Kihagyja az Eb-t az olimpiai selejtezőért

2024.02.06. 14:39

Ligeti Dániel mindent elkövet Párizsért

Ligeti Dániel a megszakítás nélküli felkészülés és a sikeres olimpiai kvalifikáció érdekében hagyja ki a birkózók februári Európa-bajnokságát.

Sütő Dániel

A Haladás VSE nehézsúlyú birkózója az M4 Sportnak elmondta, edzőivel közösen hozta meg ezt a döntést.

– Ez egy hosszú, de még inkább sűrű év, mert fél éven belül eldőlnek a fontos kérdések. Nem fér bele még egy csúcsforma, így marad a két kvalifikációs viadal és remélhetőleg az olimpia – fogalmazott az M4 Sportnak a HVSE birkózó szakosztályának 34 éves nehézsúlyú klasszisa, aki januárban a zágrábi ranglistaversenyen kezdte az évet, de azt „alapozás búcsúztatónak” nevezte, mert nem lehetett abban a formában, amiben áprilisban és májusban lennie kell.

Ligeti hozzátette, az alapozás után egy héttel senki nem várt csodát, a sorsolás is rémálom volt, mert vb-ezüstérmessel kezdett, de legalább tudja, mi hiányzik még a jobb eredmény eléréséhez.

A nehézsúlyú szabadfogású birkózó kéthetes római edzőtábor után Dunavarsányban csatlakozott az Eb-indulók felkészüléséhez, amelyet ő nem szakít meg a bukaresti kontinensviadallal. Ahogy fogalmazott, remélhetőleg egy komoly külföldi edzőtáborral zárul majd az olimpiai kvalifikáció előtti időszak.

 – A legfontosabb, hogy az egészségem rendben legyen, sérülés nélkül tudjak készülni – folytatta Ligeti Dániel. – Már nem tanulok meg birkózni, azon vagyok, hogy a legjobb állapotomban tudjak szőnyegre lépni. Persze ebben a korban már mindig van valami, boka, térd, combhajlító. Most épp a bicepszemmel küzdök, de nincs olyan akadály, ami akadályozna a felkészülésben – mondta Ligeti.

Az Eb-ezüstérmes sportoló szerint van előnye annak, hogy ő a legjobb kvótával nem rendelkező birkózó a világranglistán, mert így bizonyos létszámnál neki eggyel kevesebbet kell birkóznia, ráadásul az alatta lévő két legjobb a másik ágra kerül majd.

– Nem számolgatok, mert az nagyon el tud vinni. Nyolc-tíz ember között fog eldőlni a kvóta. A rutin mellettem szól, elvégre már két olimpiára kijutottam. Bárkivel fel tudom venni a versenyt, jól kezelem a ki-ki meccseket – nyilatkozta a kvótaszerzésről Ligeti, aki Párizzsal még nem foglalkozik, csak az odavezető úttal.Áprilisban rendezik az európai kvalifikációs viadalt, Ligeti már szeretné ott megszerezni az indulási jogot, melyből Bakuban kettőt osztanak ki. Ha nem sikerül, akkor májusban kell kivívnia a kvótát az isztambuli világkvalifikációs versenyen, ahol a legjobb három váltja meg a repülőjegyét az ötkarikás játékokra.

Birkózásban a magyarok eddig két olimpiai indulóval rendelkeznek az egyaránt világbajnok Losonczi Dávid és Muszukajev Iszmail személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában