Hétvége

2009.03.07. 03:26

Önálló, aktív hívek közössége

<b>VN</b> - Az intézményi keretekből kilépni, közelebb jutni az emberekhez - ez a törekvése a Szombathelyi Református Egyház lelkészének, Jakab Bálintnak, illetve a gyülekezet életét szervező presbitériumnak és nőszövetségnek.

Tersztyánszky Krisztina

Ezekben a napokban a nők nemzetközi imanapjára készülődnek a szombathelyi református gyülekezetben. Az idén a pápua új-guineai asszonyok állították össze a liturgiát, és bemutat- kozásukat a helyiek muzsikával, vetített képekkel, ételkóstolóval is szemléleteseb- bé teszik a vasárnap délután három órakor kezdődő rendezvényen. Az adományokkal pedig - akárcsak minden évben - most is a szegény ország híveit megsegítő, missziós projekteket szol- gálnak.

Ahogy oly sok református hitéleti, közösségi rendezvénynek, úgy ennek az előkészítését is a nőszövetség vállalta magára. A 35 hívő asszonyból, lányból álló közösség élén Jakabné Köves Gyopárka, a lelkész felesége áll, a cél azonban az, hogy önállóan tevékenykedő, aktív emberekből épüljön fel a csoport, ahol mindenkinek megvan a saját felelőssége. Megosztják maguk között az Úrasztala díszítésének feladatát csakúgy, mint az idős beteg gyülekezeti tagok látogatását, a gyermek istentiszteletek vezetését, az ünnep előtti vasárnapi látogatásokat a kórház gyermekosztályán. Ők készítenek elő minden szeretetvendégséget, és az olyan nagyobb rendezvényeken is helytállnak, mint a decemberi Kárpát-medencei imanap, a nyári dunántúli református találkozó vagy a tavalyi maratoni bibliaolvasás. Mivel sok köztük a fiatal édesanya, havonkénti összejöveteleikre ki-ki elhozza a gyermekeit is, akiknek ilyenkor játszósarkot rendeznek be. Megszokták, hogy a kicsik zsivajában dolgozzanak, a gyerekek pedig így észrevétlenül belenőnek a felnőtt hívő életbe. A presbiteri funkciókat többnyire férfiak töltik be - ők most dolgoznak a város református lakosságának feltérképezésén, a körzetek kialakításán.

A gyülekezet fontos feladatának tekinti a kapcsolat-építést más református közösségekkel, határainkon innen és túl. Az évi többnapos kirándulás során eljutottak már a Felvidékre vagy a horvátországi kis magyar református szigetre , Szlavóniába. De készülnek a nagy alföldi mezővárosok felkeresésére is. Üzenetet hordoznak ezek a látogatások, hogy kölcsönösen törődünk egymással, s a leghitelesebb információt szolgáltatják más református közösségek életéről. A kirándulások alkalmával mindig megtelik egy busz, jönnek, főleg értelmiségi érdeklődők, más felekezetektől is.

Az egyházi év teológiai súlypontja a reformátusoknál a nagypéntek, s erre Szombathelyen különös hangsúlyt helyeznek. A reformáció hetében minden évben irodalmi és teológiai előadásokkal szélesítik a hívek látókörét. Negyedévente, a nagyobb ünnepek tiszteletére lapot is megjelentet a gyülekezet. A szerkesztésben arra törekszenek, hogy az elmaradhatatlan igemagyarázat és imádság mellett minél több gyülekezeti tag írása is megjelenhessen: interjúk, beszámolók a közösség eseményeiről. Mivel kapcsolatot ápolnak a felsőőri magyar református gyülekezettel is, a tervek között szerepel egy német nyelvű oldal beiktatása. Működik a szombathelyi gyülekezetben énekkar is: közreműködésükkel az ünnepi istentiszteleti alkalmakat színesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!