Kosárlabda

2023.11.29. 20:04

Elgázolta a Falco az eddig veretlen Albát - edzőmeccs lett a rangadóból! - fotók

Rangadót rendeztek az NB I.-es kosárlabda-bajnokságban: a címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a trónkövetelő, listavezető Alba Fehérvárt fogadta – és küldte haza nagy, több mint 30 pontos vereséggel, kiütéssel (108-75)!

Tóth Gábor

Forrás: Unger Tamás

A fehérvári gárda remekül teljesít az idei szezonban, mind a kilenc bajnokiját megnyerte, listavezetőként érkezett Szombathelyre. De a címvédő Falcónak is csupán egy vereség csúszott be, a tabella második helyéről futott neki a rangadónak. A tavalyi bajnoki döntő pedig külön pikantériát adott az összecsapásnak: akkor a Falco éppen az Albát gyűrte le nagy csatában, öt mérkőzésen. A két ötszörös bajnok élgárda a 13. fordulóból előrehozott meccsen feszült egymásnak.

Jó tempóban, váltott pontokkal kezdtek a csapatok – tripla is akadt mindkét oldalon (3. perc: 10-8). Aztán rendezte védekezését a házigazda, elkezdte szedni a lepattanókat – Tiby második triplája után időt is kért a fehérvéri gárda (7. perc: 20-13). Jól tért vissza a pályára az Alba, kezdett zárkózni – de maradt az irányítás, a néhány pontos előny a többet cserélő hazaiaknál. A hajtós első negyedet végül egy ponttal nyerte meg a Falco. A második etapot viszont komoly rohammal kezdte a címvédő. Érezhetően lendületbe jött a Perl és Tiby által vezérelt házigazda. Viszont rengeteg faultot fújtak a szombathelyiekre a játékvezetőkre – pedig csak a Bajnokok Ligájában megszokott keménységgel dolgoztak... Ettől függetlenül 9-0-ás hazai futás után kért időt az Alba – Perl büntetője után pedig átlépte a 10 pontot a hazai fór (14. perc:  36-25). Kass triplája törte meg aztán a fehérvári gólcsendet. De nem tudott igazán zárkózni a vendég, mert labdaszerzések után dobott gyors, könnyű kosarakat a Falco – és őrizte 10 pont fölötti előnyét. Nem tudta tartani a lépést a, sőt, a meccsben maradásért küzdött a Fehérvár (17. perc: 45-30). Kiválóan védekezett, hatékonyan támadott a a Falco, közelített a 20 ponthoz a különbség! Végül „csak” 19 pontos előnnyel vonulhatott szünetre a sokkal inkább csapatként működő Falco (20. perc: 55-36).

Fordulás után rögtön Pongó triplája ugrasztotta talpra a hazai közönséget, majd Benke ás Keller is betalált távolról. Nem lassított a házigazda, próbálta korán lezárni a rangadónak indult összecsapást (23. perc: 66-41) – közben már 25 pontos különbséget mutatott az eredményjelző. Az Alba próbált benézni 20 pont alá – de parádésan védekezett, jól lepattanózott, pontos támadásokat vezetett a roppant szervezett, motivált csapatnak tűnő Falco (27. perc: 72-47). És az Alba kezdett szétesni, idegesnek tűntek, kapkodtak a fehérvári kosarasok – és inkább az egyéni játékot erőltették. A harmadik negyed végén is 25 ponttal vezetett a Falco – a lényegi kérdések eldőltek (30. perc: 78-53). Az Albában nem volt annyi erő, hogy indítson egy rohamot minden mindegy alapon – beletörődött a vereségbe. Így a negyedik negyed szépen csendesen lepergett. Hazai oldalon kaptak pihenőt bőven a kulcsemberek. A szombathelyi közönség kívánságát Krivacsevics teljesítette – az ő duplájával lépte át a 100 pontot a hazai csapat szűk két perccel a vége előtt (101-68). Óriási pofonba futott bele az Alba – a két csapat ezúttal nem volt egy súlycsoportba. Erőt demonstrált a Falco, és még csak meg sem szakadt...

Milos Konakov: – Ez egy mérkőzés volt az alapszakaszból – persze készültünk rá, tudtuk, hogy fontos meccs, de nem akartam túl nagy nyomást helyzeni a csapatomra. Ezért is nagyon örülök, hogy az elejétől a végéig mi diktáltuk a tempót, hogy az egész meccsen tudtuk tartani az általunk elvárt tempót – le a kalappal a srácok előtt, büszke vagyok rájuk! Tudtuk, hogy az Alba jó a gyors támadásvezetésben, előszeretettel támad rendezetlen védelem ellen – ezt sikerült megállítani. Sok időnk azonban nincs megélni ezt a szép győzelmet, hiszen vasárnap vár ránk egy újabb rangadó, következik a Szolnok! A szurkolóink ismét fergeteges hangulatot teremtettek, jár nekik a köszönet!

Alejandro Zubillaga: – Gratulálok a Falcónak, jó meccset játszott, gratulálok a közönségnek, nagyszerű hangulatot teremtett, és köszönöm a szurkolóinknak, hogy ilyen sokan elkísértek minket! Ez a mérkőzés a második negyedben dőlt el, amikor sok rossz döntés hoztunk elől és hátul is. Ez nem fér bele egy Falco ellen – egy ilyen szintű csapat ellen perfekt játékra lett volna szükségünk. A folytatásban aztán már nem is voltunk meccsben, nem mutattunk meg hogy milyen karakterünk van. Ez a meccs egy jó lecke, amiből tanulni kell! És tudjuk jól: nem az számít, hogyan kezded a bajnokságot, hanem az, hogy hogyan fejezed be!

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Arconic Alba Fehérvár 108-75 (26-25, 29-11,23-17, 30-22)

Szombathely, 3025 néző, NB I.-es kosárlabda-mérkőzés, vezette: Cziffra Cs., Tóth C., Győrffy P.

Falco: Pot 11/3, Tanoh Dez 3/3, Benke 9/9, Tiby 20/6, Keller Á. 6/3. Csere: Perl 17, Pongó 10/6, Barc 10, Verasztó –, Krivacsevics 14, Jordano 8/6, Kovács B. –. Edző: Milos Konakov.

Alba: Chambers 14/6, Kass 3/3, Barnett 16, Philmore 12/6, Dickey 4. Csere: Balogh M. 8/3, Vojvoda 14/3, Roberts 4, Takács Mi. –. Edző: Alejandro Zubillaga.

Az eredmény alakulása. 3. perc: 10-8. 7. perc: 20-13. 14. perc: 36-25. 17. perc: 45-30. 20. perc: 55-36. 23. perc: 66-41. 27. perc: 72-47. 30. perc: 78-53. 34. perc: 86-61. 37. perc: 95-68.

Kipontozódott: Tanoh Dez (32.), ill. Dickey (33.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában