Tudósítás

2023.05.25. 21:27

Futsaldöntő: az első meccset behúzta a Haladás - nagy csatában, hosszabbítás után! - fotók

Elkezdődött az NB I.-es futsalbajnokság egyik fél harmadik megnyert meccsig tartó bajnoki döntője. A párharc első mérkőzésén a Haladás VSE a vendég Berettyóújfalut gyűrte le hosszabbítás után 5-4-re.

Tóth Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Az idei szezonban egy finálét már vívtak a felek: a debreceni kupadöntőben 1-0-ra nyert a Berettyó ellen a Haladás. A bajnoki alapszakaszban idegenben 6-3-ra kikapott legfőbb riválisától a HVSE, hazai pályán viszont 6-2-re elgázolta. A felsőházi rájátszás mindkét meccsét a szombathelyi gárda nyerte: idegenben 3-2-re, hazai pályán 7-0-ra diadalmaskodott. A HVSE keretéből ezúttal Nagy Kevin hiányzott.

Haladás VSE - MVFC Berettyóújfalu 5-4 (1-1, 2-2, 2-1, 0-0).

Szombathely, 500 néző, NB I.-es futsalmérkőzés, döntő, 1. összecsapás, vezette: Zimonyi, Kiss G. (Czene-Joóm Kovács G.)

HVSE: Alasztics - Kovács M., Luiggi, Henrique, Sipos. Csere: Gyimesi (kapus), Szalmás, Knizs, Hajmási, Dróth, Vatamiuc-Bartha, Fehér, Vas., Rutai. Edző: Calvo Rodriguez Juan Ramon.

Berettyóújfalu: Sándor - Nagy I., Rábl, Rafael, Matheus. Csere: Mezei (kapus), Korcsmáros, Erdei, Iszák, Szabó P., Gál, Nagy D., Takács Z. Edző: Trencsényi János.

Gólszerzők: Sipos (20.), Luiggi (35., 37.), Vas (31.), Kovács M. (32.), ill. Matheus (17., 37.), Iszák (24.), Nagy I. (45).

A Berettyó rögtön az első pillanatban vészkapus játékra váltott - és nem siettette a játékot. Türelmesen passzolgatott, birtokolta a labdát. Amikor pedig a Haladásnál volt a labda, akkor betömörült, védekezett, próbált kontrázni. Szó se róla, kellemetlen stílusban nyitott a vendég. A szombathelyiek távoli lövésekkel tesztelték a Berettyó kapusát. Fizikális csatába kényszerült bele a Haladás - nem igen volt folyamatos játék. De a házigazda lassan csak magához ragadta az irányítást, ekkor már bravúrokra is szükség volt Sándor kapustól - főleg Luiggi tüzelt nagy kedvvel. A hazai nyomást Trencsényi János időkérése szakította meg. Majd tovább erőltette a vészkapus játékot a vendég.  Érezhetően nem futsalozni akart a Berettyó, hanem nyerni... Sokat szabálytalankodott a Berettyó, a játékvezetők pedig kompenzáltak, megszórták a Haladást is faultokkal, több esteben látványosan tévedtek - így bő négy perccel az első félidő vége előtt mind a két gárda begyűjtötte az öt csapathibát. Rutai többször is közel járt a gólhoz. A Berettyó pedig közben tízmétereshez jutott - amit Matheus gólra váltott, így a semmiből vezetéshez jutott a vendég (0-1). Válaszként Henrique kapufát rúgott. Úgy tűnt, hogy a Berettyó kivédekezi a félidő hajráját, ám Alasztics kidobását Sipos a hatoson, háttal a kupunak állva mellre vette, majd félfordulattal a hálóba bombázta a labdát - látványos gólt szerzett a szünet előtti utolsó pillanatban (1-1)4

Fordulás után is a Haladás diktálta a tempót, kitámadott, letámadott. Aztán gyorsan öt a négy elleni játékra váltott a Berettyó, és igyekezett lassítani a játékot, kicsalogatni ellenfelét. Kovács ziccerét védte Sándor. A vendég sokkal jobb arányban használta ki helyzetei: Iszák váltott gólra közelről egy szépen kidolgozott helyzetet (1-2). Kellemetlen ellenfélnek bizonyult a vendég. És kőkeményen futballozott, nem válogatott az eszközökben - mégis a Haladás kapta a faultokat... Szalmás lökete a felső lécen csattant. Fokozódott a hazai nyomás, foggal, körömmel védekezett a Berettyó. Feszült volt a hangulat, a vendég minden trükköt bevetett, hogy tördelje a meccset - nem is igazán tudott lendületbe jönni a Haladás. De ment, hajtott becsülettel. A Berettyó pedig egyre veszélyesebben kontrázott. Luiggi szerezte a harmadik hazai kapufát...semmi nem akart összejönni a Haladásnak. De aztán éppen Luiggi törte fel a reteszt, és ágyúzott messziről, laposan az amúgy nagyszerűen védő Sándor kapujába (2-2). Azonban Matheus egy parádés egyéni alakítás végén - két ellenfelét is kicselezte, bebőrözte - látványos góllal vette visszavette az előnyt a Berettyónak (2-3). Ám ki sem ünnepelhették magukat igazán a vendégek, mert Luggi is duplázott, ugyancsak egyén alakítás után talált kapuba, okos góllal egyenlített (3-3). Az utolsó másfél percnek mind a két gárda öt faulttal futott neki... Az eredmény nem változott, maradat a 3-3 - és az 5-5 csapatfault. Következett a 2x5 perces hosszabbítás.

A hosszabbítást pedig rögtön góllal nyitotta a Haladás: Szalmás jobbról átívelt szögletét rúgta kapásból a jobb alsóba a hosszún érkező Vas (4-3). Természetesen válaszként jött a vészkapus játék, a labdabirtoklás a vendégtől. És jött egy kontra a Haladástól: Henrique lekészítését a balról zárkózó Kovács helyzete keresztbe a bal alsóba (5-3). Ismét, másodszor is kisbüntetőhöz jutott a Berettyó: Matheus lövését azonban a kapuba frissen beálló Gyimesi védte! Mégis szépített a vendég, ugyanis az egyedül hagyott Nagy I. talált kapuba ziccerből, emberelőnyös játékból (5-4).

Természetesen a hosszabbítás második félidejét is vészkapussal kezdte az MVFC. Védekezésre kényszerült a Haladás, Alaszticsnak is akadt dolga. Fogyott az idő, hősiesen küzdött a házigazda, végül csak kicsikarta a győzelmet! A játék képe, a helyzetek száma alapján teljesen megérdemelten.

Az egyik fél három megnyert meccséig tartó döntő állása: 1-0 a Haladás javára.

Folytatás hétfőn (20.00) Berettyóújfaluban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában