Kosárlabda

2024.03.23. 21:24

Edzőmeccs lett a rangadóból: elgázolta a Falco a Körmendet! - fotók

Az NB I. kosárlabda-bajnokság 25. fordulójának vasi rangadóján a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely kiütötte a vendég, tartalékos Egis Körmendet - 91-46-ra nyert.

Tóth Gábor

Forrás: Unger Tamás

A címvédő Falco listavezetőként várta a vasi klasszikust, míg a Körmend a tabella 7. helyén szerénykedve. Ugyanakkor a Falco Zalaegerszegen bukott szomszédvári rangadót - míg a Körmend legutóbbi három bajnokiját (Oroszlány, Kecskemét, Szolnok ) elvesztette A Falco az alapszakasz-győzelemért küzd, míg a Körmend azért, hogy bekerüljön a felsőházi rájátszásba, a legjobb nyolc közé. De speciális tétje is volt a vasi klasszikusnak:  Falco nem engedhette meg magának, hogy zsinórban két rangadót elbukjon, míg a Körmendnek nagyon el akarta kerülni a zsinórban a negyedik vereségét. Nehezítette a Rába-partiak helyzetét, hogy két kulcsembere, Djogo és Morgan játékára sem számíthatott - hazai oldalon teljes keret indult csatába. Parádés hangulat, telt ház fogadta a csapatokat - a Falco-szurkolók pedig látványos koreográfiával kedveskedtek kedvenceiknek.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Egis Körmend 91-46 (26-11, 19-10, 23-11, 23-14). Szombathely, 3030 néző, NB I.-es kosárlabda-mérkőzés, vezette: Kapitány G., Györfy R., Szilágyi B.

Falco: Pot 7, Tanoh Dez 6/3, Benke 5, Tiby 10, Keller 6. Csere: Barac 8, Perl 21/6, Pongó 11/9, Kovács B. 5, Jordano 11/9, Krivacsevics 1, Verasztó -. Edző: Milos Konakov.

Körmend: Basic 2, Takács K. 4, Durázi 9, Ferencz -, Tolbert 11. Csere: Kiss M. 2, Konate 10, Doktor 4, Schmera 4, Herczeg -, Geröly -, Nagy P. -. Edző: Kocsis Tamás.

Az eredmény alakulása. 2. perc: 7-0. 6. perc: 12-4.  12. perc: 34-11. 17. perc: 39-15. 20. perc: 45-21. 24. perc: 53-26. 28. perc: 62-32. 30. perc: 68-32. 34. perc: 76-37. 38. perc: 84-46.

Kipontozódott: Doktor (38.).

Kihagyott helyzetek vezették fel a meccset - aztán Benke hintett 4 pontot, majd Tanoh Dez egy triplát (2. perc: 7-0). Kellett Durázi duplája a körmendi csapatnak. A Falco erős tempót diktált, jól védekezett, jól lepattanózott - támadásban viszont olyakor könnyelműnek tűnt. A Körmend becsülettel küzdött, de csak büntetőből tudott gyűrűbe találni - időt is kért Kocsis Tamás (6. perc: 12-4). Nem változott a játék képe, maradt az irányítás a hazaiaknál, állandósult a 10 pont körüli különbség (8. perc: 18-8). Sőt, az első negyedet 15 ponttal nyerte meg a Falco (26-11).

A második etapot - főként Perl játékára, pontjaira építve - 8-0-val kezdte a Falco. Természetesen a körmendi stáb időt kért (12. perc: 34-11) - de nem sikerült felrázni csapatot. Idegesen, kapkodva, sok hibával játszott az MTE, ziccereket, büntetőket rontott. Végül Konate törte meg az egyre kínosabb körmendi gólcsendet, egy büntetőt küldött a helyére (14. perc: 34-12). Az olajozottan, magabiztosan játszó Falco pedig stabilan 20 pont fölött tartotta az előnyét (17. perc: 39-15). Korán eldőlni látszott a mérkőzés. És a Körmend pechjére a Falco nem lassított, nem kegyelmezett. Nagyon kellett a szünet a vendégeknek (20. perc: 45-21).

Fordulás után Perl triplája ugrasztotta talpra a hazai közönséget. Aztán a játékvezetők ragadták magukhoz a főszerepet, érdekes fújásokkal széttördelték a meccset - mindkét csapat bosszúságára. De a rangadó csendben csordogált, és az történt a pályán, amit a Falco akart (24. perc: 53-26).  Benke és Basic ugrott egymásnak - ami azért azt mutatta, mégiscsak van feszültség a pályán. Izgalom azonban nem volt - annak ellenére sem, hogy támadásban ekkor azért a Falco sem brillírozott. De így is 30 pontosra növelte az előnyét (28. perc: 62-32). Az etap hajrájában azonban sebességet váltott, ismét beindult a Falco, labdaszerzések után, leindításokból szerzett könnyű kosarakat - ráadásul látványos megoldásoknak is tapsolhatott a közönség (30. perc: 68-32).

A negyedik negyed érezhetően lassabb tempóban kezdődött - hiszen már régen eldőlt a mérkőzés sorsa. De a Falco annyira azért nem engedett ki, hogy közelebb engedje ellenfelét, sőt, érett a kiütés (34. perc: 76-37). Minden szabad labdára a falcósok értek oda előbb, minden versenyfutást, párharcot a hazaiak nyertek - ezúttal nem volt egy súlycsoportban a két csapat.  Érett a 40 pontos különbség, és Tahoh Dez duplájával az utolsó perecben össze is jött (87-46) - a közönség állva tapsolt. Végül 45 pontnál állt meg a számláló...

A Falco roppant magabiztosan nyert, ráadásul még csak megszakadnia sem kellett - edzőmeccs lett a rangadóból. Tegyük hozzá: a Körmend azért sok sebből vérezve lépett pályára Szombathelyen.

Milos Konakov: – Tudtuk, hogy a Körmend nincs könnyű helyzetben, felforgatott kerettel érkezik. De nekünk ez egy fontos meccs volt, győznünk kellett, győztünk is, gratulálok a fiúknak – a válogatott szünet után ez volt az első mérkőzés, amelyen 40 percen keresztül koncentráltunk. Ez meg is látszódott az eredményen. És köszönöm a szurkolóknak, ezt a remek hangulatot. Az Alba veresége miatt már megnyertük az alapszakaszt, ezért lesz egy extra hetünk készülni a kupára – amit igyekszünk kihasználni!

Kocsis Tamás: – Sajnálom ezt a mai vereséget, tudjuk jól, hogy mennyire fontos ez a meccs a szurkolóinknak – nekünk is nagyon fáj az eredmény. Már az első félidőben komoly hátrányt szedtünk össze, pedig lehetett volna szorosabb is az állás a szünetben – nagyon sok büntetőt, tiszta ziccert rontottunk. A szünetben már láttam a fiúkon, hogy a többi eredmény ismeretében, illetve a nagy különbség miatt már nem itt járnak a gondolatok. De ígérem: mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Pécs elleni ki-ki meccsünket megnyerjük a jövő héten!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában