Hétvége

2006.08.19. 02:23

Vessünk immár véget a vitának

Tisztelt Dr. Konkoly István ny. megyés püspök úr! Mélységesen sajnálom, hogy annyi év után, nyugállományba vonulását követően bizonyosodik be, hogy ...

Mórocz Zsolt

Mélységesen sajnálom, hogy annyi év után, nyugállományba vonulását követően bizonyosodik be, hogy együttműködésünk félreértésektől, konfliktusoktól terhes volt - legalábbis ez derül ki az Ön tegnapi olvasói leveléből. Engedje meg, hogy pár mondatban - írásos dokumentumokra hivatkozva - bemutassam az idei Karneválszínházra vonatkozó előkészületeket.

A helyszín szervezése 2006. február 2-án íródott levelünkkel vette kezdetét, amelyben a néhány középkori karneváli komédia megfogalmazásánál lényegesen pontosabban (szerző, műcím, fordító neve) jeleztük a Karneválszínházi darab irodalmi forrását.

Szövegkönyvet, vagy forgatókönyvet (amit Veres András püspök több ízben is számon kért) sem szóban, sem pedig írásban nem ígértünk az augusztusi eseményeket megelőzően - ezt az Önök irattára a miénkhez hasonlóan bizonyíthatja. Több más információ mellett februári levelünkben szinopszist ígértünk, aminek átküldése valóban elmaradt, de hogy a feledékenység nem szándékos titkolózást leplez, arra bizonyíték, hogy a sokat hiányolt szinopszist március közepén több tízezres példányszámban, nyomtatott formában tettük közzé, és terjesztjük a mai napig is. Az Ön engedélyt adó március 2-án kelt levele - amely szintén pontosan jelöli a darabok irodalmi forrását - még csak utalást sem tesz a szinopszisra, csakis olyan egyéb információkat kér, amelyeket még májusban - szintén írásban - meg is adtunk. Júniusban - minden engedély birtokában - az Egyházmegyei Kollégium és a Savaria Történelmi Karnevál ala-pítványa megkötötte az udvar használatára vonatkozó bérleti szerződést. Mint látható, az augusztusi eseményeket megelőzően jól működő információs kapcsolat állt fenn a Karneváliroda és a Püspöki Hivatal között. Ez a kapcsolat dokumentált - nyilván mindkét fél irattárában -, viszont nem tartalmaz semmiféle jelzést arra nézve, hogy a szerződött kapcsolatunkat bármilyen mulasztás, vagy egyházellenes magatartás fenyegetné. Az Ön nyilatkozatából mégis arról értesültem, hogy az időközben felmerült kifogásait nem sikerült a tudomásomra hoznia. A kapcsolatfelvétel számtalan eszköze - fax, levél, üzenetrögzítő, e-mail, telefon is - kevésnek bizonyult ahhoz, hogy egy ilyen hord-erejű döntésről időben tájékoztasson. Erre vonatkozó jelzés első ízben Veres András püspöktől, 2006. augusztus 11-én délután érkezett, derült égből - ahogyan mondani szokás. Megdöbbenésre sok időnk nem volt - márcsak azért sem, mert a néhány napja beiktatott püspök a szerződés felmondásának határidejét 30 napról önhatalmúlag 3-ra csökkentette, így a közelgő rendezvény adta feladatok mellett a 3000 karneválszínházi néző szórakozásának biztosítása erőn felüli megterhelést jelentett a szervezőknek. Eddig soha nem tapasztalt mértékű összefogás tette lehetővé, hogy a tegnapi napon sikeres premier-elő-adást adhatott a Karneválszínház társulata.

Meg kell említenem, hogy az Ön utódjának intézkedései tetemes anyagi kárt okoztak alapítvá-nyunknak, ennek körülményeit - a rendezvényt követően - a karnevál kuratóriumának feladata vizsgálni. Az álláspont kialakításánál nyilván jelentős szerepe lesz az időközben felmondott bérleti szerződésnek, amely közös megegyezésként rögzítette az - akkori - feltételeket.

Ezúton kérem a Tisztelt Püspök Urakat, hogy a médiában indukált méltatlan vitának - mely a Karnevál százezres közönségének és a város lakóinak életérzését rontja - vessünk immáron véget. Hadd törődjünk a továbbiakban az eddig is becsülettel végzett feladatunkkal, hiszen a Karneválnak a színházon kívül még tizenkét helyszíne és 322 programja van, aminek szervezése komoly munkát és békés lelket kíván.

Szommer Ildikó

karneváligazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!