Hétvége

2009.05.17. 09:25

Flórián szobra az ajándék

VN - Szent Flórián-szoborral, ezer euróval, tűzoltóruhákkal érkeztek a településre a szentpéterfai tűzoltók horvátországi vendégei. A szobor a visovaci ferencesek ajándéka, akik a dubravicai tűzoltók munkáját is támogatják.

MTI/AP

Egy Zágráb melletti település, Senkovec önkéntes tűzoltóival tavaly óta állnak kapcsolatban a szentpéterfai önkéntes lánglovagok. A horvátországiak az elmúlt évben jártak már a gradistyeieknél; a horvát tűzoltók parancsnoka, Bozidar Djenadija - aki azóta az önkéntes testület elnöke lett - amikor látta az itteni tűzoltóság szerény felszereltségét, elhatározta: minden eszközzel segíteni fognak.

Legelsőként Szent Flórián-szobrot ígértek, amit aztán a tűzoltók védőszentjének ünnepén el is hoztak a nemzetiségi községbe. Csaknem tucatnyian érkeztek Senkovecből, a küldöttséget dalmáciaiak is kísérték: a péterfaiak egy horvátországi tűzoltóközgyűlésen ismerkedtek meg sibeniki kollégáikkal, akik ezúttal tettek eleget a vasiak szíves invitálásának. A vendégek magukkal hoztak egy 120 centis, 120 kilós szobrot. Flórián mását a templomba vitték, ahol szentmise keretében szentelték fel. A szertartás főcelebránsa a visovaci ferences kolostor szerzetese, Kresimir Mikelic volt. Schneller János, Szentpéterfa nyugalmazott plébánosa szentelte fel a szobrot, melyet a dubravicai önkéntes tűzoltó-egyesület elnöke, Ivan Banic leplezett le. A főcelebráns dicsérte az itteni horvátok kitartását, akik hozzávetőleg ötszáz éve őrzik nyelvüket, hagyományaikat, hitüket. A horvátországiak mintegy bátorításként hozták el e szentnek a szobrát, amely a tűzoltószertár felújításáig a temlomban marad. A szobor a visovaci ferencesek ajándéka, akik a dubravicai tűzoltók munkáját is támogatják; ezért is kísérték el hárman az ajándékozókat. Így ez alkalommal a szemtpéterfaiak újabb barátokat is szereztek.

A szentmise végén a szentpéterfai polgármester, Kohut Miklós ajándékokat nyújtott át a vendégeknek. Ezután jött a meglepetés: a senkoveci tűzoltóparancsnok viszonzásul átadta azt az ezer eurót, melyet negyven tűzoltó és a barátaik gyűjtöttek össze az 1970-ben épült szentpéterfai tűzoltószertár felújítására, átalakítására. A renoválást, amely a becslések alapján 8 millió forintba kerül, a péterfaiak reménye szerint az idén befejezik. A helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, Horváth Csaba a senkovecieket megajándékozta a kisebbségi ökormányzat zászlajával, míg a sibenikiek a szentpéterfai címer mását kapták emlékül.

A senkoveciek a kultúrházban folytatták az ajándékozást: háromféle, tűzoltáshoz szükséges tömlőt, öt garnitúra védőruhát hoztak, a péterfai parancsnokot pedig tetőtől talpig felöltöztették védőöltözetbe. Másnap vendéglátók és vendégek részt vettek a Dumovits István horvátzsidányi plébános szervezte pinkóci zarándoklaton. A gradistyei péterfaiak és anyaországbeli látogatóik találkozóját szentmise zárta, melyet Franjo Psenicnjak zágrábi plébános celebrált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!