Labdarúgás

2024.06.19. 07:00

Halmosi: nem lesz idén "görög csoda"

Erről teljes mértékben meg van győződve a Haladás korábbi csupaszív játékosa, Halmosi Péter, akit a magyar mellett természetesen az angol esélyekről is kérdeztünk.

Halmosi Pétert nem kell bemutatni senkinek, a szombathelyi korábbi 35-szörös válogatott futballistát – aki jelenleg a vármegyei I. osztályban szereplő Király SE meghatározó játékosa – előszeretettel kérdezzük meg nagy tornák alkalmával a magyar és angol esélyekről, mivel pályafutása zenitjén az angol második ligás Plymouthban és az első osztályú Hull Cityben is szerepelt.

20230517_hvsekiralyunneples_ut (5)
Halmosi Péter
Fotó: Unger Tamás / Forrás: VN

– Azt gondolom, ha a magyarok azt tudják játszani, amit a selejtezőkben nyújtottak, akkor abszolút megvan a sanszuk a továbbjutásra – vélekedett a Haladás egykori ikonikus játékosa. – Ha az angolok csoportját nézzük, hát nagyon nem egyszerű. Szlovénia, Dánia, Szerbia és Anglia... Az a helyzet, hogy ezeken a világversenyeken már nem lehet megmondani előre, ki mire lehet képes, mert a mai futballban már közel azonos szintet képviselnek az együttesek. Persze, ha az angolok négyesét nézzük, akkor a szigetországiak egyénileg mindenképp kiemelkednek ebből a mezőnyből, viszont köztudottan a futball csapatjáték, tehát minden ezen áll, vagy bukik. Véleményem szerint a szlovén, a dán és a szerb is meg tudja szorongatni az angolt, de a csoport elsőszámú favoritja mindenképp a háromoroszlános csapat, az ő továbbjutásukban szinte biztos vagyok. Magyarjainkra ugyanezt tudom mondani, azaz, hogy ha hozzák azt a klasszikus Rossi-játékot, akkor biztos továbbjutók lehetnek. Hogy ki nyerheti ezt az egészet? Fogalmam sincs. Emlékezzünk csak a görögökre, mit műveltek 2004-ben, azt ki gondolta volna? Nyilván, a csoportmeccsek után egy új verseny kezdődik, hiszen onnantól kezdve, hogy kisorsolják a párosításokat, egyre izgalmasabbá válik a torna, fokozódik a feszültség.  

Halmosi Péter szerint az idei Európa-bajnokságnak nincs titkos favoritja.

– Az előfordulhat, hogy lesz egy-két meglepetés-továbbjutó a csoportmeccsek után, viszont a végelszámolásnál szerintem a nyugati futballnagyhatalmak lesznek ott – folytatta a labdarúgó. – Keletközép-európai riválisainknak lehet esélyük a csoportjukból való továbbjutásra, viszont azt nem hinném, hogy bármiféle sanszuk lenne beleszólni az egyeneskieséses szakasz utolsó harmadának alakulásába. Nem érzem, hogy ezek közül bárkinek esélye lehetne egy görög csodára, de abban biztos vagyok, hogy a csoportmeccseken maximálisan odateszik magukat és megpróbálnak maradandót alkotni.      

Úgy véli Halmosi, a németekre egyértelműen nagy nyomás nehezedik, hiszen hazai pályán játszhatnak.

– Viszont ez a német futball már közel sem olyan, mint amilyen mondjuk 10 évvel ezelőtt volt – szögezte le a Haladás korábbi közönségkedvence. – Ugyanakkor mivel világversenyről beszélünk, bármi megtörténhet, ami alatt azt értem, hogy a házigazda is esélyes lehet az Eb megnyerésére. Nagyon nehéz bármit is jósolni, mivel a nagytöbbség egy séma szerint játszik. Már nem lehet azt mondani, hogy ez, vagy az kimagaslik a többi közül és várhatóan ő nyer majd. Nincs ilyen. Nagyon kiegyenlített a mai futball, gyakorlatilag egy sémát játszik mindenki, nincs akkora különbség a válogatottak között, mint régebben, ugyanakkor a kisebbek közül még senki sem kész arra, hogy odaérjen a döntőbe, amit idén szerintem régi, tradicionális nyugati futballnagyhatalmak játszanak majd. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában