kétszeres Európa-bajnok. Júlia nyakába pedig nemrég került aranyé rem Montenegró fővárosában, Podgoricában, ahol az U17es magyar válogatott hibátlan mérleggel jutott túl ellenfelein. Mindkét lány kiváló teljesítményt nyújtott, és meghatározó szerepet töltött be az ifjúsági, illetve junior korosztályos válogatottban. Farkas Júliát az U17-es torna legértékesebb játékosának, MVP-jének is megválasztották.

Mindketten Ikerváron kezdték a kézilabdázást, nevelőedzőjük Horváth János volt. Johanna pályafutása hatévesen indult, ekkortól járt el kézilabdaedzésekre testnevelő tanára tanácsára. Számos országos rendezésű bajnokságot és tornát nyert az ikervári csapattal, ezt az akkor még óvodás húga, Julcsi megirigyelte, és ő is csatlakozott az együtteshez. Egy győri tornán figyeltek fel a lányokra a szakemberek, innentől fordult komolyra az életük és a pályafutásuk.

Johanna 16 évesen profi szerződést kötött a nagy múltú Győri Audi ETO KC csapatával. Az elmúlt szezonban kölcsönben szerepelt a Szent István Nemzeti Kézilabda Akadémia együttesében, ott 26 meccsen 122 gólt szerzett. A következő, 2021/22-es idényt Dunaújvárosban tölti, ahol szintén kölcsönjátékosként szerepel. Júlia a Győri Audi ETO KC keretének tagja lesz, de neki még az NB I./B-s csapatban lesz fontos szerepe. A Farkas testvérek a sport mellett a tanulásban is élen jártak. Korábban Sárváron, a Szent László Katolikus Iskolában tanultak. A segítőkész tanári karnak köszönhetően minden délután Győrben tudtak edzeni.

Johanna most kezdi a Testnevelési Egyetemet levelező tagozaton, rekreáció szakon, Júlia szeptemberben lép a 11. évfolyamba a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. A Farkas családban eddig nem volt hagyománya a kézilabdának, Johanna és Júlia az első generáció, aki ebben a sportágban kiemelkedően teljesít.

– Fantasztikus érzés ez a családnak, de tudjuk, hogy a sikerekben rengeteg munka van. Szülőként külön öröm, hogy a gyermekeim azt csinálják, amit szeretnek – mondta a lányok édesanyja, Farkasné Rauch Edina. A lányok minden hétvégén hazalátogatnak Sárvárra, de általában különböző időpontban, hiszen mindkettőjüknek más a menetrendje. A két fiatal kézilabdázó sokat köszönhet edzőinek, a győri Pigniczki Krisztinának, Kun Attilának és Róth Kálmánnak, valamint az egyesület elnökének, dr. Bartha Csabának. A válogatottban pedig Bohus Beáta és dr. Woth Péter egyengeti útjukat. Végül, de nem utolsósorban szót kellene ejteni a szurkolókról is, akik nagyon lelkesek, és minden sikerükben benne vannak.

Kiemelt képen: Farkas Júlia (balról) és Farkas Johanna – valamint az Eb-aranyak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában