Fogathajtás

2023.08.01. 14:49

A hibátlan hatos - Dunántúl krémje a gencsi fogathajtáson - fotók

Bár a hagyományos gencsi C-kategóriás, pontszerző kétfordulós kettesfogathajtó versenyen három vasi is hibátlanul ment, a győztes mégsem közülük került ki.

Sütő Dániel

Forrás: Unger Tamás

Nem fogadta kegyeibe az időjárás azt a 32 fogathajtót, akik részt vettek a XVII. Búcsúi Fogathajtó Versenyen, amely a C-kategóriás kettesfogatok OB-kvalifikációs állomása volt. Az esős idő ellenére a pálya minősége megfelelő volt, amelyen a Dunántúl krémje megjelent. Ezt csak alátámasztja, hogy a kétfordulós akadályhajtást egyszeri összevetéssel hatan teljesítették hibátlanul, azaz nulla hibaponttal. A sportág rangos viadalán Vas mellett Zala, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Fejér, Bács-Kiskun vármegye is képviseltette magát, valamint Szlovákiából is érkeztek fogathajtók. A C-kategóriás kettesfogatok kétfordulós akadályhajtását a jakabszállási Besze Károly nyerte a győrsági Fülöp Zsolt és a Savaria LSE-s Novák Szabolcs előtt. Mögöttük Komálovics Ottó (Lukácsháza), Geröly Tibor (Főnix LE) és Kránicz Ferenc (Lópici LSE) is hibátlanul teljesített, csak az időeredmény döntött köztük.

– Bemelegítéskor elcsúsztak a lovaim, összecsuklott mind a kettő – tekintett vissza a versenyére Geröly Tibor, a gencsapáti Főnix LE ikonikus fogathajtója. – Még a versenyzésem is kétségessé vált, de a többi fogatosnak és a segédhajtóknak köszönhetően hamar sikerült kibogozni a szerszámokból a lovakat, amelyek szerencsére nem sérültek súlyosan. Ennek tudatában azonban nem kockáztattam, inkább biztosra mentem.

A vadászhajtás a szlovákiai Balla Szilárd győzelmét hozta. Az eseményt ún. showhajtás is színesítette, hiszen hagyományteremtő jelleggel első alkalommal ültek fogatra Vas vármegye elöljárói, Majthényi László, a vármegyei közgyűlés elnöke, Dr. Kondora Bálint, a közgyűlés alelnöke, és Dr. Kondor János, a Vas Vármegyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke. A showhajtást Kondor nyerte Kondora és Majthényi előtt.  

A C-kategóriás vasi kettesfogatok OB-kvalifikációs vármegyei pontvadászatát három futam után jelenleg Komálovics Ottó vezeti 38 ponttal, mögötte Geröly Tibor 36 ponttal a második, Novák Szabolcs pedig szintén 36 ponttal a harmadik.

Legközelebb augusztus 5-én, szombaton, Szelestén csapnak össze a fogatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában