Labdarúgás

2023.03.08. 14:00

Megünnepelték a női futballt - Idén 30 éves a Viktória együttese - fotók, videó

A támogatók számára rendezett gálaebéddel szerdán megkezdődött a „Viktória 30” elnevezésű rendezvénysorozat.

Pum András

Forrás: Unger Tamás

Idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját Szombathely legeredményesebb női együttese, a Haladás Viktória NB I.-es labdarúgócsapata. Az anyaegyesületet 1993-ban, Viktória FC Szombathely néven alapították. A gárda kétszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa-győztes 13 alkalommal végzett a bajnokságban a dobogón. A bajnoki aranyat a 2003/04-es és a 2008/09-es bajnokságban szerezte, míg 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben kupaelsőséget ünnepelhetett. A szombathelyi csapat rengeteg kiváló játékost adott a honi futballnak, korosztályos válogatottak, felnőttválogatottak sora került ki a vasi megyeszékhelyről, Markó Edina személyében pedig szombathelyi szövetségi kapitánya is volt a magyar válogatottnak. Sőt, a jelenlegi válogatott stábjában is több szombathelyi szakember dolgozik. 

Jónéhány vasi futballista pedig európai topbajnokságokba igazolt. Szombathelyre is érkeztek a világ minden részéről légiósok, többek között jamaikai, uruguayi, román, szlovák, osztrák, bosnyák válogatott futballista is játszott és játszik most is a klubban. A szombathelyi együttes sok neves gárdával is játszott, a 90-es években felkészülési megmérkőzött az olasz AC Milannal, míg 2009-ben a Bajnokok Ligája legjobb 16 közé jutásért vívott párharcban összecsapott a német Bayern Münchennel is. Az idei év a 30 éves jubileum körül forog, az emlékezés és az ünneplés végigkíséri az idei esztendőt, a klub rendezett már általános iskolai tornát, gyermektornát, lesznek még utánpótlásrendezvények, találkozók is. Nyáron pedig a Haladás Viktória a tervek szerint egy neves külföldi együttes ellen vív gálameccset a vasi megyeszékhelyen.

A „Viktória 30” elnevezésű rendezvénysorozat szerdán a Haladás Sportkomplexumban a támogatók számára rendezett kiállítással és gálaebéddel kezdődött meg. Ezt megelőzően Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás ügyvezető igazgatója, László Győző alpolgármester, dr. Dénes András kommunikációs szakember, Barczi Csaba, a Haladás Viktória elnöke, Németh Gyula, a Haladás Viktória támogatója mondott beszédet. Közülük dr. Dénes András hosszasan beszélt a női futball elterjedéséről, kiemelve, hogy a női NB I.-ben a Haladás Viktória az egyetlen olyan vidéki együttes, amelyik bajnoki címet nyert – ráadásul kétszer is.Emellett 13 évig (2000-201 között) zsinórban a dobogón végzett

Majd a nőnap alkalmából a Haladás Viktória képviselői ajándékcsomaggal és egy szál virággal köszöntötték a hölgyvendégeket. A Szombathelyi Haladás is így tett, a klub képviseletében a rendezvény után nem sokkal kezdődött Haladás Viktória–Astra-HFC Üllő Magyar Kupa negyeddöntő előtt Mészöly Géza szakmai vezető egy-egy szál virágot adott át a Haladás Viktória és az Astra valamennyi meccsre nevezett játékosának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában