Beszélgetés

2021.11.22. 17:30

Élményeiről faggatták Ekler Luca paralimpiai bajnokot

Ekler Luca a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület meghívásának eleget téve mesélt arról, milyen út vezetett paralimpiai bajnoki címéhez.

Sütő Dániel

20211119 Ekler Luca paralimpiai bajnok volt a Halmay egyesület vendége, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Ekler Luca hazalátogatott, hogy eleget tegyen a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület meghívásának, ahol már régi ismerősként köszöntötték. Amióta 2018-ban belecsöppent a paraatlétika világába, nagyot fordult vele a világ. Egy olimpiásznyi idő alatt szinte minden elismerést begyűjtött, és a tokiói paralimpián felért a csúcsra: távolugrásban paralimpiai bajnok lett. Ez eddig még vasi sportolónak nem sikerült, korábban csak Lorencz Péter állhatott fel a dobogóra, aki 1984-ben, szintén atlétikában bronzérmet szerzett.

A rendkívül szimpatikus és csinos sportolónő még szinte fel sem fogja, hogy milyen tettet vitt véghez. Világcsúcstartóként érkezett Tokióba, ahol még fokozni tudta teljesítményét, és megdöntve saját rekordját lett az első női paralimpiai bajnok atlétánk. Elviselte az esélyesség terhét, ami nem minden sportolónak sikerül. Luca elmondta, hogy a paralimpia minden előzetes várakozását felülmúlta, semmi más versenyhez nem hasonlítható hangulat uralkodott a játékokon, csodálatos érzés volt Japánban hazánkat képviselni és egy országnak örömet szerezni. Úgy érezte, hogy a nagyszerű közösséget alkotó paralimpiai csapat itt fogadta be igazán, felejthetetlen élményt jelentett számára az ötkarikás versenyek minden perce.

Saját teljesítményét is értékelte. A tokiói játékok előtt megfogalmazott célkitűzéseit, amelyek nem helyezéseket jelentettek, teljesítette. A kolumbiai Darian Faisury Jimenez Sanchez váratlan feltűnése egy éremtől fosztotta meg, de a 100 m döntőjében is fantasztikusan futott. Hazatérve Tokióból részt vett a budapesti eucharisztikus kongresszuson mint az esemény egyik hírnöke.

Ez az ünnepség is örök élményt jelentett számára, hiszen a hit eddig is fontos szerepet játszott életében, betegsége idején – sportos családja mellett – hite tartotta benne a lelket és segítette átvészelni a borzalmas nehézségeket. A közönség soraiban nagymamája és nevelőedzője, Halmosiné Séfer Rozália is ott ült. Rozi néni szerettette meg vele az atlétikát, hogy aztán jelenlegi edzője, Szalma László nagyszerű munkája révén kiteljesedjen. Testvérei vízilabdáznak.

Luca nagy álma válna valóra, ha egyik olimpián valamelyik öccse is olimpikonként vehetne részt, majd ugyanott ő ismét paralimpián versenyezne. Mivel mindanynyian még nagyon fiatalok, így lehet esély erre a bravúrra. Egyébként Luca még két paralimpiát, Párizst és Los Angelest biztosan tervez, az azt követő ausztráliai játékok azonban még messze vannak. A beszélgetés végén megjegyezte valaki: ez az élménybeszámoló valóban élményt jelentett mindenki számára.

Kiemelt képünkön: Az atléta önfeledten mesélt Tokióról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában