Beharangozó

2023.03.08. 19:12

Labdarúgó Európa-liga: Leverkusen–Ferencváros - újabb bravúrra készült a magyar bajnok

A Ferencváros csütörtökön 18.45-kor Németországban, a Bayer Leverkusen vendégeként lép pályára a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első felvonásán (M4 Sport).

VN

Fotó: Török Attila

Az Európa-liga 2021/2022-es kiírásában egy csoportban szerepelt a két csapat. Akkor idegenben 2-1-re kikapott, hazai pályán pedig 1-0-ra győzött az FTC – igaz, utóbbi meccsnek már nem volt tétje, ugyanis a Leverkusen már korábban megnyerte a csoportot, míg a Fradi már kiesett. A Leverkusen az őszt a Bajnokok Ligája csoportkörében kezdte. Öt pontot szerzett a B csoportban, a Porto és az FC Bruges mögött a 3. helyen végzett, megelőzve az Atlético Madridot. 

Így került át az Európa-ligába, melynek rájátszásos körében az éppen a Fradi csoportjából 2. helyen továbbjutó francia Monacót győzte le. Az UEFA Kupa-győztes (1988), egyszeres Német Kupa-győztes (1993), korábbi BL-döntős (2002) Leverkusen gyengén kezdte a Bundesligát, edzőt is váltott, októberben a játékosként BL-győztes, Európa- és világbajnok spanyol legenda, Xabi Alonso ült le a kispadra. 

A vezetésével azért kiegyenesedett a gárda, jelenleg 9. a 18 csapatos tabellán (9 győzelem/4 döntetlen/10 vereség), a nemzetközi szereplés lehetőségéért küzd. A Ferencváros kiemelkedik a hazai bajnokságból, magasan vezeti az NB I.-es tabellát, robog a 34. bajnoki aranyérme, zsinórban ötödik címvédése felé – kis túlzással csak a nemzetközi meccseire kell figyelnie. De meg is oldja ezt a feladatot, hiszen évek óta stabil szereplője az európai kupaporondnak. Viszont ezúttal nehézséget okoz, hogy ezúttal öt játékos (Muhamed Besic, Owosu Kwabena, Sammy Mmaee, Tokmac Nguen, Pászka Lóránd) is sérült. 

Igaz, a Fradi roppant bő kerettel rendelkezik, felvonultatva a keretében holland, amerikai, bosnyák, brazil, dán, marokkói, nigériai, norvég, ghánai és mali légióst is. Papíron természetesen a Leverkusen a párharc esélyese, de a csoportkörben az FTC megmutatta, hogy komoly erőt képvisel – nem véletlenül utasította maga mögé a Monaco, Trabzonspor, Crvena zvezda hármast.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában