Siker

2023.07.30. 16:37

MTB: vasi arany az osztrák hegyekből - Gergácz Péter tekert a leggyorsabban

Egy szombathelyi kerékpáros, Gergácz Péter aranyéremmel tért haza Ausztria legrangosabb mountain bike (MTB) versenyéről – 22,2 km-es sprint távot teljesítette a leggyorsabban: 55 perc 58 másodperces időeredménnyel.

Tóth Gábor

Forrás: KTM Team Hungary

Ausztria legerősebb MTB maratonján, a Salzkammergut Trophy-n rendkívül erős, népes nemzetközi mezőny állt rajthoz – a covid óta az idei volt az első igazán nagy létszámú trophy, amelyen közel 3000 induló vett részt. A 26. Salzkammergut Trophy-n ugyanis 20 nemzet 2826 versenyzője nyolc távon adott számot tudásáról. érdekesség, hogy a leghosszabb, 209 km-es távon 9 óra 22 perces idővel új pályarekord született. Míg a legjobb magyarnak 11 óra 39 percbe telt a leghosszabb táv leküzdése.

A szervezők mindent megtettek a problémamentes lebonyolításért, és remek munkát végeztek: jó pályakijelölés, gyors eredményközlés segítette a versenyzőket, továbbá profi frissítőállomások fogadták a kerékpárosokat. A sok résztvevőt több starttal indították. A 22 km-en 570, a 37 km-en 1044, az 55 km-en 1719, az 59 km-en 2107, a 67,6 km-en 1950,  a 79,9 km-en 2428, a 126,8 km-en 3758, míg a leghosszabb, 209 km-es távon 7008 méter volt a szintkülönbség. A 34 fokos meleg és a nehéz terep eléggé megrostálta a mezőnyt. Bukások miatt sokan kényszerültek a verseny feladására, valamint a csúszós, gyökeres, köves, sziklás útvonal sok defektet, láncszakadást és váltótörést okozott.

Érdekesség, hogy a leghosszabb, 209 km-es távnak 471-en vágtak neki – köztük kilenc női versenyző –, és mindössze 339-en értek célba...

A szombathelyi színeket képviselő Gergácz Péter a 22,2 km-es sprint távon indult, ami egy 13 km hosszú emelkedőből, majd egy 9 km-es lejtőből állt. A KTM Team Hungary versenyzője jó erőben vágott neki a versenynek, a rajt után 8 km-ig az élbollyal haladt, a 13 km-es emelkedő tetejére a harmadik helyen ért fel, majd a köves, sziklás lejtőn átvette a vezetést, végül egy perces előnnyel elsőként haladt át a célvonalon!

– Örülök, hogy a két évvel ezelőtti harmadik helyem után idén négy percet is javítottam a legjobb időmön és a dobogó legfelső fokára állhattam. Egyébként 2012-ben vettem részt először a Salzkammergut Trophy – a mostani a legjobb eredményem.  A nagy meleg és az erős tempó sokat kivett felfelé, de tudtam, hogy lefelé nem nagyon húzom a féket, úgyhogy ha nincs technikai probléma vagy bukás, akkor nem lehet gond. Szerencsére nem is akadt semmilyen problémám!  – összegzett elégedetten a szombathelyi aranyérmes, Gergácz Péter. – Folyamatosan edzésben vagyok, de erre a versenyre jó két hetet azért specifikusan is készültem. Nem füllentek, a jó eredmény reményében utaztam ki Ausztriába. Egy kicsit megijedtem, amikor „csak” harmadikként fordultam a hegytetőn, de aztán lefelé már nem volt gond –  egy perces előnnyel értem célba, ami ekkora sebességnél úgy egy km-es előnyt jelent. Nagyon büszke vagyok  – az pedig még ad plusz okot az örömre, hogy az idei legjobb eredményemet teljesítettem.

A szintén szombathelyi Szántai Balázs az 55 km-es távon indult, 3 óra 35 perces idővel kategóriájában a 43. helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában