Kosárlabda

2023.12.20. 13:00

Törlőfiúként kezdte, aztán bemutatkozott az EGIS Körmendben Tóth-Erdei Máté

Tóth-Erdei Máté, az Egis Körmend 18 éves játékosa a Kecskemét ellen lépett pályára először a felnőtt csapatban hazai környezetben, a piros-feketék szurkolótábora előtt. A kosarast nagy ováció fogadta, sőt olyanok is voltak a nézőtéren, akik megkönnyezték a pillanatot, amikor Kocsis Tamás vezetőedző jelezte, hogy Sage Tolbert helyett Mátét cseréli be.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Biztos, hogy Tóth-Erdei Máténál először a kitartást és az elhivatottságot kell említeni a sportot illetően. Aki ismeri, tudja, hogy kisgyermekként, a körmendi Dienes Lajos Utcai Óvodában még focizott, ez eltartott egészen 12 éves koráig. Kutasi Tibor nevét mindenképpen meg kell említeni, aki tanára volt a Kölcsey Utcai Általános Iskolában, egyúttal első edzője is a futballban, sokat tanult tőle. De aztán "közbeszólt" a kosárlabda, ez Körmenden nem meglepő, hiszen sokakat magával ragad a közeg, és a páratlan hangulat. Talán Máté életében is sokat számított ez, amióta az eszét tudja ott van a körmendi kosárcsapat meccsein. Végig járta a ranglétrát a korosztályos csapatokban, első edzője előkészítőben Molnár Róbert volt, majd Szupper Péter, Érsek István, Szalai János, Kocsis Tamás és Palánk Bálint irányítása alatt edzett. Jelenleg Németh Levente a trénere az U20-as csapatban, jelenleg harmadikok a bajnoki tabellán. 

-A felnőtt csapat meccsein "törlőfiúként" kezdtem a pályafutásomat, több szezonon keresztül ültem a oldalvonalnál Szabó Gergővel és Vargovics Andrással, közben utánpótlás csapatokban szerepeltem - mondta Máté, akit több sérülés miatt idén ősszel neveztek először a felnőtt csapat keretébe, amikor Debrecenbe utazott a Körmend. Ott nem került pályára, de néhány fordulóval később, a Kecskemét elleni hazain becserélte Kocsis Tamás három és fél percre.

-A lehetőséget ezúton is köszönöm a mesternek, nagy álmom vált valóra. 175 centiméter vagyok, ez a felnőtt mezőnyben nem túl acélos, talán a korábbi körmendi légiós, jelenlegi Alba-játékos Siyani Chambers magassága hasonló. A példaképem Muggsy Bogues, aki 160 centiméterrel futott be kimagasló karriert az NBA-ben - tette hozzá a fiatal játékos, aki biztos és támogató családi hátteret tudhat maga mögött, emellett kiterjedt baráti társasága is segíti mindenben. 

Máté a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma érettségi előtt álló diákja. Edzői ambíciói vannak, jelenleg is foglalkozik fiatalokkal, az U14-es csapat munkájába segít be Érsek Marcellnek. A magyar mezőnyben Ferencz Csabát klubhűsége miatt tartja követendő példának. Az ominózus Kecskemét elleni találkozón meg is jegyezte a kapitánynak a poén kedvéért: Fepukám, nagyobb tapsot kaptam, mint amikor te a Falco ellen bedobtad a triplát! 

A 18 éves játékosnak százszámra érkeztek a gratulációk, miután bemutatkozott a felnőtt csapatban. Öröm volt a javából az a néhány perc, nemcsak Máténak, hanem az Egis Körmend nagy kosaras családjának is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában