Felért a csúcsra

2022.07.09. 14:15

Kívés Bendegúz nyerte a cseh Spartant

Hosszú évek után először nyert Spartant a szombathelyi Kívés Bendegúz.

vn

Kívés Bendegúz aranyéremmel a nyakában szakította át a célszalagot

Fotó: FB

Kívés Bendegúz hét éve és két hónapja vett részt élete első Spartan versenyén, ahol csapatban aranyérmet nyert, egyéniben pedig ezüstéremmel zárt Peter Žiška mögött. Nem csoda, hogy nagyon megtetszett Bendegúznak ez a sportág. 


– Azóta folyamatosan az volt a célom, hogy egyszer felállhassak a dobogó tetejére egy ilyen versenyen, elit egyéniben – írta közösségi oldalán Kívés Bendegúz. – Többször voltam második, harmadik, negyedik, ötödik az évek alatt. Ezek az eredmények csak megerősítettek célom elérésében. Sokszor végeztem a top 10-ben, de most végre összejött az a várva első helyezés.
A Spartan Race Litovel első napján hibátlanul teljesítette a sprint távot az atléta, aki a harmadik helyet szerezte meg. A verseny másnapján Bendegúz az élre állt, remek futással, jó tempót diktálva haladt a mezőny előtt, majd az akadályokhoz érve igyekezett ugyan előnyre szert tenni, de a többieknek mindig sikerült utolérniük. A vödörcipelés során kocogóra vette a tempót, ám némi egyensúlyvesztést követően a negyedik helyre csúszott vissza. A majomlétrán és az atlas carry-n keresztül Bendegúz ismét felzárkózott az élbolyra. Az ezt követő hosszú egyenes futásban Jakub Haviarik diktálta a ritmust, mögötte Kívés Bendegúz haladt, majd őket szorongatta a harmadik helyen Jakub Kolář. 


– Elértünk a rajttól számított legtávolabbi pontig, ahol egy bokros, fás részen kacskaringózva futottunk pár kilométert – idézte fel Bendegúz. – Ezután az élre törtem, nyomtam, ahogy bírtam, ketten maradtunk Kolárral. Az úszás során előnyhöz jutottam,  jól ment a plate drag, és a dárda dobás előtt volt annyi időm, hogy rá tudjak hangolódni. A bal felső sarokba sikerült betalálnom, ami elképesztő erőt adott. 


A Z fal sem okozott gondot a szombathelyi spartanosnak, aki elérkezett egyik mumusához, a zsákfelhúzáshoz. 


– Ezzel sokszor meggyűlt már a bajom, de most akkora volt bennem az adrenalin, hogy nem tudtam már mérlegelni –emlékezett vissza Bendegúz. – A rossz csigásat húztam, alig indult el szinte, de végül felcibáltam valahogy és elfáradt kézzel futottam tovább. Lazítottam, ahogy tudtam, mert még volt hátra bőven akadály. Zsákcipelés, patakban futás, lajhármászás, drótkötél alatt kúszás követte egymást, majd jött a multirig előtt egy kis sárban tapicskolás. Igyekeztem, ahogy csak tudtam, majd megkongattam a csengőt. Itt kezdtem érezni a győzelem ízét, láttam már csak a kötélmászás van hátra. Ilyen nehéz kötélmászásom még sose volt. Nagyon kiküzdöttem magam, hihetetlen érzés volt ráfordulni első helyen a célegyenesre – fogalmazott a spartanos, aki a tűzugrás után várta, hogy átszabhassa a célszalagot, ám azt elfelejtették kihúzni. Csak a célba érésekor kaptak észbe a rendezők. Az éremátadót követően Bendegúz aranymedállal a nyakában „szabhatta át” a célszalagot. 
– Köszönöm mindenkinek a támogatását, szurkolását az elmúlt évek alatt, hogy együtt bíztunk abban, egyszer sikerülni fog! – zárta szavait a Spartan újdonsült bajnoka. 

Címkék#spartan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában