Kamionos Európa-bajnokság

2023.09.10. 21:45

Kiss Norbi ismét parádézott - rohamléptekben halad a címvédés felé! - fotók

Belgiumban folytatódott a FIA kamionos Európa-bajnokság - a címvédő, listavezető Kiss Norbert ismét nagyot versenyzett!

Tóth Gábor

Forrás: Révész Racing

A Révész Racing  szombathelyi pilótája, a négyszeres Eb-győztes Kiss Norbert az időmérőn – ahogy idén eddig mindig – a leggyorsabb volt, megszerezte az első rajtkockát. Majd a szombati első versenyen jól rajtolt, simán vezetett, ám a harmadik körben technikai probléma miatt ki kellett állnia. Az első helyet így a német Jochen Hahn örökölte meg.

- Sajnos turbóprobléma miatt estünk ki, pedig addig nagyon jól sikerült a futam. Magabiztosan sikerült eljönni a rajt után, folyamatosan építettem az előnyt, amikor elment a turbónyomás. Arra gondoltam, hogy bejövök a boxutcába, de a kijárat előtt megindult újra az autó, visszatért az ereje. A célegyenesben viszont füstölni kezdett, így kiálltam. Nem volt szerencsénk, ez a győzelem elúszott, de a második versenyen megpróbálunk javítani – mondta Kiss Norbert.

A Révész Racing szerelőinek sikerült megjavítani az autót, így Norbi ott lehetett a szombati második rajtnál - de a mezőny végéről kellett indulnia. Parádésan versenyzett, sorra előzte meg ellenfeleit - a nagyedik körben már a második helyen száguldott. Üldözőbe vette a spanyol Albacetét, körönként két (!) másodperccel volt gyorsabb a szombathelyi pilóta. Sőt, a kilencedik körben aztán egy fantasztikus előzéssel az élre állt is állt - de baleset miatt piros zászlóval megállították a versenyt. Mivel a szabályok szerint ilyenkor az előző kör helyezése számít végeredménynek, így Albacete lett a győztes.

-Az utolsó előtti rajthelyről indulva remek versenyünk volt. Hét-nyolc előzés és néhány autó kiesése után utolértem az élen haladó Albacetet, és sikerült elé kerülnöm, bár keményen védekezett. Már az élen álltam, de végül a piros zászlós szabály miatt csak második lettem. Bár pontszámban sokat nem jelent, hogy első vagy második vagy, de a győzelem az győzelem, ezért nyerni akartam. Így kicsit csalódott vagyok – mondta Kiss Norbert közvetlenül a leintés után.

Ám ekkor még senki nem tudta, hogy a spanyol pilótát vizsgálják a felügyelők. Az eredményhirdetés után aztán jött a hír, hogy Albacete helytelen rajtpozícióért és pályaelhagyással szerzett jogosulatlan előny miatt öt-öt másodperc büntetést kapott - így viszont Kiss Norbert nyerte a szombati második versenyt!

Aki "természetesen" vasárnapi időmérőn is a leggyorsabbnak bizonyult, ismét megszerezte az első rajtkockát. A rajtot is remekül kapta el a nap első futamán, rögtön az élre állt. Komoly tempót diktált, két kör alatt két másodperces előnyt szerzett - csata csak a második helyért zajlott. A verseny felénél már öt másodpercre volt az előnye. Aztán a Recuenco kigyulladó autója okozott a kilencedik körben - a spanyol pilóta épségben kiszállt, miután a kavicságyban megállította a kamiont. Ám olaj került a pályára, és piros zászlóval megállították a versenyt. Kiss Norbert győzött német kettős, Lenz és Hahn előtt.

- Sajnos a szombatihoz hasonlóan ismét piros zászlóval lett vége a versenynek, de mivel a táv 75 százalékát megtettük, így teljes pontokat kapunk. Jól sikerült a rajt, és az első kör végére már volt egy kis előnyöm. Ezt a folytatásban tovább tudtam növelni, az autó pedig remekül működött. Köszönöm a csapatnak a munkát, tökéletes volt a technika – mondta Kiss Norbert a futam után.

A fordított rajtrácsos versenyen a nyolcadik helyről indulhatott a szombathelyi pilóta. Keményen nyomta a gázpedált: a hetedik körben az élre állt! Végül a regnáló Európa-bajnokot intette le elsőként a kockás zászló.

-Nagyon jó verseny volt. Az első körökben gyorsak voltunk, igyekeztem a lassítóknál minél később fékezni, és előre jutni. Nehezítette a helyzetet, hogy nagyon meleg volt a fülkében, ami teljesen zárt, az előttem haladók pedig sok port vertek fel, ami a kilátást rontotta. De nyertünk így is, és nagyon boldog mindenki a csapatnál, hogy sikerült mindkét mai futamon győzni - összegzett Kiss Norbert. 

Kiss Norbertnek összetettben 70 pont az előnye a nagy rivális Jochen Hahn előtt - két versenyhétvégével az Eb-sorozat vége előtt. Legközelebb, szeptember 34-24-én Franciaországban (Le Mans Bugatti) áll rajthoz a mezőny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában