Keret

2023.07.10. 13:19

Éremesélyes válogatottak

Kihirdette keretét a héten kezdődő fukuokai vízilabda-világbajnokságra Varga Zsolt és Bíró Attila, a magyar férfi- és női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A férfiaknál egy változás történt, Konarik Ákos helyett Pohl Zoltán utazik.

vaol.hu

Magyari Alda véd a SEAT Kupán

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kihirdette keretét a héten kezdődő fukuokai világbajnokságra Varga Zsolt és Bíró Attila, a magyar férfi- és női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A csapathirdetésen kiderült, hogy a férfikeretben egyetlen csere történt a világkupa Los Angelesben rendezett múlt heti szuperdöntőjében negyedik együtteshez képest, Konarik Ákos helyett Pohl Zoltán utazik Japánba. Varga Zsolt elmondta, több olyan játékos is van a keretben, akik az elmúlt években sikerrel megvívott utánpótlás-viadalok után most ezen a világbajnokságon bizonyíthatnak. 
– Úgy gondolom, jelen pillanatban ez a legerősebb magyar válogatott – mondta Varga Zsolt. – Hogy esélyes-e a győzelemre? Azon dolgozunk, hogy azok legyünk, de a világkupán is látszott, több együttes is pályázhat a világbajnoki címre és például a spanyol és az olasz együttes összeszokottságban a többiek előtt jár. Kiváló játékosaink vannak, de mindenkinek tudása legjavát kell nyújtania ahhoz, hogy eljussunk a döntőig, ami olimpiai kvótát jelentene. 
A csapatkapitány Jansik Szilárd kiemelte: előzetesen nem szeretnének magukra nagy terhet tenni, tavaly, a hazai rendezésű vb-n ugyanis ez rosszul sült el, a spliti Európa-bajnokságra azonban már összeállt a csapat. 
– Ott, Horvátországban mindent megtettünk egymásért, és ezt szeretném most is viszontlátni – nyilatkozta a Ferencváros játékosa. 
A férfiválogatott a csoportkörben a horvátokkal, az argentinokkal és a házigazda japánokkal találkozik. 
A nőknél a tokiói olimpián bronzérmes csapatból kilencen, a tavalyi budapesti vb-n ezüstérmes gárdából 12-en utaznak Japánba, őket egészíti ki három vb-újonc, Neszmély Boglárka, Dömsödi Dalma és Hajdú Kata. 
– Mindhárman nagy értékei a magyar vízilabdának. Nem azért vannak bent a csapatban, mert egyszer jók lesznek, mert már most azok és értékes perceket adhatnak a válogatottnak – nyilatkozta Bíró Attila, aki szerint a két olimpiai kvótára a magyar mellett az amerikai, a spanyol és a holland csapat igazán esélyes. 
Vízilabdában a legfontosabb változás, hogy első alkalommal gazdálkodhatnak 15 játékossal a szövetségi kapitányok, akiknek minden mérkőzés után lehetőségük van a módosításra a meccskeretben. 
A csapatkapitány Keszthelyi Rita kiemelte, akárcsak a tavalyi világbajnokságon, ezúttal is lépésről lépésre szeretnének haladni, ez akkor döntőt ért a Margitszigeten. 
– Szeretnénk jól játszani és a magunk elé felállított kihívásoknak megfelelni – fűzte hozzá a Spanyolországban légióskodó világklasszis. A női válogatott Kanada, Új-Zéland és Japán ellen ugrik majd medencébe a csoportkörben. 
Az eseményen Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-­szövetség elnöke és a MOL képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek értelmében az egyik legnagyobb magyar cég a jövőben is támogatja a sportágat. 
A magyar férfi-vízilabda-­válogatott vb-kerete. Kapusok: Lévai Márton, Vogel Soma. Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince. 
A magyar női vízilabda-­válogatott vb-kerete: Kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka. Mezőnyjátékosok: Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Geraldine Mahieu, Parkes Rebecca, Máté Zsuzsanna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Dömsödi Dalma, Hajdú Kata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában