Kosárlabda

2023.10.03. 21:26

Körmend - óriási csata, hatalmas győzelem! - fotók

A kosárlabda FIBA Európa Kupa körmendi selejtezős csoportjának első mérkőzésén a házigazda Egis Körmend végletekig kiélezett, igazi közönségcsalogató meccsen verte 4 ponttal a ciprusi Anorthosis Famagustát.

Sütő Dániel

Fotó: Szendi Péter

Egis Körmend–Anorthosis Famagusta 91-87 (24-22, 26-25, 19-21, 22-18). Körmend, 1700 néző, kosárlabda FIBA Kupa selejtező-mérkőzés, vezette: Velikov (bolgár), Yilmaz (török), Helmsteins (lett).

Körmend: Cook 30/15, Morgan 21/3, Takács K. 5/3, Tolbert 12, Carter 10/3. Csere: Djogo 8/6, Ferencz –, Kiss M. 4/3, Herczeg 1. Edző: Kocsis Tamás.

Anorthosis: Talton 12/6, Muosa 5/3, Horton 22/9, Skinner 22, Taylor 15. Csere: Maragkos –, Varsos 5/3, Tretiakov 6. Edző: Antonisz Konsztantinidesz.

Az eredmény alakulása. 3. perc: 5-6. 7. perc: 19-18. 10. perc: 24-22. 13. perc: 35-27. 16. perc: 41-38. 20. perc: 50-47. 23. perc: 59-54. 26. perc: 65-59. 30. perc: 69-68. 33. perc: 75-76. 36. perc: 78-82. 39. perc: 87-84.

Kipontozódott: –.  

Fergeteges hangulatban feszült egymásnak a házigazda és a vendég ciprusi alakulat. A hazai tábor egy látványos vonulással hangolt a találkozóra, míg az Anorthosis-hívek, mintegy 40-en, kivétel nélkül mind félmeztelenre vetkőzve éltették, buzdították övéiket a meccs első percétől kezdve. A Mogyorósy-torna döntőjéhez hasonlóan Kocsis Tamás ezúttal sem számíthatott Durázira és Doktorra, ott volt viszont a keretben Djogo. Az első negyedben szó szerint kergette egy mást a két fél, hol az egyik, hol a másik gárda vezetett, majd az etap második felében a Körmend kezébe vette a mérkőzés irányítását. Ferencz nem sokkal azután, hogy pályára lépett kiment a bokája, azonnal le kellett cserélni, ezzel tovább bővült a körmendi sérültek listája. Másfél perc volt vissza a negyedből, amikor Kiss Mátyás triplájával először nyúltak el a Rába-partiak 5 ponttal (24-19). 

A Mogyorósy Szilárd Emléktornán már megtapasztalhattuk, hogy kiváló célzóberendezéssel rendelkezik a Konsztantinidesz-legénység, ami ezúttal is éreztette hatását, de a piros-feketék felnőttek ellenfelükhöz e tekintetben. Az első játékrészt végül két ponttal, 24-22-re nyerte Kocsis Tamás együttese. A folytatásban az Anorthosis ledolgozta hátrányát és ismét átvette a vezetést. Ez mindössze pár másodpercig tartott mert jött Cook 2+1-es akciójával, valamint Morgan szép hármasával megint 5-tel ment a Körmend (32-27) - azonnal időt kért Konsztantinidesz mester és alaposan leteremtette dekoncentrálttá vált együttesét. Cook újabb kettesével, majd Kiss büntetőjével növelte előnyét a vasi alakulat (35-27).

 A két alakulat korábbi összecsapásával ellentétben ezúttal csapatként funkcionált a Körmend, egyénieskedés nélkül, aminek eredményeként folyamatosan 5-6 ponttal a Famagusta előtt járt. Ugyanakkor mindig jött egy dupla vagy egy tripla az ellenfél oldalán, amivel tapadt a hazaiakra. Mindkét együttes hadilábon állt a büntetőkkel (19/38, 16/35), de a kettesek (56-52) és hármasok (38-33) százalékos arányát tekintve is jobb volt a házigazda. Messze nem volt tökéletes a Körmend védekezése és támadójátéka, de küzdeni tudásával feladta a leckét az Anorthosisnak, amely jóval több ki nem kényszerített és kikényszerített hibát követett el az első két negyedben a Mogyorósy Emléktorna döntőjéhez képest. 20 percnyi játékidőt követően szűk 3 pontos hazai előnynél (50-47) vonultak öltözőikbe a csapatok.

Cook triplája nyitotta a harmadik negyedet, erre válaszul Taylor hintett egy duplát, majd Djogo is távolról talált be (56-49). Az apró körmendi hibákat kihasználva rögtön zárkózni kezdett a ciprusi gárda, mire a házigazda nagyon elkapta a fonalat támadásban - a 25. perc környékén Cook triplájával és Morgan 2+1-ével először közelített a 10-hez a felek közti különbség (62-54). A meccs ezen szakaszában megakadta a körmendi gépezet, a ciprusiak pedig vérszemet kaptak és az etap hajrájára gyakorlatilag megérkeztek a Rába-partiak nyakára (67-66). A Konsztantinidesz-féle agresszív védekezés ismét eredményre vezetett, Cook hármasa kimaradt, a túloldalon Skinner kettese elsüllyedt, hosszú idő után a vezetés ismét az Anorthosisnál volt (67-68). Morgan az utolsó pillanatokban még dobott egy duplát, így 69-68-ról következhetett a végjáték. 

Skinner középtávolija nyitotta a záró 10 percet, Varsos triplakísérlete pedig szinte a gyűrű torkából táncolt ki. Tretiakov is betalált közelről, 69-72-t mutatott az eredményjelző. Hazai oldalon a sok rontott dobást végre egy sikeres követte, Cook távolijával egalizált (72-72). Óriási csata zajlott a pályán, a ciprusiak gyors labdajáratásaikkal többször zavarba hozták a körmendi védelmet, amelynek tagjai többször is lemaradtak a labdás emberekről, ám a tiszta dobóhelyzetek töredékét használta ki Konsztantinidesz alakulata. 

Egy ilyen rontott dobást szedtek össze a vendégek a palánk alatt, majd a második szándékből röppályára emelt Horton-dupla már beakadt, ezzel 75-78 volt oda. Küzdött teljes erőbedobással a Kocsis-legénység, de élesebbnek, pontosabbnak tűnt az Anorthosis. Morgan döntő pillanatban hibázott büntetőt, kettőből csak egy ment be, pedig ezzel ismét egálra hozhatta volna a meccset, így azonban maradt az előny a vendégeknél (81-82). Az ellenakció végén Carter állította meg Hortont, aki szintén büntetőzhetett, mindkettőt helyére tette (81-84). A Körmendnek erre is volt válasza: Djogo egy triplával ugrasztotta talpra a csarnok népét - 84-84! Gyilkos utolsó másfél perc következett. Minden erejét összeszedve rohamozott a házigazda, amely egy percre sem adta fel a harcot. 

Többen is a kipontozódás határán mozogtak már ekkor mindkét oldalon. Carter eksztázisban igyekezett hergelni a közönséget, ami sikerült is neki. Az ő és Morgan pontjaival 5 pontos lélegzetvételniy előnyhöz jutottak a piros-feketék (89-84). Jött az Anorthosis akciója: Horton távoli kísérlete a gyűrűről Taylorhoz pattant, aki visszapasszolta a labdát Hortonnak, ő pedig másodjára nem hibázott, 89-87. Az idegörlő csata záró akkordját Cook szolgáltatta, aki két büntetőt harcolt ki, majd mindkettőt helyére varázsolta, ezzel 91-87-re nyert az Egis Körmend, nagy lépést téve a FIBA Európa Kupa főtáblája felé.

Folytatás szerdán, 19 órakor, amikor az izraeli Bnei Ofek Dist Herzliyával csapnak össze Konsztantinideszék, majd csütörtökön, ugynacsak 19 órától a Körmend–Bnei Ofek Dist Herzliya meccsel zárul a torna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában